Με την ακρίβεια να καλπάζει και τον ενεργειακό πληθωρισμό να θεριεύει, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη» και «Αθήνα είσαι Εσύ», Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας κοινή πρόταση μείωσης των τελών για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή ήταν προϊόν διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της «Ανοιχτής Πόλης» και μένει να φανεί αν θα δούμε και στο μέλλον αντίστοιχες κινήσεις, αφού εκ των πραγμάτων άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας με την παράταξη του Π. Γερουλάνου.

Αφορμή για την πρόταση, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, αποτέλεσε το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο και το εκρηκτικό τοπίο που έχει φέρει σε απόγνωση και του δημότες της Αθήνας. Περιγράφονται επίσης αναλυτικά οι δραματικές συνέπειες και για τον Δήμο Αθηναίων, με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος του φυσικού αερίου ανεβασμένα κατά 62% και 72% αντίστοιχα στο τελευταίο εξάμηνο.

 

Το περιεχόμενο

 

Η πρόταση που κατατέθηκε χαρακτηρίζεται από τους υπογράφοντες σαφής, συγκεκριμένη, κοστολογημένη και εντός του νομικού και δημοσιονομικού πλαισίου. Ο δήμαρχος Μπακογιάννης καλείται να υιοθετήσει την πρόταση, με τη σχετική επισήμανση ότι «οι δικαιολογίες πως δεν αντέχει ο προϋπολογισμός δεν ευσταθούν».

Οι δημοτικές παρατάξεις επισημαίνουν ότι το λογιστικό υπόλοιπο ανάμεσα στις δαπάνες και στα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που προέκυψε από την εφαρμογή του νόμου για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, καθιστούν την πρότασή βιώσιμη και ορθολογική. «Εδώ και χρόνια οι δαπάνες και τα έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα του δήμου υστερούν κατά πολύ των εσόδων του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μη επιτρεπτό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το πλεόνασμα αυτό πρέπει να επιστρέψει στους δημότες ή ακόμη καλύτερα να μην εισπράττεται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του δήμου» τονίζουν.

 Αναφέρονται επίσης στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα, που δίνει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να καλλιεργήσει ένα επικοινωνιακό αφήγημα περί της επικείμενης ανάπτυξης, που επισημαίνουν, όμως, ότι αυτό «διαψεύδεται βίαια από την πραγματικότητα».

Επίσης χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τόσο την ενίσχυση του Δήμου Αθηναίων με 6.600.000 ευρώ  σε δύο δόσεις από την κυβέρνηση, όσο και τις μειώσεις τελών που έκανε ο Δήμος Αθηναίων κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Άλλωστε, η ΚΕΔΕ ζήτησε ήδη ειδική επιχορήγηση για το ενεργειακό κόστος.

«Δεν θεωρούμε ότι με αυτή η μείωση θα λυθεί πλήρως το πρόβλημα, ούτε επίσης ότι η μείωση των φόρων αποτελεί από μόνη της κοινωνική πολιτική. Στις συνθήκες, όμως, που έχουν διαμορφωθεί, θα αποτελέσει μια σημαντική βοήθεια για τους πολίτες που ψάχνουν τρόπους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της πλειοψηφίας των δημοτών» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Ανοιχτή Πόλη» και «Αθήνα είσαι Εσύ» καλούν τη δημοτική αρχή να μην κρύβεται πίσω από την ψευδεπίγραφη νομιμότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι «είναι αναγκαία περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, των νοικοκυριών και των επαγγελματιών όπως έχει τη δυνατότητα εκ του νόμου».

Μένει να  δούμε αν στη συζήτηση της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κ. Μπακογιάννης θα επιδείξει την πολιτική βούληση που απαιτείται.

 

«Απάντηση οι κοινωνικές διεκδικήσεις και όχι η υπομονή»

 

Όπως δηλώνει στην «Εποχή», ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, «για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους ή δύο συνταξιούχους δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα. Το σύνολο των στοιχείων μάλιστα δείχνει ότι μια σειρά από επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν φέρει την χώρα να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ στους δείκτες της ακρίβειας. Η επιλογή να μην μειωθούν ο ΕΦΚ στα καύσιμα και ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής έχει φέρει σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού αυξημένα έσοδα στο κράτος πάνω από 3,5 δισ. για το πρώτο πεντάμηνο. Αυτό με μία μόνο λέξη μπορεί να περιγραφεί: λεηλασία. Οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν και το ψέμα για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής αφού ουσιαστικά αυτή ενσωματώθηκε στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Μπροστά σε αυτή τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να λεηλατήσει την κοινωνία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα από τα οποία εξαρτάται. η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μη λάβει έκτακτα μέτρα κοινωνικής στήριξης».

«Απάντηση στην ακρίβεια είναι οι κοινωνικές διεκδικήσεις και όχι η υπομονή. Από κοινού οι παρατάξεις “Ανοιχτή Πόλη” και “Αθήνα είσαι Εσύ” καταθέσαμε μια επεξεργασμένη και βιώσιμη πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών. Μια μείωση που αφορά τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις στον Δήμο Αθηναίων και που μπορεί να μειώσει από 15% έως 23% τους λογαριασμούς ενέργειας. Το επόμενο βήμα είναι αυτή η κοινή πρόταση να αποτελέσει εργαλείο διεκδικήσεων από κινήματα και ενεργούς πολίτες της Αθήνας αλλά και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών έτσι ώστε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη να πειστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Από τη μεριά μας δεσμευόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε την ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής στήριξης και την προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερων μετώπων μέσα στην Αθήνα τα οποία θα συμβάλουν στην πολιτική αλλαγή που χρειάζεται τόσο η πόλη μας» αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet