Όπως συνήθως πράττει από το 2019 όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά της, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην επικοινωνία. Το καλοκαίρι των πολλών...pass δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξαίρεση, ίσα-ίσα που το κυβερνητικό σχήμα, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, είχαν όσο ποτέ ανάγκη ένα θετικό αφήγημα σε μία περίοδο που το ποτάμι της οργής των πολιτών για το αυξημένο κόστος ζωής είχε αρχίσει να φουσκώνει. Εν τέλει, όμως, ο θησαυρός αποδείχθηκε μάλλον άνθρακες και είναι πολύ πιθανό η καλοκαιρινή επένδυση στα κάθε είδους pass να γυρίσει μπούμερανγκ.

Γιατί; Ας τα πιάσουμε ένα-ένα. Το πολυδιαφημισμένο power pass που υποτίθεται ότι θα επέστρεφε στους πολίτες ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που έδωσαν για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος αποδείχθηκε μεγαλειώδες φιάσκο. Ο πολύς κόσμος, που έπεσε θύμα προπαγάνδας, πίστεψε ότι θα λάβει 600 ευρώ. Αργότερα διευκρινίστηκε ότι το "ευεργέτημα" θα είναι μέχρι 600 ευρώ. Και εν τέλει αποδείχθηκε ότι μία πολύ μεγάλη μάζα κόσμου πήρε πίσω μόλις διψήφια ποσά! Όσοι, δε, είχαν επιστροφή μέχρι 18 ευρώ, πήραν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

Το fuel pass 1 (σαν τα σίκουελ των ταινιών και αυτά) ήταν εξ ορισμού ένα φιλοδώρημα που πρόσβαλλε τους πολίτες. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με διαφορετικό τρόπο το ποσό των.... 13 ευρώ το μήνα (για περίοδο τριών μηνών) το οποίο υποτίθεται ότι θα ανακούφιζε από τον εφιάλτη της ακρίβειας στα καύσιμα. Η δεύτερη βερσιόν του προγράμματος (η πλατφόρμα είναι πολύ πιθανό να ανοίξει αυτό το Σαββατοκύριακο) διπλασιάζει μεν τα ποσά αφού όμως πρώτα η πρωτοφανής ακρίβεια του Ιουλίου "κατάπιε" τα όποια εισοδήματα. Αργήσατε, προφανώς, κ. Σταϊκούρα.

Ο τρόπος, παράλληλα, που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους από το υπουργείο Τουρισμού εξόργισε τον κόσμο. Από τις σχεδόν 1.200.000 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μόνο οι 200.000 (!) και όλα αυτά για...150 ευρώ. Όποιος είναι στοιχειωδώς ενημερωμένος για τις τιμές στα τουριστικά καταλύματα ανά την Ελλάδα, γνωρίζει καλά ότι το εν λόγω ποσό φτάνει-δεν φτάνει για δύο διανυκτερεύσεις. Ίσως αυτό σκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με προσωπική του απόφαση (το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο, τρία χρόνια τώρα) οι δικαιούχοι διπλασιάστηκαν. Όμως, φευ... Η δεύτερη κλήρωση, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, θα διεξαχθεί στο τέλος του Σεπτέμβρη. Μην ρωτάτε ποιος κάνει διακοπές στο τέλος του καλοκαιριού και ενώ τα σχολεία έχουν ανοίξει...

Τα αντίστοιχα προγράμματα North Evia και Samos Pass που είχαν ως στόχο την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας των δύο νησιών που κατακάηκαν το 2021 ήταν εξίσου προβληματικά. Μόλις 150 ευρώ για το North Evia και 300 ευρώ για το Samos. Αυτά δεν είναι χρήματα που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική ενίσχυση στις επιχειρήσεις και ουσιαστική ανακούφιση στους πολίτες. Ο, δε, τρόπος που μοιράστηκαν τα χρήματα αυτά μέσω των voucher μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως προσβλητικός. Η πλατφόρμα άνοιγε και μέσα σ' ένα μισάωρο τα vouchers είχαν εξαντληθεί. Κοινώς, εφαρμόστηκε η τακτική "όποιος προλάβει".

Όσο για το πρόγραμμα Αλλάζω συσκευή, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούσαν να λάβουν χρηματικό ποσό έτσι ώστε να αλλάξουν κάποια από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούν, κατά το στοιχηματικώς λεγόμενο πήγε κουβά. Περισσότερο από το 80% των αιτήσεων απορρίφθηκαν με διάφορες δικαιολογίες δικαιώνοντας αυτούς που μιλούσαν από την αρχή για ένα προβληματικό, γεμάτο παγίδες, πρόγραμμα.

Παρά τις μεγάλες αυτές...επιτυχίες πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη δεν διστάζουν να αυτοθαυμάζονται στις μιντιακές τους παρουσίες. Και αν αυτό για τους υπουργούς είναι περίπου αναμενόμενο, η τάση ακόμα και γενικών γραμματέων να υποτιμούν τους πολίτες και να μιλούν άκρως απαξιωτικά είναι κάτι παραπάνω από προκλητική. 

Οταν η γενική γραμματέας ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, που “έτρεξε” τις διαδικασίες του power pass, στριμώχθηκε από δημοσιογράφους της ΕΡΤ που της επεσήμαναν τα παράπονα των πολιτών, η απάντηση ήταν εξής: “Κάποιου του έδιναν ένα γάιδαρο και αυτός τον κοίταζε στα δόντια”. 

Έχουν την αίσθηση οι άνθρωποι ότι κάνουν τόσο μεγάλα δώρα στους πολίτες που πρέπει να ακούν υποχρεωτικά ευχαριστώ και άλλες φιλοφρονήσεις. Εν προκειμένω, η κα Σδούκου δεν έλαβε καν υπόψιν της ότι τα χρήματα του power pass δόθηκαν για να εξευμενιστεί η οργή του κόσμου που τους προηγούμενους μήνες βρέθηκε σε απόγνωση πληρώνοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής ξανά και ξανά. Παρά το μιντιακό λιβάνισμα, οι κυβερνητικοί γνωρίζουν πάντως ότι με χάντρες και pass καθρεφτάκια είναι μάλλον αδύνατον να απευθυνθούν στον κόσμο. Χρειάζονται ένα πιο πειστικό αφήγημα αλλά άντε να βρεις τέτοιο καλοκαιριάτικα και με τα δάση της χώρας να καίγονται το ένα πίσω από το άλλο. 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet