Σκίτσο: Χρήστος Πικριδάς

 

 

 

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι συνθήκες του πολιτικού ανταγωνισμού έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικές. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντιμέτωπη με την πολύπλευρη κρίση που προκαλούν οι εξαιρετικά αρνητικές εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, εμμένει σε μια πολιτική που αντί να λειαίνει τις επιπτώσεις της στις λαϊκές τάξεις, τις επιτείνει. Καθώς δεν δείχνει οποιαδήποτε διάθεση να αλλάξει τις πολιτικές επιλογές της, το μόνο που της απομένει, είναι να οξύνει τις επιθέσεις της σε όλα τα μέτωπα, με σκοπό αφενός να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική, αφετέρου να υπονομεύσει την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης.

Στη φαρέτρα της έχει όλα τα μέσα που της παρέχει η επί δεκαετίες νομή της κυβερνητικής εξουσίας με μια καθεστωτική αντίληψη, που παγιώνει την ιδέα ότι έχει αποκτήσει με χρησικτησία την αποκλειστικότητα στην άσκησή της και ότι οποιοσδήποτε άλλος τη διεκδικεί, ενεργεί και νοείται ως προσωρινός ένοικος, «παρένθεση» και άλλα παρόμοια. Σημαντικό ρόλο, μερικές φορές αποφασιστικό, παίζουν σ’ αυτή τη στρατηγική τα μέσα ενημέρωσης που διακρίνονται για την ίδια καθεστωτική αντίληψη και είναι έτοιμα να την υπηρετήσουν, συνήθως με το αζημίωτο.

 

Τα μηνύματα και τα μέσα

 

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, η κατάσταση αυτή θα οξύνεται, καθώς θα γίνονται πιο φανερές οι δυσκολίες της ΝΔ να πετύχει τους εκλογικούς στόχους της. Δηλαδή, την αυτοδυναμία, ακόμα και όσο διατηρεί δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να φανταστεί κάποιος τι κλίμα θα διαμορφωθεί και πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει σ’ αυτές τις συνθήκες η δυνατότητα να φτάνουν τα πολιτικά μηνύματα των αντίπαλων της κυβερνητικής πολιτικής καθαρά και όχι μέσα από φίλτρα στη μεγάλη πλειονότητα.

Βέβαια, μέσα σε τέτοιες συνθήκες, η Αριστερά που έχει γεννηθεί από τα λαϊκά κινήματα και ζει μέσα σ’ αυτά, έχει ένα πλεονέκτημα: την άμεση επαφή με τον κόσμο. Ακόμα και σ’ αυτή την περίσταση, όμως, η τακτική και εύστοχη τροφοδοσία των φυσικών αναμεταδοτών των μηνυμάτων της έχει ανάγκη από την ενίσχυση της φωνής και την ευστοχία των δικών της μέσων ενημέρωσης, καθώς και των φιλικά διακείμενων. Διαφορετικά, κινδυνεύει να ψάλει το ηρωικό, αλλά πένθιμο, «πέσατε σ’ άνιση μάχη κι αγώνα». Είναι ένα καθήκον που επείγει.

Μπορούμε να το λέμε αυτό χωρίς κίνδυνο να παρεξηγηθούμε, γιατί είμαστε μέσα στον χορό. Και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, τους δυσμενέστατους συσχετισμούς που έχουν να αντιμετωπίσουν τα μέσα ενημέρωσης της Αριστεράς. Όμως γνωρίζουμε και τις αδυναμίες, τις αστοχίες, τα λάθη, τις ταλαντεύσεις μας, που έχουν και αυτά συμβάλει στον δυσμενέστερο συσχετισμό. Έχουμε πολύχρονη πια εμπειρία από τη δυνατότητα που έχει η Αριστερά να στηρίζει τα μέσα της με τον απαραίτητο επαγγελματισμό και τον ζωογόνο εθελοντισμό ταυτόχρονα, με τη διεύρυνση της κυκλοφορίας και της απήχησης, αλλά και τον πολλαπλασιασμό των ενισχυτών τους.

 

Εμείς κι εσείς, εσείς κι εμείς

 

Δεν αξιοποιεί πάντοτε τις δυνατότητές της η Αριστερά. Ωστόσο, αυτή είναι η δικιά της δύναμη, δεν έχει άλλους, ισχυρούς από πίσω. Τον οβολό όλων μας έχει. Σε χρόνο ή σε χρήμα, περισσότερο ή λιγότερο. Σε κυκλοφορία, ακροαματικότητα, αναγνωσιμότητα. Από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του. Το «Κόκκινο», η «Αυγή», η «Εποχή» και τα φίλα προσκείμενα, δεν είναι μόνο οι «ενισχυτές» που δυναμώνουν τη φωνή μας, είναι και καθημερινοί βοηθοί όλων μας. Μας κάνουν πιο ενημερωμένους, βελτιώνουν την επιχειρηματολογία μας, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι υπερασπιζόμαστε το σωστό για τους πολλούς, για τους από κάτω. Φέρνουν στο φως της δημοσιότητας προβλήματα του κόσμου, που άλλοι θέλουν να κρατούν στο σκοτάδι. Είναι συμπαραστάτες των αδύναμων. Πλουταίνουν τον προβληματισμό μας, μας κάνουν ικανότερους και τα λάθη μας ακόμα να εντοπίζουμε. Μας μαθαίνουν να συζητάμε, ζωηρά, ενίοτε κι αγριεμένα, αλλά να συζητάμε. Μας κάνουν πιο αξιόμαχους. Δεν αξίζει για τα μισά απ’ όλα αυτά, να κάνουμε κι εμείς ό,τι καλύτερο μπορούμε για εκείνα;

 

Τα του οίκου μας

 

Ας μιλήσουμε, όμως, για όσα ξέρουμε καλύτερα, για τα του οίκου μας. Στην «Εποχή» προσπαθούμε με βάση όλα αυτά τα κριτήρια να βελτιώνουμε την ύλη μας από φύλλο σε φύλλο. Κι εσείς μας κρίνετε κάθε σαββατοκύριακο. Μερικές φορές η κρίση σας, έχουμε την εντύπωση, αποτυπώνεται και στην κυκλοφορία μας. Για καλό και για κακό. Προσπαθούμε να γίνεται κυρίως για καλό.

 Όμως, δεν είναι αυτή η μόνη έγνοια μας. Συχνά είναι μια πιο «ταπεινή», αφορά την εξασφάλιση των προς το ζην της «Εποχής». Τριάντα τρία χρόνια εκδοτικής δραστηριότητας δεν σώρευσαν χρέη στην «Ε». Χάρη και στις προσπάθειες μιας οικονομικής διαχείρισης με ονοματεπώνυμο. Ήρθε, όμως, μια ξαφνική άνοδος της τιμής του χαρτιού, που απειλεί να μας αφαιρέσει αυτό το πλεονέκτημα. Η τιμή του διπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες και μας επιβαρύνει με ένα ποσό μικρό αντικειμενικά, λίγων χιλιάδων τον μήνα. Το οποίο, όμως, μας υποχρεώνει, εξίσου ξαφνικά και άμεσα, να ζητήσουμε τη βοήθεια όλων σας. Για να ανταποκριθούμε στους προμηθευτές, αλλά και στις υποχρεώσεις μας έναντι των ελάχιστων και πολύτιμων μισθωτών.

Ακόμα και το ότι πρέπει να σας αποχωριστούμε για έναν μήνα, αφού ευχηθούμε καλή ξεκούραση σε εαυτούς και αλλήλους, το βιώνουμε σαν ένα είδος ελλείμματος. Προσδοκούμε, ωστόσο, από Σεπτέμβρη να ξαναβρεθούμε με περισσότερη, ανανεωμένη δύναμη για νέες και πιο ενδιαφέρουσες περιπέτειες στον δρόμο που μαζί πορευόμαστε.

 

Χαράλαμπος Γεωργούλας Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet