Όταν έχεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το δεις, για να αναζητήσεις τη λύση του. Όταν έχεις κάνει λάθος, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις για να το διορθώσεις. Όταν δεν πάνε τα πράγματα έτσι όπως τα έχεις υπολογίσει, πρέπει πρώτα να εκτιμήσεις την κατάσταση, για να αλλάξεις το σχέδιο. Αυτά συμβαίνουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση. Διαφορετικά βουλιάζουν. Αυτά θα έπρεπε πρώτα να συμβαίνουν σε κάθε κυβέρνηση. Διαφορετικά καταρρέει. Στη δική μας κυβέρνηση, όμως όχι. Τα προβλήματα, τα λάθη, οι λάθος (προ)υπολογισμοί παραμένουν μπροστά μας και κάνουν πως δεν υπάρχουν.
Περιοδείες, αλλά που;
Με το τέλος του Ιουλίου, η κυβέρνηση πάει και επισήμως διακοπές. Κατεβάζει ρολά. Και πίσω της αφήνει ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Αφήνει έναν κρατούμενο, απεργό πείνας, η ζωή του οποίου κρέμεται από μία κλωστή. Αφήνει πύρινα μέτωπα, καμένα δάση, κατεστραμμένα σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Αφήνει 20.000 κρούσματα ημερησίως και 40 νεκρούς από κορονοϊό. Αφήνει 22.000 παιδιά εκτός πανεπιστημίων. Αφήνει 200.000 πολίτες σε κίνδυνο φτώχειας. Αφήνει μια τρομακτική αύξηση της κιλοβατώρας στα 0,50 λεπτά. Αφήνει έναν στους δύο πολίτες να μην μπορεί να πάει διακοπές. Αφήνει άνεργους έναν στους τρεις νέους. Αφήνει χάος και πάει…περιοδείες, δίνοντας μια άλλη μάχη, όχι κοινωνική, οικονομική, ούτε καν πολιτική, αλλά προεκλογική. Όπως δήλωσε με περισσή χαρά –όπως συνηθίζει τελευταία- ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους «Φύγετε για διακοπές άνετα. Έχουμε εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές», λες και οι δημοσιογράφοι καλύπτουν μονάχα ό,τι πλασάρει ως είδηση το Μαξίμου [ή μήπως έτσι κάνει;] Και ύστερα, μας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την επίλυση κανενός προβλήματος, μιας και το βλέμμα είναι στραμμένο μονάχα στις εκλογές: «Θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ποιος αντέχει τον πολιτικό μαραθώνιο».
Και πώς θα πάει περιοδείες η κυβέρνηση είναι το ερώτημα. Μάλλον, θα κρύβεται πίσω από ένα τζάμι, όπως έκανε στην Πεντέλη, όταν ως «περιοδεία στην καμένη Πεντέλη» θεωρήθηκε ένα κομβόι 15 αυτοκινήτων και 5 τεθωρακισμένων, χωρίς να σταματήσει να μιλήσει με πληγέντες και φτάνοντας μονάχα όπου υπήρχε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον αποδοχής. Στενεύουν ασφυκτικά οι χώροι όπου μπορεί να περιοδεύσει η κυβέρνηση, για να έχει καλά πλάνα, με χαρούμενα πρόσωπα.
Οποία συγκυρία;
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Η κυβέρνηση εξέδωσε μακροσκελέστατη ανακοίνωση για να διαψεύσει την Ε. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπογράμμισαν πως ο κ. Μητσοτάκης «και επίσημα ταυτίζεται με αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων». Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση για «θρηνιωδία», για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και «εξαγωγή ψευδών συμπερασμάτων». Αντλώντας στοιχεία από τον ιστότοπο της ΕΛΣΤΑΤ (statistics.gr) «ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, ανέρχεται στο 28,3% του πληθυσμού της χώρας (2.971.200 άτομα), παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2020, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες (…) Η αύξηση του ποσοστού οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας από 17,7% το έτος 2020 σε 19,6% το έτος 2021. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (32%) (…) Το έτος 2021 το 19,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες. Ο δείκτης αυτός το έτος 2005 ανερχόταν στο 19,6%, σημείωσε αυξητική πορεία ως το 2012 όπου εκτιμήθηκε στο 23,1%, ενώ άρχισε να μειώνεται από το έτος 2014.» Σε γράφημα που αποτυπώνει το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας καταγράφεται μείωση το 2015 σε 21,4% από 22,1% το 2014, σε 21,2% το 2016, σε 20,2% το 2017, σε 18,5% το 2018 και σε 17,9 το 2019. Από τις εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι Πράσινοι σε ΝΔ καταγράφηκε μία ακόμα μικρή μείωση για το 2020 στο 17,7% και αυξήθηκε στο 19,6% το 2021. Σε αυτά τα στοιχεία, η κυβέρνηση απαντά πως «η αύξηση των δεικτών φτώχειας και ανισότητας είναι συγκυριακή και οφείλεται στη δομή της ελληνικής οικονομίας» και μας διαβεβαιώνει πως «η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».
Ποιες οι επιτυχίες;
Στην ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται πως όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας. Για το 2021, ο κίνδυνος φτώχειας εκτιμάται σε 25,7% για όσους έχουν τελειώσει προσχολική, πρωτοβάθμια και το πρώτο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε 23,1% για όσους έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε 7,9% για όσους έχουν ολοκληρώσει το πρώτο και το δεύτερο στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φέτος, για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν οι βάσεις ένα μήνα νωρίτερα, «ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των γονέων και των νέων φοιτητών», είπε περιχαρής ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Δόθηκε δηλαδή ένας μήνας περιθώριο και στα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» που εσχάτως αναγνωρίστηκε η ισοτιμία των πτυχίων που παρέχουν, για να κάνουν τις εγγραφές των αποκλεισμένων από το εκπαιδευτικό σύστημα που η ΝΔ σχεδίασε και η Ν. Κεραμέως υλοποίησε με πάθος, εξασφαλίζοντας πως οι επόμενες γενιές θα βρίσκονται όσο πιο κοντά στο κατώφλι της φτώχειας γίνεται.
Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε –τουλάχιστον άκομψα- «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» όσους ασκούν κριτική στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την πυρόσβεση, την ίδια εβδομάδα που κάηκαν δύο φυσικοί πνεύμονες, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα. Την ίδια βδομάδα, που αναγκάστηκε να αποσύρει διατάξεις που άφηναν έκθετες στα μεγάλα συμφέροντα τις περιοχές Natura, για να τις επαναφέρει στο τέλος του Αυγούστου. Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενέργεια και στα «εθνικά αναχώματα» που έχουν χτίσει απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος, λέγοντας πως «απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, οριζόντια για όλους». Την επόμενη μέρα, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πλαφόν στα πάγια και άφησε ανεξέλεγκτες τις αυξήσεις στο ρεύμα, όπως ανακοινώθηκαν στις 25 Ιουλίου, φτάνοντας το εύρος των τιμών της κιλοβατώρας από τα 0,484 έως και τα 0,568 ευρώ.
Ποιους παρακολουθεί η κυβέρνηση;
Στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατό, για την μηνυτήρια αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη, για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του από το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator (σ.σ.: η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για την Παρασκευή). Η κυβέρνηση και εδώ άγεται και φέρεται ως μη αρμόδια, όταν η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, όταν την αποκάλυψη την έκανε το ευρωκοινοβούλιο, ελέγχοντας τα κινητά των ευρωβουλευτών, ανάμεσά τους και του προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Οικονόμου έκανε μια δήλωση πετώντας οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη από την υπόθεση «η μηνυτήρια αναφορά πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη» και ο υπουργός Δικαιοσύνης αποποιήθηκε του ρόλου του και των ευθυνών του, δηλώνοντας πως «προφανώς είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς ότι σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μέθοδοι παρακολούθησης ή καταγραφές αυτού του τύπου, μπορεί να λαμβάνουν χώρα και βεβαίως να δημιουργούν τα πλείστα όσα.» Το ερώτημα παραμένει, η κυβέρνηση έχει αγοράσει το πρόγραμμα Predator; Αν όχι, όλα τελειώνουν εδώ. Αν ναι, παρακολουθούνται από την κυβέρνηση δημοσιογράφοι και πολιτικά κόμματα.
Καλό καλοκαίρι μάς ευχήθηκε η κυβέρνηση και ελπίζει πως το κύμα θα παρασύρει όλα τα πεπραγμένα της, για να έχουμε έναν ωραίο προεκλογικό χειμώνα. Όμως, προβλέπεται βαριά κακοκαιρία και η ομπρέλα των ελεγχόμενων ΜΜΕ θα αποδειχθεί μικρή, πολύ μικρή για να την προστατεύσει.