«Αισθανόμαστε χαρούμενοι και δικαιωμένοι διότι ένα προσωπικό όραμα 25 ετών αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Αυτή η στιγμή είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για το Φεστιβάλ της Δράμας αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό κινηματογράφο. Για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, η σύμπραξη κινηματογραφικής και ακαδημαϊκής κοινότητας φτάνει σε τόσο θαυμαστά αποτελέσματα. Ένα φεστιβάλ γεννά μια πανεπιστημιακή σχολή…».

Με τα λόγια αυτά ο αείμνηστος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, είχε χαιρετήσει τον Ιούνιο του 2018, την εξαγγελία για τη δημιουργία κινηματογραφικής σχολής στη Δράμα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Η εξαγγελία είχε γίνει από τον πρόεδρο του ΕΑΠ, Βασίλη Καρδάση, τον δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Σαμσάκο και τον Αντώνη Παπαδόπουλο, παρουσία, μάλιστα, του Νίκου Παππά, υπουργού ψηφιακής πολιτικής επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Η λειτουργία της σχολής θα στεγαζόταν στην Καπναποθήκη της Δράμας, η οποία είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, και μετά από ενέργειες του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, κατορθώθηκε η ένταξη της ανακατασκευής της σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στο πλεονέκτημα που έχει η πόλη, ως χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ Ταινιών Μήκους, είπε πως πάνω σε αυτό, «χτίζεται η περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης με την ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων αλλά και του Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου».

Η εξαγγελία, λοιπόν, η οποία έγινε στην αρχή του καλοκαιριού, για τη λειτουργία της σχολής κινηματογράφου από το Φεβρουάριο του 2023, δεν προήλθε από παρθενογένεση, πολύ δε περισσότερο από κάποια φαεινή ιδέα της υπουργού Παιδείας, αλλά αποτελεί υλοποίηση της απόφασης και της πολιτικής βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτά για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

 

Ταινίες από όλον τον κόσμο

 

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί φέτος από τις 5 ως τις 11 Σεπτεμβρίου και στο πρόγραμμά του θα προβληθούν 148 ταινίες μικρού μήκους από περισσότερες από 33 χώρες.

Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 30 ταινίες σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες. Από τις ταινίες αυτές οι 25 είναι μυθοπλασίες, οι 2 ντοκιμαντέρ και οι 3 κινούμενα σχέδια, οι οποίες επελέγησαν από έναν όγκο 285 ταινιών που κατατέθηκαν. Οι ταινίες θίγουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες και τις ανθρώπινες σχέσεις. Στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος θα προβληθεί, εκτός συναγωνισμού, η ταινία «Shooting» του συγγραφέα, σεναριογράφου και καθηγητή σεναρίου στο ΕΑΠ, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το οποίο φέτος κλείνει τα 28 χρόνια από την καθιέρωσή του, θα προβληθούν 15 ταινίες από όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Ανάμεσά τους και 3 ελληνικές, οι: «Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας» της Σοφίας Γεωργοβασίλη, «Στο θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου και «Under the lake» του Θανάση Τρουμπούκη.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του διεθνούς προγράμματος, Γιώργος Ζώης, «η φετινή επιλογή περικλείει μέσα της ξεχωριστές αφηγήσεις κυρίως πάνω στη νεότητα και τα αδιέξοδα της καθημερινότητας που βιώνει ενώ παράλληλα αναζητά απεγνωσμένα την έφοδο στον ουρανό».

Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος θα παρουσιαστεί εκτός συναγωνισμού σε πανελλαδική πρεμιέρα, η ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου, «Airhostess-737».

Στο Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα, που «προέκυψε από τη συνειδητοποίηση του όγκου αλλά και της ποιότητας των Σπουδαστικών ταινιών στη χώρα μας, οι 101 συμμετοχές στην προκριματική φάση του προγράμματος, επιβεβαίωσαν τις σκέψεις μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος, καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Παναγιώτης Ιωσηφέλης. Τελικά, επελέγησαν για να διαγωνισθούν οι 20, σκηνοθετημένες από 10 άνδρες και 10 γυναίκες.

Στο αντίστοιχο Διεθνές Σπουδαστικό, συμμετέχουν 12 ταινίες ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και δύο ελληνικές. Πρόκειται για το «Love you more than peanut butter» της Αριάδνης Θυφρονίτου Λήτου και το «Ό,τι απομένει» της Σεμέλης Σαφού. «Φέτος θα δούμε ταινίες για την πολυσυζητημένη διαφορετικότητα […]. Ταινίες που προσεγγίζουν τη θεματολογία τους με ένα τρόπο αυθεντικό, σύγχρονο και καλλιτεχνικά τολμηρό», σημειώνει ο Θανάσης Νεοφώτιστος, υπεύθυνος του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στο Διεθνές Τμήμα Κινουμένων Σχεδίων (animation), συμμετέχουν 20 ταινίες, «η επιλογή των οποίων έγινε με γνώμονα, από τη μια μεριά, τον πλουραλισμό και την ποικιλία των τεχνικών δημιουργίας και, από την άλλη, την ιδιαίτερη προσέγγιση και την ανάδειξη συναισθημάτων και καθημερινών καταστάσεων μέσα από διαφορετικές και, πολλές φορές, απροσδόκητες οπτικές γωνίες», όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Σπύρος Σιάκας. Οι τρεις ελληνικές συμμετοχές είναι «Η αξιότιμη κυρία Λιεν Μουρλέν» της Ελένης Ξουπά, «Ενδιάμεσα» της Έφης Παππά και «Μια νύχτα στο νεκροταφείο» του Στέλιου Πολυχρονάκη.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Short and Green, συμμετέχουν 12 ταινίες, από τις οποίες οι 7 είναι μυθοπλασίας, οι 4 ντοκιμαντέρ και 1 κινουμένων σχεδίων και προέρχονται από 10 χώρες. Οι ελληνικές συμμετοχές είναι οι ταινίες «In vain» της Αναστασίας Μελίας Ελευθερίου και «Under the lake» του Θανάση Τρουμπούκη. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Βασίλης Τερζόπουλος, «ενδεχομένως μια κινηματογραφική ταινία δεν είναι ικανή να αλλάξει τον κόσμο, όσο ρομαντικά αισιόδοξος σινεφίλ είναι κάποιος. Σε κάθε περίπτωση όμως, η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης με κάθε τρόπο και μέσο, είναι πλέον περισσότερο από επιτακτική».

 

Άλλες εκδηλώσεις

 

Βέβαια το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες δράσεις, όπως το Pitching Lab και το Pitching Forum με εισηγήτριες τις Βαρβάρα Δούκα και Τζωρτζίνα Κακουδάκη και εισηγητή τον Στάθη Παρασκευόπουλο.

Επίσης το πρόγραμμα Cinematherapy, με εμπνεύστρια την Ντενίζ Νικολάου στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί η παιδική ταινία «Η εχθρότητα» του Ντέρεκ Μάνσον, θα γίνει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο για τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Άγριες μέλισσες» και διάλεξη συζήτηση με τον Πάβελ Παβλικόφσκι.

Θα έχουμε όμως και πολλές άλλες δράσεις και εκδηλώσεις όπως διάλεξη για τη σκηνοθεσία με το βραβευμένο σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές για παιδιά κ.λπ.

Από τις παράλληλες αυτές δράσεις βλέπω να απουσιάζει φέτος η παρουσίαση των ταινιών που έγιναν στο κινηματογραφικό εργαστήριο Zagoriwood, μια συνεργασία η οποία είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι και είχε μάλιστα εξαγγελθεί η συνέχιση και επέκτασή της από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Γιάννη Σακαρίδη.

Τέλος, εύχομαι να ξεπεραστεί το πρόβλημα το οποίο προέκυψε άνευ λόγου στην περσινή διοργάνωση, με τον αποκλεισμό της απονομής του βραβείου της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) από την επίσημη τελετή. Ένας παράλογος αποκλεισμός, τη στιγμή μάλιστα που το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), μέλος της οποίας είναι η ΠΕΚΚ, απονέμεται στην επίσημη τελετή και με δική της πρωτοβουλία! Μια ενέργεια η οποία αποτελεί προσβολή, πρώτον, απέναντι στους έλληνες κριτικούς, η ένωση των οποίων από την πρώτη στιγμή στήριξε το Φεστιβάλ της Δράμας -μάλιστα το μέλος της ΠΕΚΚ, Αλέξης Δερμεντζόγλου, υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών και ο πρώτος διευθυντής του φεστιβάλ- και δεύτερον απέναντι στους βραβευμένους από την ΠΕΚΚ κινηματογραφιστές, υποβαθμίζοντας το βραβείο τους.

Ραντεβού στη Δράμα, λοιπόν, με την ευχή η φετινή διοργάνωση να κερδίσει όλα τα στοιχήματα που έχει βάλει. Για το καλό του ελληνικού κινηματογράφου και των ανθρώπων που εργάζονται γι’ αυτόν και τον στηρίζουν.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet