Χημικά και βία ασκήθηκε από τα ΜΑΤ ενάντια στα εργαζόμενα άτομα που απεργούν στα οινοποιία «Μαλαματίνα», την περασμένη Τετάρτη 31 Αυγούστου, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Από την αστυνομική καταστολή αρκετοί τραυματίστηκαν και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιάννης Φραγκίδης.

Οι εργαζόμενοι απεργούν από τα τέλη Ιουλίου και ζητούν ανάκληση των 15 απολύσεων και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σημειώνεται πως το σωματείο έχει αποδεχθεί ακόμα και μείωση απολαβών 20% για δύο επιπλέον έτη, ώστε να αποτραπεί η απόλυση συναδέλφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν εδώ και τρία έτη μειωμένες απολαβές, προκειμένου να διασωθεί η επιχείρηση. Η ιδιοκτησία της εταιρείας βρίσκεται σε νέα χέρια τους τελευταίους μήνες. Σε πρόσφατα δημοσιεύματα διαβάζουμε πως το χρέος της εταιρείας έχει διευθετηθεί και η νέα διεύθυνση προτίθεται να κάνει επενδύσεις επιπλέον 12 εκατ. ευρώ. Μία βιομηχανία που επανακάμπτει, δεν μπορεί να διασφαλίσει 15 θέσεις εργασίας;

 

Αντί συζήτηση, ξύλο

 

Επικοινωνήσαμε με την Έφη Παπαλεξίου, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρούσα στα επεισόδια της Τετάρτης. «Είχε πάρα πολύ κόσμο, ήταν εκεί εισαγγελέας, μιλούσε αρκετή ώρα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων. Ήταν και βουλευτές, ο κ. Στολτίδης (ΚΚΕ) και ο κ. Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ), ήρθε και η νομική σύμβουλος, Νεκταρία Αγγελάκη. Ήταν εκεί και εκπρόσωπος της εταιρείας. Προτάθηκε από την εισαγγελέα –και το δέχθηκε αμέσως ο σύλλογος εργαζομένων– να βρεθούν είτε στο εργατικό κέντρο, είτε μέσα στα γραφεία της εταιρείας μόνο το ΔΣ του σωματείου, η εταιρεία και οι δικηγόροι, για να γίνει μία συζήτηση, να προσπαθήσουν να εκτονώσουν την κατάσταση. Ενώ οι εργαζόμενοι το δέχθηκαν, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε “όχι δεν το δέχομαι, αν δεν μπουν μέσα όλοι οι άνθρωποι που είναι στο λεωφορείο”, τους οποίους δεν δέχονται να τους ονομάσουν απεργοσπάστες, γιατί λέει είναι παλιοί υπάλληλοι. Είναι μία καινοφανής νομική προσέγγιση. Εν πάση περιπτώσει, φάνηκε πως δεν θα γινόταν εκείνη τη στιγμή κάτι ιδιαίτερο, άλλο. Παρόλα αυτά επανήλθε η εισαγγελέας με τον εκπρόσωπο της εταιρείας και τελικώς επεβλήθη μέσω των ΜΑΤ για να ανοίξει ο δρόμος, να μπει το λεωφορείο με τους απεργοσπάστες μέσα στην εταιρεία. Βεβαίως, αφού έγινε χρήση χημικών και χτυπήθηκαν άνθρωποι», περιέγραψε στην «Εποχή» η Ε. Παπαλεξίου.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως «η πλειοψηφία των εργαζομένων της Οινοποιίας “Μαλαματίνα” δεν συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν προκηρύξει μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που ανήκει στο σωματείο εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης» και μιλά για «παράνομο αποκλεισμό των εγκαταστάσεων». Ωστόσο, Η Έφη Παπαλεξίου επισημαίνει πως «με βάση τα στοιχεία του σωματείου, από αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι, το μεγαλύτερο ποσοστό απεργεί. Την πρώτη εβδομάδα που πήγαινα, ήταν 3–4 άτομα οι απεργοσπάστες. Μπορεί να έγιναν λίγοι παραπάνω που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις και προφανώς είναι και κάποιοι καινούργιοι που προσλήφθηκαν».

 

Δεν ακολουθεί το σχέδιο εξυγίανσης η εταιρεία

 

«Η εταιρεία δεν έχει καμία διάθεση διαπραγμάτευσης. Υπάρχει το σχέδιο εξυγίανσης. Συμφωνία που δεν τηρεί. Υπάρχει έγγραφη πρόταση του συλλόγου για να συζητήσουν για τις συλλογικές συμβάσεις, διότι η εταιρεία τους καλεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Το αίτημα των εργαζομένων είναι να συνεχίσουν με συλλογικές συμβάσεις μειωμένες κατά 20%, απλά δεν θέλουν να απολυθούν οι συνάδελφοί τους. Στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, το οποίο προβλέπει 1 εκατ. κέρδη τον χρόνο με το παρόν σχήμα και τους παρόντες εργαζόμενους, δεν προβλέπεται πουθενά ότι μπορεί η εταιρεία να απολύσει. Δεν ακολουθούν το σχέδιο εξυγίανσης», τονίζει η Έφη Παπαλεξίου.

Τα βίαια επεισόδια από τα ΜΑΤ καταδίκασαν κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικοί φορείς. Μεταξύ αυτών και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967–1974, ο οποίος αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι στην “Μαλαματίνα” εδώ και αρκετές εβδομάδες απεργούν, απαιτώντας να ανακληθούν οι αυθαίρετες απολύσεις συναδέλφων τους από τη νέα ιδιοκτησία της επιχείρησης, που αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, καταπατά κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα και παραβιάζει κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Να σημειώσουμε, επίσης, πως η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης, το σχέδιο της οποίας παραβιάζεται από την εργοδοσία. Η σημερινή επίθεση αποδεικνύει πως το πρόσφατο κάλεσμα της ιδιοκτησίας στους εργαζόμενους για διαπραγματεύσεις ήταν προσχηματικό».

 

 

 

Νικηφόρος ο αγώνας των απολυμένων στα Λιπάσματα Καβάλας

 

Παράνομες και άκυρες κρίθηκαν οι 133 ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας στις 22/08, ενώ επιδίκασε μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό πέντε χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

«Είναι μία μεγάλη απόφαση που μας δικαιώνει στα όσα είχαμε καταγγείλει στο παρελθόν. Πρόκειται για εκδικητικές ομαδικές απολύσεις που γίναν σε βάρος μας και χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση όπως μετ’ επιτάσεως εμείς θέλαμε. Να θυμίσω ότι εμείς απολυθήκαμε εν έτει 2021 με ισολογισμό που κατέθεσε η εταιρεία για το έτος 2014, μέσα από μία διαδικασία που δεν τιμά και το ίδιο το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο αρνήθηκε να ανοίξει τον φάκελο των στοιχείων που κατέθεσε η εταιρεία, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις ομαδικές απολύσεις. Πήγε μόνο σε μία διαδικασία check list εγγράφων, χωρίς να ελέγξει τα έγγραφα αυτά καθαυτά τα οποία κατατέθηκαν. Το Δικαστήριο έλεγξε το τι ακριβώς έχει καταθέσει η εταιρεία και ακύρωσε τις πρώτες ομαδικές απολύσεις, οι οποίες περάσαν μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας», σχολίασε στην «Εποχή» ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Λιπασμάτων Καβάλας.

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς μεταβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, προκειμένου να ερευνηθεί η τέλεση απάτης κατ’ εξακολούθηση. Οι παρανόμως απολυμένοι εργαζόμενοι δεν είχαν επιστρέψει στις θέσεις τους ούτε είχε καταβληθεί οποιαδήποτε αποζημίωση, έως τις 31 Αυγούστου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet