Η κυβέρνηση άκουγε τα πάντα, αλλά δεν θέλει να ακουστεί τίποτα από όσα έκανε. Η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη δεν είναι εξαιρέσεις, είναι τα υποδείγματα. Υποδεικνύουν μια πρακτική πάγια της κυβέρνησης, ένα παρακράτος. Και τώρα προσπαθούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να σβήσουν τα ίχνη τους. Ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, για να μην την αναλάβει ο πρωθυπουργός, και παραιτήθηκε. Ταυτόχρονα, κατέθεσε αγωγή (SLAPP λέγεται αυτή η πρακτική και υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για τη στήριξη των μίντια που πέφτουν θύματα αυτής) στο Reporters United και τους δημοσιογράφους Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο, οι οποίοι ανέδειξαν το θέμα. Στα εγχώρια ΜΜΕ  από την κυβέρνηση κατάφεραν να κρατηθεί χαμηλά το σκάνδαλο, για αρκετό καιρό, και να παρουσιάζεται ως καταγγελία. Τα διεθνή ΜΜΕ ήταν αυτά που σήκωσαν το βάρος της αποκάλυψης και διένειμαν τις πολιτικές ευθύνες, για να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση ως περίπου κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στοχοποίησε τη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη και πρόεδρο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ως «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ», για το ρεπορτάζ της στο Politico. Η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Ξένια Κουναλάκη δέχτηκε διαδικτυακές επιθέσεις, για το άρθρο   του συντρόφου της Alexander Clapp στους New York Times, το οποίο υποβαθμίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο  ως άρθρο «που δεν απηχεί την άποψη της εφημερίδας», παρότι η εφημερίδα επέλεξε και το έβαλε επιφυλλίδα στην έντυπη έκδοση.

Ακόμα, οι εγχώριοι θεσμοί ελέγχου ολιγώρησαν ή επιχείρησαν να αποσιωπήσουν, αντί να ρίξουν φως σε όσα αποκαλύπτονται. Πέραν του ότι οι δικαστικές αρχές έχουν στρέψει τις έρευνές τους πρωτίστως στο πώς και γιατί διέρρευσαν απόρρητα κρατικά έγγραφα, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θωρακίζεται για να προστατεύσει πρώτα και κύρια τον πρωθυπουργό. Εφαρμόζεται ο κανόνας της σιωπής και οι μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν έβαλαν ως προμετωπίδα το απόρρητο που τους δεσμεύει. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος δεν μπορεί να γίνεται επίκληση απορρήτου ενώπιον της Βουλής, ωστόσο σιγή τηρήθηκε από τον πρ. διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων και από τον πρ. γ.γ. του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη. Από την άλλη, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις (ο πρωθυπουργός έκλεινε σε όλους τους τόνους το δεν ξέρω στη Βουλή). Ο Γ. Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη στάση αυτή ως «απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη».

Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ζητάνε εξηγήσεις για τη χρήση του λογισμικού Predator, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας απάντησε να μην στηρίζονται τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους. Σε αυτά τα μονοπάτια θα κινηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα, στις 8 Σεπτεμβρίου, στη διεξαγωγή ειδικής ακρόασης στο Ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές. Όμοια θα είναι και η υποδοχή της αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, που αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή PEGA.

Η «ομερτά» δεν μπορεί να είναι κυβερνητική πρακτική, είναι πρακτική του οργανωμένου εγκλήματος. Έχουμε να κάνουμε με την απόπειρα παραβίασης του κράτους δικαίου. Έχουμε να κάνουμε με μία εκτροπή. Πρέπει η δημοκρατία να προστατευθεί, από θεσμούς και πολίτες. Οι πρώτοι αδρανούν, οι δεύτεροι οφείλουν να ενεργοποιηθούν.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet