Ενώ η κλεψύδρα έχει αδειάσει, η κυβέρνηση ΝΔ προσπαθεί να προσθέσει χρόνο, κόκκο τον κόκκο, για να αποφύγει την ταμπέλα των «πρόωρων εκλογών». Χρόνος δεν υπάρχει, ούτε κύρος. Τα θεμέλια έχουν ήδη καταρρεύσει, το έδαφος έχει γίνει σαθρό και το κυβερνητικό επιτελείο παλεύει να εμφανίσει τον πρωθυπουργό αλώβητο, στιβαρό, ηγέτη. Έχουν όλα χαθεί και χρησιμοποιούνται τα ίδια εργαλεία με την περίοδο της παντοδυναμίας.

 

Το τέλος του επιτελικού κράτους

 

Η ΔΕΘ, το επόμενο σαββατοκύριακο, είναι το σημείο έναρξης μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Εκεί έχει πολλά να βάλει στο τραπέζι και πολλά να κρύψει κάτω από το χαλί. Το σκάνδαλο των υποκλοπών πρέπει να εξαφανιστεί ως κάτι διαχειρίσιμο, ως ένα συστημικό πρόβλημα, που έγινε αντιληπτό και διορθώνεται, ως ένα γεγονός που θα αποτελέσει την ευκαιρία για να μπουν «κανόνες και όρια». Δια ροπάλου δεν πρέπει να γίνει η σύνδεση των επισυνδέσεων με το πρόσωπο και την πολιτική του πρωθυπουργού, παρότι από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του αυτοδιορίστηκε πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, παρότι θεσμοθέτησε, συντήρησε και ενίσχυσε επί τρία χρόνια το επιτελικό κράτος, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Είχε τον απόλυτο έλεγχο και επομένως έχει την απόλυτη ευθύνη. Τώρα και για τους επόμενους εννιά μήνες, το επιτελικό κράτος, ο θησαυρός της διακυβέρνησης, κρύφτηκε στο σεντούκι. Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ήταν καθαρά εκτελεστικό όργανο των πρωθυπουργικών εντολών μετατράπηκε σε «πολιτικό κέντρο», για «ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023». Προεκλογικά οι ευθύνες μοιράζονται και ο συγκεντρωτισμός καταρρέει. Έτσι, οτιδήποτε προκύψει θα μπορεί να το αποδώσει και δίνει και στους υπουργούς την αίσθηση της εκκίνησης του προεκλογικού τους αγώνα, να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.

 

Οδηγός εννιάμηνης επιβίωσης

 

Στη ΔΕΘ, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει έργο (η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο, οι επενδύσεις συρρέουν, οι δείκτες ανεβαίνουν). Στη ΔΕΘ θα σηκωθεί το λάβαρο της ευημερίας… δεδομένων των συνθηκών. Ότι η κυβέρνηση δεν άφησε τη χώρα να βουλιάξει. Ότι βγήκαμε από τα μνημόνια χάρη στους δικούς της χειρισμούς (!). Ότι στις διεθνείς κρίσεις, η εθνική στρατηγική είναι σωτήρια. Μάλιστα, σκοπεύει να εμφανίσει ως επιτυχημένη τη διαχείριση της πανδημίας και να εφαρμόσει το ίδιο σχέδιο και στην ενεργειακή κρίση: επιδόματα και ατομική ευθύνη. Όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης «πολιτεία και πολίτες θα πρέπει πάλι να συστρατευθούν»: «το κράτος να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία υπευθυνότητα». Όπως δε μας προετοίμασε η κυβέρνηση θα στοχεύσει στη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την πριμοδότηση της «έξυπνης» κατανάλωσης. Στην πανδημία «πλέναμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά» -και τίποτε άλλο- στην ενεργειακή κρίση θα «κλείνουμε τα φώτα πίσω μας» -και τίποτε άλλο.

Στη ΔΕΘ θα μας εφησυχάσει ο πρωθυπουργός για την τύχη που έχουμε ως πολίτες αυτής της χώρας να μας κυβερνά, τώρα που η χώρα κινδυνεύει από ξένες δυνάμεις, την Ρωσία, την Τουρκία, τους πρόσφυγες-εισβολείς. Στη ΔΕΘ θα ακούσουμε για επιτυχή διαχείριση των πυρκαγιών φέτος –φέτος κάηκε η Ευρώπη (6,6 εκατ. στρέμματα) και η Ελλάδα έμεινε καψαλισμένη (130.000 στρέμματα μόνο τον Ιούλιο)– και του τουριστικού πακέτου –φέτος συνέρρευσαν οι ξένοι τουρίστες, οι ντόπιοι έμειναν σπίτια τους και ο τζίρος των καταστημάτων με εξαίρεση τα καταλύματα και την εστίαση είναι απογοητευτικός.

 

Δύσκολοι και μακριοί χειμώνες

 

Στη ΔΕΘ θα ακουστούν τυμπανοκρουσίες, που θα καλύψουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο χειμώνας δεν θα ένας δύσκολος σκόπελος, όπως εμφανίζεται, αλλά μπαίνουμε σε μία μακρά περίοδο επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης. Στα πρόθυρα πείνας βρίσκονται 345 εκατ. άτομα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, με την επισιτιστική κρίση να «μην σχετίζεται με την έλλειψη ή ανεπάρκεια τροφίμων, αλλά με το ότι οι τιμές των τροφίμων καθίστανται απρόσιτες για μια σημαντική μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού», σύμφωνα με τον Αρίφ Χουσαΐν, στέλεχος του ΟΗΕ. Ομοίως, η Μάρι Παντζέστου, γενική διευθύντρια του τμήματος αναπτυξιακής πολιτικής και συνεργασιών της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι τιμές των τροφίμων θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα πέραν του 2024. Η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια, σύμφωνα με τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών, της Total και της Shell. «Πιθανότατα θα έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει να βρούμε λύσεις», προειδοποιούν, και συμβουλεύουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα με στόχευση σε βάθος χρόνου. Στη ΔΕΘ θα ακουστούν «μέτρα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Στη ΔΕΘ, λοιπόν, θα ακουστεί άλλο ένα αφήγημα, για περιπέτειες, εμπόδια και λύσεις, που θα μας βγάλουν στο ξέφωτο, την ώρα της κάλπης.

Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας παγκοσμίως. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, στην παγκόσμια κατάταξη, σε θνησιμότητα, σύμφωνα με ετήσια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Δεύτερο το Χονγκ Κονγκ και τρίτες οι ΗΠΑ.  Για τους επόμενους εννέα μήνες, η κυβέρνηση θα περιοδεύει με το κεφάλι ψηλά για τα πεπραγμένα της. Τα στοιχεία, τα επιχειρήματα, τα γεγονότα που αποδεικνύουν το αντίθετο δεν θα ακουστούν σε κανένα Μέσο. Πώς θα φτάσουν στους πολίτες; Και κυρίως πώς θα στηριχθούν οι πολίτες, για να αποφύγουμε μία ακόμα μακάβρια πρωτιά; Η αλληλεγγύη και η ενημέρωση τα μόνα εργαλεία. Και για να εφαρμοστούν χρειάζονται φυσική παρουσία. Χρειάζονται δράσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet