Μια πόλη που τις τελευταίες μέρες ζει στο κλίμα της τρομοκρατίας των ΜΑΤ, που επιτίθενται στους απεργούς της Μαλαματίνα, όλα δείχνουν ότι θα «υποδεχτεί» πολύ δυναμικά τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που ιδίως αυτή τη χρονιά, στριμωγμένος από το σκάνδαλο των υποκλοπών, θα επιχειρήσει να εξωραΐσει την κατάσταση της οικονομίας και να παρακάμψει την πραγματικότητα της αβίωτης ζωής των λαϊκών στρωμάτων, των μισθωτών. Γι’ αυτό και το κεντρικό σύνθημα «υποδοχής» των συνδικάτων θα του απαντά καίρια: «Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια»!

Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι έχουμε ήδη μπει σε ύφεση. Οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνοντας την προβλεπόμενη χαμηλή ζήτηση. Στον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως καταγράφει μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν ότι στο άμεσο μέλλον θα υποχρεωθούν να κλείσουν, ενώ ήδη το 37% αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Η ανεργία των νέων καταγράφει, με 28,6%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Όλα δείχνουν ότι φέτος η κινητοποίηση των εργαζομένων θα είναι πολύ πιο μαζική και δυναμική από άλλες χρονιές. Η ακρίβεια δεν αφήνει κανένα περιθώριο να περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα, εφόσον οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι μικροί επιχειρηματίες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Η απεργία στη Μαλαματίνα είναι ο αψευδής μάρτυς ότι αυτή η κυβέρνηση είναι των εργοδοτών και επιχειρεί με τα ΜΑΤ να επιβάλλει την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη. Τελευταίο δώρο της κυβέρνησης στην πόλη είναι η παραχώρηση σε ιδιώτες της λειτουργίας και συντήρησης του μετρό!

Ήδη γίνονται προετοιμαστικές συσκέψεις όλων των συνδικαλιστικών τάσεων που σχεδιάζουν τη δυναμική και μαζική συμμετοχή τους. Η μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων, όπου συμμετέχει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Ξεχωριστή συγκέντρωση οργανώνει και το ΠΑΜΕ. Ήδη πραγματοποίησε σχετική σύσκεψη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Κινητοποιούνται όμως και οι μεγάλες ομοσπονδίες και τα τοπικά εργατικά κέντρα της Μακεδονίας-Θράκης.

Εκδηλώσεις ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη οργανώνουν, όμως, εκτός από τις κεντρικές της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΑΔΕΔΥ και διάφορες συνδικαλιστικές τάσεις. Για παράδειγμα, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την ΕΑΕΚ (Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση), που δρα στους δημοσίους υπαλλήλους, στην οποία συμμετέχουν και εργαζόμενοι επιρροής ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη εκδήλωση σχεδιάζεται και από οργανώσεις ιδιωτικού τομέα από τον ίδιο χώρο. Εκδηλώσεις σχεδιάζονται και από μια σειρά πρωτοβάθμιες οργανώσεις, του πιο αυτόνομου χώρου, σε σχέση με τα κόμματα, που αντιπροσωπεύουν συνήθως εργαζόμενους/ες σε μοντέρνους επιχειρηματικούς κλάδους.

Τη συμμετοχή τους όμως προετοιμάζουν και τα διάφορα κόμματα και συσπειρώσεις της Αριστεράς. Με πρωτοβουλία της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγιναν ήδη και θα συνεχιστούν συσκέψεις στελεχών της Μακεδονίας και Θράκης για την καλύτερη κινητοποίηση και συμμετοχή. Στο ίδιο κλίμα εργάζεται και η οργάνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη στο φεστιβάλ του Σπούτνικ έχει κληθεί, σήμερα, να παρέμβει αντιπροσωπεία των απεργών της Μαλαματίνας. Τους απεργούς, επίσης, θα επισκεφτεί σήμερα και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου.

 

Δανάη Ψωμοπούλου

 

 

 

Κινητοποίηση για τη ΔΕΘ

 

 

Η φετινή κινητοποίηση στη ΔΕΘ θα είναι και πρέπει να είναι μεγαλειώδης. Το κυρίαρχο αίτημα είναι να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια .Και αυτό ,όπως και όλες τις  εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις μας, είναι που πρέπει να υπερασπιστούμε.

 Η φετινή κινητοποίηση στη ΔΕΘ, θα είναι η κορωνίδα πολλών κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν και  πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο ,όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με τις πρωτόγνωρες, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια κρίσης,  συνθήκες ακρίβειας, κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργησης κοινωνικών δικαιωμάτων, διάλυσης της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, απαξίωσης της ζωής των πολιτών αλλά και του δημόσιου βίου, σε κάθε του έκφανση.
Για όλους τους εργαζόμενους,  είναι ζήτημα τιμής η δυναμική συμμετοχή τους, ώστε ο νόμος Χατζηδάκη, που  η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπνεύστηκε και έσπευσε να εφαρμόσει, να καταργηθεί άμεσα.
Έχουμε καταλάβει πια, πώς ο νόμος αυτός που  ήταν η ταφόπλακα κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος, αλλά  και της απεργίας, προηγήθηκε πολλών αντεργατικών νομοθετημάτων και ρυθμίσεων,  έτσι ώστε να μας κόψει τη δυνατότητα αντίδρασης σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν γύρω μας.
Επετειακά, χθες μόλις, στα επεισόδια της Μαλαματίνας, είδαμε στην πόλη μας τα  ΜΑΤ να επιτίθενται σε συνδικαλιστές και να τους στέλνουν στο νοσοκομείο.
Πανελλαδικά παρόμοιες σκηνές! Συλλήψεις , προπηλακισμοί(ακόμα και βουλευτών),  συλλήβδην κήρυξη απεργιών  ως  παράνομων και καταχρηστικών!

Η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής ξεκίνησε από τις πλατείες , πέρασε από τα πανεπιστήμια και τώρα έχει απλωθεί παντού! Όπου υπάρχει αντίδραση, η απάντηση είναι η καταστολή.
Το ποτήρι ξεχείλισε! Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης,είναι να ζούμε με αξιοπρέπεια!
Και αυτό θα το διεκδικήσουμε με αγώνες! 

Από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να ξεκινήσει να γίνεται πράξη το αίτημα, η απαίτηση της κοινωνίας ,για άμεση και  εις βάθος πολιτική αλλαγή!

 

Έφη Παπαλεξίου,

μέλος της ΝΕ Α΄ Θεσσαλονίκης

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet