Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη.

 

«Αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συνέβη, θα είμαστε άξιοι του θλιβερού εκφυλισμού της δημοκρατίας μας», επισημαίνουν εξέχοντες ακαδημαϊκοί και ζητούν την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Την πρωτοβουλία υπογράφουν οι Ιάσων Αθανασιάδης, συγγραφέας-δημοσιογράφος, Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκος Γκιώνης, εκδότης, εκδόσεις Πόλις, Στάθης Γουργουρής, καθηγητής, Columbia University, Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής ΕΚΠΑ, διευθυντής ΕΚΚΕ, Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, Στεύη Κίτσου, δικηγόρος, υπ. δρ. πανεπιστήμιο Μάαστριχτ, Μαριλένα Κοππά, αν. καθηγήτρια, Πάντειο πανεπιστήμιο, Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια-εκδόσεις Ποταμός, δημοσιογράφος, Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, ομοτ. καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Στρατής Μπουρνάζος, ιστορικός-επιμελητής βιβλίων, Νένη Πανουργιά, καθηγήτρια, Columbia University, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, νομικός, Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, πρ. γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νάνσυ Παπαθανασίου, δρ. ΕΚΠΑ, επ. συνυπεύθυνη Orlando LGBT+-, Αθηνά Σκουλαρίκη, επ. καθηγήτρια, πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, καθηγητής, πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντρέας Τάκης, καθηγητής, ΑΠΘ, Kωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, υπ. δρ. ΕΚΠΑ, επ. συνυπεύθυνη Orlando LGBT+, Νίκος Χριστοδουλάκης, ομοτ. καθηγητής Οικ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου πανεπιστημίου. Καλούν τους πολίτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία ενώ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στο www.ora0demokratia.net. Την ερχόμενη Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, η Πρωτοβουλία θα δώσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου μίλησε στην «Εποχή» και υπογράμμισε ότι: «Οι υποκλοπές επέφεραν βαθύ τραύμα στο κράτος δικαίου. Όσο δεν αποδίδονται ακέραιες οι ευθύνες, το τραύμα βαθαίνει. Η προστασία των επικοινωνιών και της ιδιωτικής ζωής δεν αφορά μόνο όσους έχουν λόγο να φοβούνται αν τους παρακολουθούν το τηλέφωνο, όπως κάποιοι με αφέλεια ή πονηριά ισχυρίζονται. Αν παρακολουθείται το τηλέφωνο του διπλανού μου απειλούμαι κι εγώ. Η δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της παρακολούθησης πολλών χιλιάδων πολιτών οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ενός Μεγάλου Αδελφού με έδρα το γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να αντέξει η δημοκρατία να βρίσκεται στο έλεος σκοτεινών κύκλων και να εξαρτάται από αλληλοεκβιασμούς ανθυποπρακτόρων, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να δημοσιοποιήσουν ονόματα πολιτικών προσώπων που παρακολουθούνταν και να τινάξουν το πολιτικό σύστημα στον αέρα. Οι πράξεις του πρωθυπουργού έκαναν τη χώρα γήπεδο για εκβιασμούς και προβοκάτσιες. Ιδίως με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Κουκάκη, οι υποκλοπές αποκτούν τη βαριά αποφορά του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος με ευθεία κυβερνητική εμπλοκή. Ο συνδυασμός των νομοθετημάτων που ερευνούσε ο δημοσιογράφος με την παρακολούθησή του δείχνει καθαρά ότι το διακύβευμα ήταν εγκληματικές πράξεις κατά του δημοσίου συμφέροντος. Οι υποκλοπές έχουν πολιτική και ποινική διάσταση. Ο πρωθυπουργός δημιούργησε αυτό το στεγανό σύστημα κάτω από την δική του αποκλειστική αρμοδιότητα, εκείνος φέρει την πολιτική ευθύνη για αυτό το πλέγμα παράνομων δραστηριοτήτων. Η πολιτική ευθύνη δεν είναι ρητορικό σχήμα, όποιος φέρει την πολιτική ευθύνη πληρώνει το τίμημα. Εν προκειμένω το τίμημα οφείλει να είναι η οικειοθελής ή ακούσια αποχώρηση».

Σχολιάζοντας επίσης τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο Κ.Παπαπαϊωάννου τόνισε:

«Τεχνηέντως αρθρώνεται από ΜΜΕ και κυβερνητικά χείλη η θεωρία ότι το ζήτημα των υποκλοπών είναι δευτερεύον. Ότι τέτοια φαινόμενα είχαμε πάντοτε και ότι τους Έλληνες τους απασχολούν άλλα θέματα, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια. Ξαφνικά η κυβέρνηση θυμήθηκε την οδύνη από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια προκειμένου να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον. Όμως η άποψη αυτή δείχνει και βαθιά υποτίμηση στη νοημοσύνη, την ευθυκρισία και τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού. Αλίμονο αν δεχτούμε ότι η λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρει παρά μόνο κάποιες αργόσχολες ελίτ ή έναν μικρό κύκλο διανοουμένων.

Προβάλλεται επίσης ως αντίλογος στο αίτημα για λογοδοσία το επιχείρημα περί κυβερνητικής σταθερότητας. Καταρχήν η κυβερνητική σταθερότητα δεν αποτελεί κάποια ιερή και υπέρτατη αξία έναντι των βασικών αρχών της δημοκρατίας. Εάν ήταν έτσι δεν θα μπορούσαμε πουθενά να βρούμε μεγαλύτερη κυβερνητική σταθερότητα από ό,τι σε μία δικτατορία. Ας μην κάνουμε ούτε το 2023 εκλογές λοιπόν για να έχουμε σταθερότητα. Στη δημοκρατία, η λαϊκή βούληση αναβαπτίζεται κάθε φορά με τις εκλογές. Είναι προβληματικό η προσφυγή στις κάλπες κατόπιν ενός μεγάλου πολιτικού σκανδάλου να επισείεται ως απειλή. Πέραν αυτού όμως, η Πρωτοβουλία Δημοκρατία Ώρα Μηδέν ζητά να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί ο πρωθυπουργός. Είναι ατομική η ευθύνη του. Υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιτρέπουν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αναδείξει άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού και να ολοκληρωθεί ομαλά η 4ετια. Εδώ λοιπόν έχει πλήρες νόημα η έκφραση “Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”. Το μόνο αδιέξοδο είναι η ανεπίγνωστη εμμονή του κ. Μητσοτάκη να κρύβεται πίσω από ψέματα και μαγνητοταινίες των υποκλοπών».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet