Η ιδεοληψία των υπουργών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για «επενδύσεις με κάθε κόστος» υλοποιήθηκε στο έπακρο στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθέτησε για να διευκολύνει την Ελληνικός Χρυσός να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την καταστροφική της «επένδυση» στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Ρυθμίσεις στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατάργηση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, έκδοση των εκκρεμών αδειών στο έργο των Σκουριών, παρά την, αποδεδειγμένη και δικαστικά, παραβίαση της σύμβασης από την εταιρεία, και φυσικά με αποκορύφωμα την αποικιοκρατική νέα σύμβαση, που υπογράφηκε μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας και επικυρώθηκε νομοθετικά από το κοινοβούλιο.
Αν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη της έδωσε «γη και ύδωρ», η Eldorado gold δεν κατάφερε να προχωρήσει τη «χρυσή» της επένδυση. Το θεσμικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, της λείπει όμως η χρηματοδότηση. Και επειδή , όπως λέει και ο σοφός λαός μας, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» η εταιρεία απευθύνθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Η ΕΤΑΑ όμως για να χρηματοδοτήσει τη «χρυσή» εταιρεία , την υποχρέωσε να εκπονήσει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και να την θέσει σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Η διαβούλευση αυτή βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να είναι προσχηματική, αφού στην τροποποιητική σύμβαση παραχώρησης προβλέπονται αποικιοκρατικοί όροι που απαλλάσσουν την εταιρεία από οποιοδήποτε περιβαλλοντικό έλεγχο και ευθύνη αλλά και από οποιαδήποτε υποχρέωση να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.
Η προσχηματική διαβούλευση ξεκίνησε από τα «μαντεμοχώρια» όπου η πλειοψηφία των κατοίκων εργάζονται στα μεταλλεία. Το 2022 όμως δεν είναι 2012 και οι εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός και στους εργολάβους της δεν είναι πλέον η «εμπροσθοφυλακή» της εταιρείας που στρέφονταν ενάντια στους κατοίκους, που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους. Τα τελευταία δύο χρόνια βίωσαν απολύσεις και εκπτώσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα. Όσο για τις περιβόητες θέσεις εργασίας παραμένουν άφαντες. Έτσι η διαβούλευση στα χωριά δεν ήταν τόσο συναινετική όσο θα περίμενε η εταιρεία, στη Μεγάλη Παναγία μάλιστα οι κάτοικοι που αντιδρούν στην εξόρυξη στις Σκουριές παρενέβησαν με πανό αλλά και τοποθέτηση που τεκμηρίωνε την οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, που θα επιφέρει η δραστηριότητα αυτή στον τόπο.
Η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να διεξάγει διαβούλευση και στην έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, την Ιερισσό, όπου καθολικά η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στα «χρυσοθηρικά» σχέδια εταιρείας και κυβέρνησης. Απευθύνθηκαν λοιπόν στους συλλόγους και στους φορείς καθώς και στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιερισσού εισπράττοντας από όλους άρνηση, τόσο προφορικά αλλά και γραπτά, με κείμενα που εξηγούσαν γιατί είναι αδύνατη η οποιαδήποτε διαβούλευση με τους «δολοφόνους» του τόπου μας. Η ανάγκη όμως για τη χρηματοδότηση από την ΕΤΑΑ οδήγησε τους εκπροσώπους της εταιρείας και της τράπεζας, την προγραμματισμένη ώρα στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Ιερισσού, όπου βρήκαν τις εισόδους κλειστές με πανό και τους εκπροσώπους των κατοίκων να τους κάνουν σαφές ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι σ’ αυτή την πόλη.
Αλήθεια για ποιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις σκοπεύει να μας ενημερώσει η Eldorado μετά από δέκα χρόνια που δραστηριοποιείται στον τόπο μας; Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης δραστηριότητας το γνωρίζουμε πολύ καλά. Ούτε μία ούτε δύο αλλά 21 περιβαλλοντικές παραβάσεις βεβαιώθηκαν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ από τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σωρεία περιβαλλοντικών εγκλημάτων και παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων οδήγησαν τα στελέχη της εταιρείας στα δικαστήρια ακόμη και για ποινικές ευθύνες. Σήμερα βέβαια, χάρη στους νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ, η εταιρεία δρα ανεξέλεγκτα, αφού δεν επιτρέπεται στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να πράξουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις, η εμπειρία της τοπικής κοινωνίας είναι τραυματική. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την εισβολή όλων των δυνάμεων της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ) εν είδει κατοχικού στρατού, τα χημικά, το ξύλο, τις πλαστικές σφαίρες, τις προσαγωγές στην ΑΔ Χαλκιδικής και τις ολονύχτιες ανακρίσεις, τις διώξεις 400 και πλέον πολιτών με κατηγορίες από πλημμεληματικές ως βαριά κακουργηματικές; Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά για να κάμψει το φρόνημα των κατοίκων και να εξυπηρετήσει την εταιρεία, έφτασε στο σημείο να προφυλακίσει τέσσερις αθώους πολίτες με έωλες κατηγορίες, που κατέπεσαν όλες στα δικαστήρια, όπου αθωώθηκαν ομόφωνα.
Αυτός είναι ο βίος και η πολιτεία της Eldorado Gold και η οποιαδήποτε διαβούλευση μαζί της μοιάζει με διαβούλευση με τον «δολοφόνο» μας. Η Ιερισσός και τα γύρω χωριά δεν χρειάζονται καμιά «επένδυση» που θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον. Σ’ αυτό ακριβώς το φυσικό κάλλος της περιοχής, την ιστορία και τον πολιτισμό της έχει βασιστεί η ανάπτυξή της, που τα τελευταία χρόνια είναι προφανής, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Μάλιστα τέτοιου τύπου τουρισμό, με μικρές οικογενειακές τουριστικές μονάδες, υψηλής ποιότητας, που διαχέει το εισόδημα σε όλη την κοινωνία. Και αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι ραγδαία αν η πολιτεία και η σημερινή δημοτική αρχή φρόντιζαν οι υποδομές, το οδικό δίκτυο, οι προσφερόμενες υπηρεσίες στην υγεία, στην παιδεία, στην ποιότητα ζωής, να πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως ενδιαφέρεται μόνο να θεσπίζει νόμους «δωράκια» στην Eldorado, ενώ η δημοτική αρχή να δέχεται «χάντρες και καθρεφτάκια» από την αποικιοκρατική εταιρεία, κάνοντας τα στραβά μάτια στην περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση της περιοχής.
Οι πολίτες της γης του Αριστοτέλη γνωρίζουν ποιο είναι το συμφέρον του τόπου τους, πώς θα έχουν ένα αξιοβίωτο μέλλον και θα αγωνιστούν γι’ αυτό με κάθε πρόσφορο μέσο. Και αυτοί οι πολίτες ξέρουν καλά από αγώνες.