Τα σχολεία ανοίγουν την Δευτέρα αλλά το κεφάλαιο «κορονοϊός» φαίνεται πως παραμένει ερμητικά κλειστό για την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που φαίνεται σαν να πληθαίνουν τα περιστατικά σοβαρών πνευμονιών και γρίπης σε ανύποπτους από πλευράς φυσικής κατάστασης συμπολίτες μας. «Δεν έχουμε στοιχεία που να μας οδηγούν με ασφάλεια σε συμπέρασμα ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά πνευμονιών», επισημαίνει ωστόσο ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας στην Εποχή, «μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Είναι όμως γεγονός ότι υπάρχει μια υπερκαταγραφή περιστατικών γρίπης σε σχέση με παλιότερες περιόδους. Δεν γινόταν συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση για την γρίπη ειδικά τη θερινή περίοδο. Οπότε λόγω της εγρήγορσης που παρατηρούμε, σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, στην καταγραφή περιστατικών, η οποία είναι καλή εξέλιξη, δεν μας επιτρέπεται να πούμε με στοιχεία αν τα περιστατικά που καταγράφονται είναι περισσότερα ή όχι. Ούτε συνεπώς μπορούμε με κανέναν τρόπο στοιχειοθετημένα να τα συσχετίσουμε με την εμφάνιση ή τη διαχείριση του κορονοϊού».

Πάντως, «ο φόβος που εκφράζεται ότι πιθανόν να επίκειται επιδημία γρίπης μαζί με την επιδημία κορονοϊού, είναι βάσιμος, κυρίως λόγω της παντελούς σχεδόν έλλειψης μέτρων προφύλαξης», μας λέει ο καθηγητής. «Τα προηγούμενα δύο χρόνια της εκδήλωσης της πανδημίας, λόγω της χρήσης μάσκας αποφεύχθηκε μια ταυτόχρονη επιδημία γρίπης. Ωστόσο, ένα επιπλέον, σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή, στοιχείο που λειτουργεί επιβαρυντικά επίσης, είναι ότι παρατηρείται μια τάση ορισμένοι άνθρωποι να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης λόγω της πληθώρας εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα εναντίον του κορονοϊού. Αυτό αναμένεται επίσης να έχει επίδραση στην τυχόν εμφάνιση επιδημίας γρίπης». Όσον αφορά τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, ο Γ. Γεροτζιάφας επιμένει ότι η σύσταση παραμένει να κάνουμε την τέταρτη δόση κανονικά, εν όψει της μετά τις θερινές διακοπές εκκίνησης, και να μην την καθυστερούμε αναμένοντας το νέο τροποποιημένο εμβόλιο που θα παρέχει αυξημένη κάλυψη κατά των μεταλλάξεων. «Το τροποποιημένο εμβόλιο αναμένεται εντός των επόμενων μηνών αλλά δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα το έχουμε στη χώρα μας, οπότε είναι σημαντικό να κάνουμε αυτό που έχουμε». Η αυξημένη ανοσία που έχουμε επιτύχει λόγω εμβολιασμού θα αρχίσει να βάλλεται όταν θα ολοκληρώνεται το εξάμηνο από τον εμβολιασμό, ειδικά σε συνδυασμό με τα δύο εκατομμύρια περίπου συμπολιτών μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι, σημειώνει ο καθηγητής.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα, ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που δεν προβλέφθηκε έγκαιρα να γίνει αραίωση των σχολικών τμημάτων και φίλτρανση του αέρα εντός των σχολικών τάξεων, είναι επόμενο να δημιουργηθούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές που βιώσαμε στα προηγούμενα κύματα και παρήγαγαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Το πόσο βαριά θα είναι η νόσηση αυτών των κρουσμάτων, μένει να το δούμε. Πάντως τα στοιχεία λένε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το καλοκαίρι στην Ελλάδα νόσησαν και πέθαναν πολλοί άνθρωποι». Προφανώς τα μέτρα που χρειάζεται η κάθε χώρα είναι διαφορετικά και συνάρτηση πολλών παραμέτρων, «όπως η νοσηρότητα που εμφανίζει η κάθε χώρα και με τη σειρά της συναρτάται από παράγοντες όπως η δωδεκαετής κρίση που βίωσε η ελληνική κοινωνία και η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αν, για παράδειγμα, λόγω της κρίσης και λόγω του επιπέδου που έχει βρεθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι καρδιαγγειακοί παράγοντες δεν ελέγχονται καλά, τότε η νοσηρότητα αυξάνεται κατακόρυφα. Με αυτήν την έννοια, ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι υγειονομικά περισσότερο παραμελημένος από άλλους ευρωπαϊκούς. Και κατά συνέπεια περισσότερο εκτεθειμένος στον κορονοϊό. Όταν λοιπόν καταρρέουν τα συστήματα υγείας, η νοσηρότητα και η θνητότητα των πληθυσμών αυξάνεται. Σε αυτήν την Ελλάδα οι μάσκες είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο».
Κάθε άλλο πάντως παρά τέτοιες είναι οι έγνοιες της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιμένει να συμπεριφέρεται ως αρνητής της πανδημίας, με κύρια έγνοια τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα άρον άρον με κίνδυνο ακόμα και να εκθέσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που θα μπορούσε να παρέχει ο ιδιωτικός τομέας. Ενώ σε ανάλογο κίνδυνο μπαίνουν και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτόν. Ωστόσο, αυτή η πορεία που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στα πράγματα δεν ανατρέπεται χωρίς λαϊκή κινητοποίηση. Μια διαφορετική κυβερνητική προσέγγιση δεν θα μπορέσει να βρει στόχο αν δεν διεκδικηθεί από τα κάτω, υπογραμμίζει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet