Λίγες μόλις ημέρες πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και δεκαοκτώ μήνες μετά από την μείωση του αριθμού των εργαζόμενων, που απασχολούνται απευθείας στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά 15%, η κυβέρνηση επανέρχεται προωθώντας νέα ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους καναλάρχες να απασχολούν το 40% των εργαζομένων μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εταιριών παραγωγής. Έτσι, από τους 400 εργαζόμενους, που εκ του νόμου απασχολούνται υποχρεωτικά σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, μόλις οι 240 θα προσλαμβάνονται από αυτούς και οι υπόλοιποι 160 μπορούν να εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού.  Εάν η διάταξη αυτή περάσει, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της ενημέρωσης και των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση με την ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων.

Από την πρώτη στιγμή, η ΕΣΗΕΑ και οι υπόλοιπες δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας αντέδρασαν, ζητώντας την άμεση απόσυρση της διάταξης, ενώ υπογράμμισαν ότι καμία μείωση του αριθμού των απευθείας απασχολούμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Την Τρίτη 6 /9 έγινε η πρώτη 24ωρη προειδοποιητική απεργία στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ στάλθηκε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ήδη πριν από 18 μήνες η κυβέρνησή σας (…) νομοθέτησε τη μείωση των άμεσα εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15%. Η εκτόξευση του ποσοστού αυτού στο 40% θα επιφέρει δραματική επιδείνωση στις ήδη εξαιρετικά βεβαρημένες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς (…) Είναι επείγουσα η ανάγκη να υπογραφεί ΣΣΕ ώστε να ισορροπήσουν οι εργασιακές σχέσεις».

 

Η αντιπολίτευση στηρίζει τους δημοσιογράφους

 

«Είναι δίκαιος ο αγώνας σας και τον στηρίζουμε. Ο στόχος της πλουραλιστικής ενημέρωσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διασφάλιση των εργαζομένων της ενημέρωσης», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους και τους γενικους γραμματείς των δημοσιογραφικών Ενώσεων. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, στηρίζουν το αίτημα των δημοσιογραφικών ενώσεων και των δημοσιογράφων που εργάζονται στα κανάλια για απόσυρση του άρθρου. Αυτό τόνισαν η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Ευαγγελία Λιακούλη και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζος στη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων. Στήριξη με όλες τις δυνάμεις του ΚΚΕ, εντός και εκτός Βουλής, στις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων εξέφρασε ο γραμματέας του κόμματος Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι με παρέμβαση στη Βουλή το ΚΚΕ θα υποστηρίξει το αίτημα για απόσυρση της διάταξης. «Σας στηρίζουμε εξ ορισμού και εκ προοιμίου» δήλωσε κατηγορηματικά ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25» Γιάνης Βαρουφάκης στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των δημοσιογραφικών ενώσεων (ΠΟΕΣΥ – ΕΣΗΕΑ – ΕΣΗΕΜΘ – ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε – ΕΣΗΕΠΗΝ-ΕΣΠΗΤ).

 

 

 

Μερική «οπισθοχώρηση» από τη κυβέρνηση

 

Μισό βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Οικονόμου, σε συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοσιογραφικών ενώσεων, δεσμεύτηκε σε σχέση με το επίμαχο άρθρο ότι δεν θα αφορά τους δημοσιογράφους ενώ για τις ειδικότητες διοικητικών και τεχνικών, θα αναζητηθεί λύση κατά τη συζήτηση στη διάρκεια της διαβούλευσης. Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης η νέα ρύθμιση να αφορά τους δημοσιογράφους λέγοντας, ότι θα επαναδιατυπωθεί για να είναι σαφές ότι δεν τους αφορά. Η καθολική επιτυχία της απεργίας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ανάγκασε τη κυβέρνηση σε μερική οπισθοχώρηση βγάζοντας τους δημοσιογράφους από το κάδρο. Από τη πλευρά της η ΕΣΗΕΑ, αν δεν λάβει τροποποιημένο κείμενο του νομοσχεδίου ή γραπτή διαβεβαίωση, που να ικανοποιεί τα αιτήματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, προσανατολίζεται, σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις, σε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την λήξη της διαβούλευσης.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επιμένει στο αίτημα της απόσυρσης της απαράδεκτης ρύθμισης (…) Αν η απάντηση της κυβέρνησης είναι αρνητική, αν επιμείνει στις απαιτήσεις των καναλαρχών, η ΕΣΗΕΑ θα κλιμακώσει τον αγώνα και στα άλλα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα διευρύνουμε το αγωνιστικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες των καναλιών αυξήσεις στις αποδοχές και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των δημοσιογράφων, που πλήττεται βαριά από την ακρίβεια».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet