Αυτό το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση θα επιλέξει το εκλογικό της ακροατήριο, με όσα θα πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, θα ρίξει παραγάδι σε διάφορα «πηγάδια», γιατί η δεξαμενή της ΝΔ δεν φτάνει να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ίσως δεν φτάνει καν πια να εκλέξει τη ΝΔ, χωρίς δυσκολίες.

Έτσι συζητείται, να ικανοποιήσει πρώτα την παραδοσιακή εκλογική βάση της ΝΔ, τους συνταξιούχους και θα κάνει λόγο για αυξήσεις που θα φανούν στις συντάξεις ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων. Η δεύτερη πηγή επιρροής θα είναι οι νέοι, μια δεξαμενή που παραδοσιακά της γυρνά την πλάτη. Εξετάζεται να ανακοινωθεί η διάθεση προς ενοικίαση διαμερισμάτων που είναι κλειστά και η επανεξέταση του πλαισίου για το Airbnb. Ίσως ανακοινωθεί και μια μακρινή χρονικά οικοδόμηση εστιών. Ίσως, πάλι, ανακοινωθούν μέτρα για φθηνές ή και δωρεάν μετακινήσεις για τους νέους. Η τρίτη δεξαμενή θα είναι οι πολίτες που θα παγώσουν φέτος, γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν το ρεύμα ή τη θέρμανσή τους, με υποσχέσεις για επιδότηση των αυξήσεων. Και φυσικά, θα απευθυνθεί σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δίνοντας κουπόνια φαγητού. Όλα αυτά τα περί «στήριξης» στηρίζονται στην παραδοχή ότι για όσα βιώνουμε δεν υπάρχει κυβερνητική ευθύνη. Όμως, ο προεκλογικός χρόνος είναι και χρόνος απόδοσης ευθυνών, πρώτα και κύρια στους κυβερνώντες.

Το 10% των συνταξιούχων ζει με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου το 25% των συνταξιούχων λαμβάνει κύρια σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ μεικτά, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι ζουν με 658 ευρώ καθαρά. Σύμφωνα με έρευνα του eteron, το 47,8% των ενοικιαστών δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο, το 76,9% τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους. Επίσης, τα ρεπορτάζ δείχνουν ότι φοιτητές και εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν, καθώς τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα και εφαρμόζεται –χωρίς κανέναν έλεγχο- πια η πρακτική του ενοικίου χωρίς συμβόλαιο, για εννιά μήνες και μετά οι ιδιοκτήτες διαθέτουν το σπίτι στο Airbnb. Για να αλλάξει η κατάσταση αστεγίας ή ημιαστεγίας, προϋποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα θέλει να σπάσει αυγά, να βάλει όρια. Η ΝΔ έδειξε, με την πολιτική της, τις διαθέσεις της τρία χρόνια τώρα, προς όλους: συνταξιούχους, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, νέους, άνεργους… Πώς μπορεί να σταθεί στη ΔΕΘ με εξαγγελίες για ασπιρίνες, χωρίς αυτοκριτική, χωρίς ανάληψη ευθύνης; Ο δρόμος προς την κάλπη δεν μπορεί να είναι με ούριο άνεμο, το ρεύμα της αποδυναμώνεται και η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί σε λιμνάζοντα νερά.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet