Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας προκαλώντας ανασφάλεια και πολιτική μοναξιά στον πρωθυπουργό και το επιτελικό του κράτος. Όσα έχουν γίνει το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην ολομέλεια της Βουλής, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο εκθέτουν την οικογένεια Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και προκαλούν τριγμούς στο κόμμα της ΝΔ.

Ωστόσο, νευρική κρίση στο Μαξίμου προκαλούν αφενός το σοβαρό ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων –ήδη χθες ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς είχε μολυνθεί το κινητό του από το κακόβουλο λογισμικό Predator, με στόχο τον Τσίπρα–, αφετέρου οι διαστάσεις που έχει πάρει το σκάνδαλο στην Ευρώπη και διεθνώς.

 

Μάλιστα, την Πέμπτη, σε ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής PEGA (από το Pegasus) του Ευρωκοινοβουλίου –σε αντίθεση με τις κλειστές συνεδριάσεις της Εξεταστικής της Βουλής για τις υποκλοπές– ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση υπέστησαν πρωτοφανή διασυρμό. Είχαν κληθεί σε ακρόαση οι τρεις ερευνητές δημοσιογράφοι Θανάσης ΚουκάκηςΣταύρος Μαλιχούδης και Ελίζα Τριανταφύλλου, προκειμένου να ενημερώσουν το σώμα για τα πραγματικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το ελληνικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων, μέσα από την προσωπική τους εμπειρία και τη δημοσιογραφική τους έρευνα. Απαντήσεις προσπάθησαν να δώσουν ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, και οι Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας του υπ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αθανάσιος Στάβερης, γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο έλληνας ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και ο κύπριος συνάδελφός του και αντιπρόεδρος της PEGA, Γιώργος Γεωργίου. Παραθέτουμε αποκλειστικές δηλώσεις τους προς την Εποχή:

Ο Στέλιος Κούλογλου δηλώνει ότι «στην Ευρωβουλή το παρακράτος Μητσοτάκη στήθηκε στα 11 βήματα» και επισημαίνει ότι «την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές (Pega) κράτησε 3 ώρες και 40 λεπτά. Οι εισηγήσεις των τριών ελλήνων δημοσιογράφων (Τριανταφύλλου, Μαλιχούδης, Κουκάκης) και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν φώτισαν αρκετές πλευρές του σκανδάλου. Εντύπωση προκάλεσε η αρχική εισήγηση Κουκάκη, που προσδιόρισε σαφώς τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία ερευνούσε και προσέλκυσαν τους δύο κοριούς (της ΕΥΠ και του Predator) στο τηλέφωνο του:

 

- τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι Έλληνες εισαγγελείς να μην μπορούν να προχωρήσουν απευθείας σε ποινική δίωξη τραπεζίτη για απάτη, αν δεν υπάρχει απόφαση της τράπεζάς του.

 

- νομοθετική αλλαγή ώστε το όλο το εγκληματικό προϊόν που είχε δεσμευτεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και τους εισαγγελείς, να μπορεί να επιστρέφεται σε αυτούς που τέλεσαν παράνομες πράξεις αν δεν προχωρήσει η διαδικασία εντός 18 μηνών.

 

- φραγμός στη δυνατότητα των εισαγγελέων να ασκήσουν δίωξη για κακουργηματική φοροδιαφυγή, φόρου άνω των 150.000 ευρώ.

 

Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές-δημοσιογράφους, ονοματίστηκαν ευκρινώς. Πέρα από τους Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Κοντολέοντα, η εταιρεία Krikel (συμφερόντων Γ. Λαβράνου) και ο πρώην αντιπρόσωπος της εταιρείας Intellexa στην Ελλάδα, Φέλιξ Μπίτζιος.

Σχετικά με τον τελευταίο, η καλά ενημερωμένη εισηγήτρια της Επιτροπής Σοφία Ιντβεντ, ρώτησε αν ευνοήθηκε από τη ρύθμιση για το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων οικονομικών εγκληματιών. Η απάντηση Κουκάκη ήταν θετική.

Ευρωβουλευτές και παρευρισκόμενοι αρχίζουν να μπαίνουν για τα καλά στο νόημα του παρακράτους Μητσοτάκη: κουμπαριές και οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα σε πολιτικούς και «σκοτεινούς» επιχειρηματίες, πρακτικές υποκόσμου με υποκλοπές και οικογενειοκρατία (χωρίς να γνωρίζουν και τις απειλές της αδελφής Ντόρας προς τους έλληνες βουλευτές):

"Oικογενειακές σχέσεις, με οικονομικές συναλλαγές, οι παρακολουθήσεις στη χώρα μας πόρρω απέχουν από το να γίνονται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό δεν λέγεται κράτος, λέγεται παρακράτος" συνόψισε ο κ. Κουκάκης».

Ο Γιώργος Γεωργίου από την πλευρά του δήλωσε στην Εποχή ότι: «Οι τρεις έλληνες δημοσιογράφοι, οι δυο εκ των οποίων παρακολουθήθηκαν, μας περιέγραψαν τις σκοτεινές διαδρομές που διεξήλθαν οι διάφοροι επιτήδειοι, είτε με τις νόμιμες επισυνδέσεις είτε με τα παράνομα λογισμικά, περιγράφοντάς μας και τους λόγους της παρακολούθησής τους.

Ο μεν κ. Κουκάκης γιατί μέσα από την ερευνητική του δημοσιογραφία φαίνεται να άγγιξε υψηλά συμφέροντα, είτε τραπεζικά είτε φορολογικά είτε άλλα, ο δε κ. Μαλιχούδης επειδή ασχολήθηκε με το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Εντύπωση προκάλεσε η απαισιοδοξία τους αναφορικά με τη γρήγορη εξέταση για τη διαλεύκανση του όλου ζητήματος, όχι αδικαιολόγητα, αν λάβει κανείς υπόψη την αρχική αντίδραση του κ. Μητσοτάκη όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, τη μαρτυρούμενη καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, την αντίδραση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ («μην ασχολείστε», έλεγε), την προκλητική συμπεριφορά των γενικών γραμματέων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής πολιτικής στην PEGA, καθώς βέβαια και τη «φυγάδευση» των κ. Μητσοτάκη και Δημητριάδη από την Εξεταστική Επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές - μέλη της Επιτροπής PEGASUS υπήρξαν καταπέλτες έναντι του ελληνικού σκανδάλου, τοποθετώντας τον κ. Μητσοτάκη στο κέντρο του. Εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση και συμπάθειά τους στους δύο δημοσιογράφους καθώς και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκη και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, διερωτώμενοι εάν μέσα από τις παρακολουθήσεις –με τις οποίες υποσκάπτεται η ίδια η δημοκρατία– η Ελλάδα διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της PEGA αναδείχθηκε επιπλέον με εμφατικό τρόπο η διασύνδεση της Κύπρου με τις παρακολουθήσεις. Είναι πλέον προφανές ότι ο ιός με τα παράνομα αυτά λογισμικά μεταφέρθηκε μέσω του πρώην ισραηλινού πράκτορα Τάλ Ντίλιαν από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Η PEGA αναμένει ότι μέσα από τις δύο αποστολές της που θα πραγματοποιηθούν αρχές του Νοέμβρη σε Κύπρο και Ελλάδα, θα φωτιστούν περαιτέρω οι σκοτεινές πτυχές αυτού του σκανδάλου».

Τέλος, σημειώνεται ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη Δευτέρα 12/9.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet