Ο Σταύρος Ξαρχάκος τιμά τον Νίκο Ξυλούρη
«Ήτανε μια φορά μια αρχέγονη φωνή που χαράχτηκε ανεξίτηλα μέσα μας. Ήτανε μια φορά η δυνατή φιλία μας. Ήτανε μια φορά μια μικροπαντρεμένη, η Ουρανία. Ήτανε μια φορά ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Ήτανε μια φορά, είναι και θα είναι πάντα η ανεπανάληπτη φωνή του
Στις καρδιές μας και σε όλες τις στιγμές που θέλουμε να νιώσουμε. Ήτανε και θα είναι πάντα. Ο ένας και μοναδικός Νίκος Ξυλούρης.»
Με αυτά τα λόγια προλογίζει ο Σταύρος Ξαρχάκος τη συναυλία αφιέρωμα στον Αρχάγγελο της Κρήτης Νίκο Ξυλούρη. Και ετοιμάζεται να υποδεχθεί στη σκηνή την οικογένεια Ξυλούρη: τους Ψαραντώνη, Γιάννη Ξυλούρη, Γιώργη Ξυλούρη, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπη Ξυλούρη και Ελευθερία Ξυλούρη. Με το χαρακτηριστικό τους ηχόχρωμα και ιδίωμα θα αποδώσουν τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη και με τις λύρες τους θα μας ταξιδέψουν στην Κρήτη. Μαζί τους οι Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Ηρώ Σαΐα, από τις πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού σήμερα, θα ολοκληρώσουν αυτό το αφιέρωμα ερμηνεύοντας τραγούδια που έχει τραγουδήσει ο Νίκος Ξυλούρης. Από τη συναυλία αυτή φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα τραγούδια που πρώτος ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης από τα εμβληματικά έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου «Χρονικό» και «Ιθαγένεια», αλλά και σπουδαία τραγούδια που έγραψαν για τη φωνή του οι Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Λουκάς Θάνος και φυσικά ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Ελληνική επανάσταση και μελοποιημένη ποίηση
Η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, με την ξεχωριστή και αποδεδειγμένη τους ευαισθησία απέναντι στο ζήτημα της στήριξης της ελληνικής μουσικής, τόσο της ιστορικής όσο και της σύγχρονης, λαμβάνει χώρα με επίκεντρο τον από κοινού προκηρυγμένο διαγωνισμό σύνθεσης λυρικού τραγουδιού με θέμα «1821, Ελληνική Επανάσταση και μελοποιημένη ποίηση». Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός σε Έλληνες και ελληνικής καταγωγής συνθέτες χωρίς όριο ηλικίας και οι δημιουργοί κλήθηκαν να μελοποιήσουν ποιητικά κείμενα της επιλογής τους που αναφέρονται στην Ελληνική Επανάσταση. Τα ποικιλόμορφα, βραβευμένα φωνητικά έργα με συνοδεία πιάνου, συνόλου δωματίου και συμφωνικής ορχήστρας των συνθετών Γιώργου Βάβουλα, Θεόδωρου Γκουγκουσούδη, Ισμήνης Γυφτάκη-Μπεκ, Ξένιας Κωνσταντινίδου, Ευριπίδη Μπέκου και Χρίστου Ντόβα, βασισμένα σε ποίηση των Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Κώστα Βάρναλη, Ανδρέα Κάλβου, Βικτόρ Ουγκό και Άγγελου Σικελιανού με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Η συναυλία συνενώνει τις δυνάμεις μιας πλειάδας διακεκριμένων μονωδών καθώς και της Ορχήστρας της ΕΛΣ υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου, αρχιμουσικού ειδικευμένου στη σύγχρονη μουσική με όλες τις καλειδοσκοπικές της αποχρώσεις. Τα βραβευμένα αυτά έργα της νεότερης γενιάς ελλήνων συνθετών θα ερμηνεύσουν οι μεσόφωνοι Διαμάντη Κριτσωτάκη, Άρτεμις Μπόγρη, Άννα Τσελίκα, ο τενόρος Γιάννης Φίλιας και οι βαρύτονοι Βαγγέλης Μανιάτης και Γιώργος Ματθαιακάκης.
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Φεστιβάλ Μικρό Παρίσι 2022
Η Λίνα Ροδοπούλου μας προσκαλεί σε μία ιδιαίτερη βραδιά και σε ένα μουσικό ταξίδι όπου η Μικρά Ασία συναντά την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» αποδίδει φόρο τιμής αλλά και αναγνωρίζει το αποτύπωμα του συνολικού πολιτισμού της Ιωνίας στη σημερινή Αθήνα και τη σημερινή Ελλάδα. Για αυτό και η Λίνα Ροδοπούλου με το τραγούδι και την κέλτικη άρπα της, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις μουσικές της Μικράς Ασίας. Τα αγαπημένα παραδοσιακά ακούσματα των χαμένων πατρίδων μας, αποκτούν μια άλλη διάσταση υπό τον ήχο της κέλτικης άρπας, όπου η παράδοση αναδεικνύεται μέσω μιας διαφορετικής αισθητικής. Μαζί της o Χρήστος Κουμούσης στο πιάνο και η Χρυσάνθη Τζοβάνη στο yayli tambur και το ούτι.
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 9.30μμ, στο Lux Athens στο Μεταξουργείο (Ψαρών 26).
Αλκίνοος Ιωαννίδης «Μαζί ξανά»
Ξανά μαζί, όλοι σπουδαίοι μουσικοί και ο καθένας τους γράφει μια ξεχωριστή σελίδα στην μουσική μας ιστορία, το μπάσο του Γιώτη, τα τύμπανα του Μιχάλη, τα πλήκτρα του Σταύρου πάντα μαγικά, το βιολί και η μπλουζ φυσαρμόνικα του Μίλτου που άλλοτε ουρλιάζουν κι άλλοτε κελαηδούν. Έσμιξαν ξανά μαζί και έχουν γραφτεί ανεξίτηλα ο ένας στην ιστορία της ζωής του άλλου. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γράφει σχετικά: Πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια κι όμως ο ζωντανός δίσκος που ηχογραφήθηκε εκείνο το βράδυ στον Λυκαβηττό εξακολουθεί να μας ταξιδεύει. Φέτος παίζουμε μαζί ξανά για να γιορτάσουμε το εδώ και το τώρα. Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μιχάλης Καπηλίδης, Σταύρος Λάντσιας και Μιλτιάδης Παπαστάμου δύο δεκαετίες μετά στήνουμε μαζί ξανά μια ηλεκτρική γιορτή, τραγουδώντας όσα μας φέρνουν σήμερα εδώ. Για να μοιραστούμε όσα ζήσαμε στο χθες κι όσα ονειρευόμαστε για το αύριο. Αλλά, κυρίως, για να συναντηθούμε στην παρούσα στιγμή. Δεν νοσταλγούμε το παρελθόν, ζητούμε το παρόν. Παίζουμε μαζί ξανά γιατί λείψαμε ο ένας στον άλλον, μουσικά και ανθρώπινα.
Και γιατί μας λείψατε!
Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας.
Οι θρυλικοί Jethro Tull
Οι θρυλικοί Jethro Tull θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2022 και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων 2022», επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά γιατί θεωρούνται από τα σημαντικότερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στον σκληρό ήχο.
Ορμώμενοι από το Blackpool της Αγγλίας, οι Jethro Tull ξεκινούν το μουσικό τους ταξίδι στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Σήμερα, με 60 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, περισσότερα από 21 άλμπουμ μεταξύ των οποίων 11 χρυσά και 5 πλατινένια και με περισσότερες από 3,000 live εμφανίσεις σε 40 χώρες, οι Jethro Tull έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά και εκκεντρικά progressive rock συγκροτήματα του 20ού αιώνα.
Στο κέντρο της σκηνής ξεχωρίζει η εμβληματική περσόνα του Ian Anderson, ο οποίος παίρνει τον ρόλο του ηγέτη του γκρουπ. Με μια καλλιτεχνική ευφυΐα που ξεχώρισε ήδη από τα πρώτα βήματα της μπάντας, ο Anderson τολμά να βάλει το φλάουτο σαν βασικό όργανο στη μηχανή των Jethro Tull, κάνοντάς το παράλληλα σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος.
Μέσα από μια μουσική πορεία 5 δεκαετιών, ο ήχος των Jethro Tull ταξίδεψε από τα blues και τη jazz, την progressive αλλά και την ορθόδοξη rock, μέσα από τα folk ηχοτόπιά τους.
Πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες δισκογραφικής ανομβρίας, μέχρι τη φετινή θριαμβευτική επιστροφή των Jethro Tull με το «Τhe Zealot Gene» που επιβεβαίωσε ότι το συγκρότημα συνεχίζει να κρατά ψηλά το Άγιο Δισκοπότηρο της ροκ, ποτίζοντας μας εθιστικές μελωδίες κι εξαιρετικούς στίχους.
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8μμ.