Η εβδομάδα της διαβούλευσης για το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τον  έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, πέρασε χωρίς ουσιαστική δημόσια συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο. Η ΕΣΗΕΑ και ο άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις και η ομοσπονδία τύπου ΠΟΕΣΥ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις πιο απειλητικές για τους εργαζόμενους στον τύπο διατάξεις, που αποσκοπούν στη μείωση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια.

Για τα προβλήματα που προκαλεί το σχέδιο νόμου στις «μη ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας», μόνον οι πιο ανίσχυρες από αυτές έμειναν να πολεμούν να πείσουν για τον παραλογισμό: να εξομοιώνονται χωρίς διάκριση οι όροι εγγραφής στο Μητρώο Εντυπου Τύπου εβδομαδιαίες εφημερίδες όπως «Η Εποχή», «Το Πριν», «Ο Δρόμος της Αριστεράς», «Το Παρόν», αλλά και πολλές άλλες λιγότερο γνωστές στο κοινό, με «Το Βήμα», «Το Πρώτο Θέμα» ως προς τον αριθμό δημοσιογράφων και γενικότερα του προσωπικού που οφείλουν υποχρεωτικά να περιλαμβάνουν στο μισθολόγιό τους, δηλαδή 12+4 οι πρώτες, 15+5 οι δεύτερες. Ο,τι πρέπει, δηλαδή, για να κλείσουν οι μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες, που δεν έχουν και τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως άλλες.

Απευθυνθήκαμε στους ομοιοπαθείς, για να συντονιστούμε και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, και σε νομικούς για να ενισχύσουμε τα επιχειρήματα και τις αντιπροτάσεις μας. Επικοινωνήσαμε και με τους υπεύθυνους του αρμόδιου υπουργείου, για να τους κάνουμε γνωστές τις ενστάσεις και την αντίθεσή μας για ρυθμίσεις τόσο περιοριστικού, απαγορευτικού στην πραγματικότητα χαρακτήρα, για την εγγραφή μιας εφημερίδας στο Μητρώο Εντυπου Τύπου, που είναι μια αυτονόητη διοικητική πράξη.

Μέχρι στιγμής έχουμε ένα δεδομένο, ότι η ΕΣΗΕΑ έχει εντοπίσει το πρόβλημα και ζητάει, ανάμεσα στα άλλα αιτήματα του διατυπώνει, την επίλυσή του με τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει το σχέδιο νόμου, καθώς απειλούνται με κλείσιμο πολλές εφημερίδες αυτής της κατηγορία και με ανεργία εργαζόμενοι σε αυτές.

Από τους νομοπαρασκευαστές του αρμόδιου υπουργείου έχουμε τη διαβεβαίωση ότι καταλαβαίνουν το υπαρκτό πρόβλημα και μελετούν  τρόπους για την επίλυσή του. Ακουσαν τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις και μας έχουν στην αναμονή.

Εν αναμονή της εκδήλωσης του έμπρακτου ενδιαφέροντος από την πλευρά τους, παραμένουμε σε επιφυλακή και αρχίζουμε επαφές με όλα τα κόμματα της Βουλής, για να τους εξηγήσουμε το σοβαρό πρόβλημα και να ζητήσουμε τη, φυσιολογικά αναμενόμενη, στήριξη του αιτήματός μας: από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του και τις ανάγκες του, στον καθένα ανάλογα με την ιστορία του και την προσφορά του στον πλουραλισμό της ενημέρωσης και της έκφρασης γνώμης.

«Ε»

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet