Τέλος Αυγούστου ανακοινώθηκαν 32 χιλιάδες ονόματα σε θέσεις αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, για την Α’ φάση προσλήψεων. Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών κατήγγειλε εξαρχής πως οι προσλήψεις έγιναν χωρίς πλήρη εικόνα των αναγκών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα χιλιάδες κενά. Το υπουργείο αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και η Β’ φάση των προσλήψεων. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν και θα μετακινηθούν το επόμενο διάστημα, για να παρουσιαστούν στα σχολεία και να εγκατασταθούν σε ένα νέο μέρος, τους επόμενους δέκα μήνες. Οι περισσότεροι το ίδιο κάναν και πέρυσι, το ίδιο θα κάνουν και το επόμενο καλοκαίρι.

Σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού μπορεί να βρίσκεται ένα άτομο για πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει πολλές μετακομίσεις, σε διαφορετικά μέρη της χώρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλα αυτά υπό την πίεση του χρόνου, καθώς από τη στιγμή ανακοίνωσης των θέσεων έως τη στιγμή παρουσίασης στο σχολείο και έναρξης της σχολικής χρονιάς απέχουν λίγα 24ωρα.

Και φέτος, η Β’ φάση των προσλήψεων θα γίνει εκ των υστέρων, μετά το άνοιγμα των σχολείων. Σύνηθες το φαινόμενο έναρξης της χρονιάς και πρόσληψης των αναπληρωτών μετά από μέρες. Τα κενά είναι χιλιάδες και συχνά φτάνουμε Χριστούγεννα για να καλυφθούν πλήρως. Σταθερό ωράριο στις σχολικές μονάδες δεν υπάρχει -εξαιτίας των πολλών κενών- και οι μαθήτριες γνωρίζουν τελικώς την αναπληρώτρια καθηγήτρια μετά από δυο-τρεις μήνες.

 

Τουρίστες παρά εκπαιδευτικοί

 

Πέρα από τις ντροπιαστικές εργασιακές και αντι-εκπαιδευτικές συνθήκες, η ύπαρξη αναπληρωτών σημαίνει πως κάθε χρόνο, ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών αναζητά στέγη, σε κάθε γωνιά της χώρας. Φέτος, με το στεγαστικό πρόβλημα και την ακρίβεια να έχουν πάρει ακραίες διαστάσεις, εκπαιδευτικοί παραμένουν έως και σήμερα άστεγοι σε πολλές περιοχές. Στα νησιά, το πρόβλημα μοιάζει να είναι εντονότερο. Η τουριστική σεζόν συνεχίζεται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων συχνά προτιμούν βραχυπρόθεσμες χρεώσεις σε τουρίστες παρά σε εκπαιδευτικούς. Υπαρκτές φυσικά και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούν από τη δασκάλα να ξενοικιάσει το σπίτι τον Ιούνιο γιατί έρχονται...τουρίστες.

Ειδικότερα, η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου-Τήνου-Μυκόνου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Μυκόνου, την περασμένη Τρίτη 13/06, ζητώντας από την δημοτική αρχή να μεριμνήσει για τη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών και την άμεση στέγαση 60 τουλάχιστον εκπαιδευτικών. Αντίστοιχες εκκλήσεις άμεσης λύσης έχουν γίνει από όλες τις ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων, την ΕΛΜΕ Ηρακλείου και την Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εκπαιδευτικοί σε Πάρο-Αντίπαρο. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου Δέσποινα Χριστοφόρου σχολίασε στην «Εποχή» πως «αυτή τη στιγμή μερικοί ακόμα ψάχνουν σε ξενοδοχεία. Υπάρχει βοήθεια από τους ιδιοκτήτες. Ανοίγουν σπίτια που δεν τα ενοικίαζαν άλλες χρονιές. Υπάρχει αλληλεγγύη, ευτυχώς ο κόσμος βοηθάει. Πολιτική βούληση δεν έχει υπάρξει ακόμα. Ενώ υπάρχουν δωμάτια που θα μπορούσαν να διατεθούν στους εκπαιδευτικούς από τον δήμο Πάρου».

 

Δεν αρκούν 800 ευρώ

 

«Είναι πιο έντονο το φαινόμενο φέτος γιατί είχαμε και παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επειδή δεν βρίσκουν σπίτι. Για όσους ψάχνουν μεγάλο σπίτι, 4μελής οικογένεια δηλαδή, τα ενοίκια είναι 600-700 ευρώ και φυσικά δεν μπορούν να συντηρήσουν μία τέτοια κατάσταση, όταν ο αρχικός μισθός του αναπληρωτή είναι 850 ευρώ και του νεοδιόριστου 750 γιατί έχει κρατήσεις των ασφαλιστικών ταμείων», επεσήμανε η Δ. Χριστοφόρου.

Το κόστος ζωής και τα ενοίκια -την τελευταία διετία τουλάχιστον- έχουν αυξηθεί τρομακτικά. Στο καλύτερο σενάριο -που τείνει να γίνει φανταστικό- το ενοίκιο μαζί με νερό, ρεύμα, θέρμανση, ίντερνετ, βενζίνη μετακίνησης απορροφούν περισσότερο από το 50% του μισθού. Στο χειρότερο -και πιο σύνηθες- σενάριο, ο μισθός των 820 ευρώ δεν αρκεί και η εκπαιδευτικός ζει αναξιοπρεπώς ή με δανεικά.

Το στεγαστικό πρόβλημα είναι τεράστιο και ντροπιαστικό. Δεν υφίσταται αξιοπρεπής, δημόσια εκπαίδευση με εργαζόμενα άτομα που δεν έχουν στέγη να μείνουν, που βρίσκονται υπό καθεστώς αβεβαιότητας και άγχους επί μήνες ή ξοδεύουν όλο τον μισθό για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Πρακτικά, υπό αυτές τις συνθήκες, πόσο αποδοτικό μπορεί να είναι ένα άτομο σε οποιαδήποτε εργασία;

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ορισμένες πρωτοβουλίες μελλοντικής αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης. Απέφυγε να κάνει όμως οποιαδήποτε ειδική αναφορά στους εκπαιδευτικούς. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στην «ελεύθερη αγορά» των ενοικίων, ας παρέμβει τουλάχιστον στο μισθολόγιο των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών κι ας εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και διαβίωσης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet