Στις 14 Σεπτέμβρη, ημέρα που εορτάζεται η  «Ύψωσης του  Τιμίου Σταυρού», η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Εταιρείας  «Σχιστό Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Μονοπρόσωπη ΑΕ» υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας  με το ΤΑΙΠΕΔ  παρουσία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Τα σχεδιαζόμενα έργα αφορούν τη δημιουργία «Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής και Πολεοδομικής Τακτοποίησης, καθώς και Διεύρυνσης των επιτρεπόμενων χρήσεων γης» Το ονομαζόμενο, χάριν ευφημίας, ως «Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής» είναι  εντός των ορίων των δήμων Περάματος και Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Ειδική σημασία έχει το γεγονός ότι η παραπάνω Εκκλησιαστική ΑΕ έχει ήδη προσέλθει σε συνεννοήσεις με τον ΟΛΠ ΑΕ (COSCO) τόσο για τις βοηθητικές χρήσεις γης των επενδύσεων της στο λιμάνι, όσο και για τη χρήση των αδρανών υλικών από το προσεχές εργοτάξιο προοριζόμενα για τα λιμενικά έργα των προβλητών κρουαζιέρας και των λοιπών έργων  «μπαζώματος» της θάλασσας που έχουν διακοπεί με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ λόγω της έλλειψης περιβαλλοντικών όρων (υπ. αριθ.547-548-549/2022 που είναι στην διάθεση όλων). Στον παραπάνω χώρο 3.000 στρεμμάτων που διεκδικείται από την Εκκλησία περιλαμβάνεται και χώρος δασικής έκτασης ενταγμένος από το 1999 (Ν2742/1999) στην Α΄ Ζώνη προστασίας του όρους Αιγάλεω.

Από πληροφορίες τα σχεδιαγράμματα που υπεγράφησαν μεταξύ της Εκκλησίας και του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, προβλέπονται ήπιες βιομηχανικές χρήσεις (ΒΙΠΕ), χώροι αποθηκών και εμπορευματοκιβωτίων για εξυπηρέτηση του εμπορικού λιμένα καθώς και χώροι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καύσης απορριμμάτων, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και ουρανοξύστες γραφείων και κατοικιών, εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων.

Οι δήμοι Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας με ανακοινώσεις τους από 11-9-2022 και 13-9-2022 δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη «γιορτή» των υπογραφών διότι δεν είχαν καμία ενημέρωση και συμμετοχή στη διαβούλευση, ενώ ο δήμαρχος Ι. Λαγουδάκης έχει αποστείλει από 18-3-2022  σχετικές επιστολές προς τον αρχιεπίσκοπο κο Ιερώνυμο χωρίς όμως απάντηση. Το αυτό επισημαίνει και ο δήμαρχος Χ. Βρεττάκος. Σε αντίθεση με τους παραπάνω δήμους, υπήρξε συνάντηση με τον δήμαρχο «Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης», εντός του θέρους, για «αξιοποίηση» της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας (Καβούρι, Λίμνη Βουλιαγμένης, των πέριξ βουνών και τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις) με ανέγερση ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων και πολυτελών κατοικίων.

Από ότι φαίνεται μετά τον πρόσφατο διορισμό και μονιμοποίηση χιλιάδων (3.266)  ιερέων που μισθοδοτούνται  από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. επιλέγουν στον εναπομείναντα χρόνο της  θητείας τους να δώσουν το πράσινο φως στις «επενδύσεις της Εκκλησίας» εν κρυπτώ από τις τοπικές κοινωνίες και αυτό έχει μείζονα σημασία. Η «ανάπτυξη» και οι «αναπλάσεις», όπως αποκαλούνται, περιοχών του ήδη βεβαρημένου λεκανοπεδίου και μάλιστα σε περίοδο κλιματικής κρίσης απαιτούν αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους αλλά και απαγορεύσεις, το δε κριτήριο να είναι πρωτίστως το κοινωνικό όφελος και δευτερευόντως τα κέρδη.

 

Ιωάννης Καρδαράς Ο Ιωάννης Καρδαράς, δικηγόρος στο Α.Π., μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet