Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για πάνω από 200 ημέρες. Οι απώλειες, ιδιαίτερα για την Ουκρανία, είναι ανυπολόγιστες. Το τελευταίο διάστημα πολλά γράφονται για την κατάσταση στην περιοχή του Χαρκόβου. Μεταξύ αυτών πολλά είναι fake news και η αναπαραγωγή τους δίνει ψευδή εικόνα. Σ’ αυτό συμβάλλουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές με πόλεμο προπαγάνδας. Στις αρχές της εβδομάδας τα ρωσικά στρατεύματα οπισθοχώρησαν από τις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας του Χαρκόβου που είχαν καταλάβει, μεταφέροντας τη γραμμή άμυνας ανατολικότερα στον ποταμό Οσκόλ, χωρίς να δοθούν μεγάλες μάχες.
Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στην αντεπίθεση του στρατού της που έγινε με μεγάλη σφοδρότητα εναντίον των ρωσικών θέσεων, με αποτέλεσμα να ανακαταληφθούν πάνω από 40 χωριά. Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ολεξίι Αρεστόβιτς υποστήριξε, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξεγέλασαν τους ρώσους, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει ευρεία επίθεση στα νότια, στην περιοχή της Χερσώνας. Επίσης δήλωσε, ότι η αποχώρηση από τη Μπαλακλέγια, το Ιζιούμ και το Κουπιάνσκ απέκοψε τις ρωσικές δυνάμεις από τους διαδρόμους ανεφοδιασμού τους.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της κινήθηκαν ανατολικά και νότια για την αναδιάταξη των δυνάμεών τους και την ενίσχυση των δυνάμεων του Ντονμπάς. Το ερώτημα είναι αν οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη νέα γραμμή άμυνας και για πόσο καιρό ή θα εγκαταλείψουν τελείως το Χάρκοβο, όπως έγινε με το Τσερνίγκιφ και τη Σούμη. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να κρατήσουν τις περιοχές που ανακατέλαβαν. Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στις περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου εκεί έχει διατάξει τις πιο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις της.
Οι ανακαταλήψεις περιοχών του Χαρκόβου ανέβασαν το ηθικό του ουκρανικού στρατού, ο οποίος μέχρι τώρα μετρούσε μόνο ήττες. Τα προβλήματα της ουκρανικής οικονομίας διογκώθηκαν και θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας. Το τελευταίο διάστημα μεγάλες περιοχές της παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Μόσχα με αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψε τις υποδομές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ελλείψεις έγιναν ακόμη μεγαλύτερες μετά την αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού του Ζαπορίζιε από το δίκτυο.
Θα περίμενε κανείς ότι οι δύο πλευρές μετά τα τελευταία γεγονότα θα προσέρχονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Η ουκρανική πλευρά έχει καταληφθεί από έπαρση και υποστηρίζει ότι με τα νέα όπλα που θα λάβει από τη Δύση θα νικήσει τη Ρωσία. Ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι πλέον τίθεται θέμα επιστροφής από τη Ρωσία της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μπορεί να εκδιώξει το ρωσικό στρατό από όλα τα ουκρανικά εδάφη φέτος το χειμώνα. Όλα αυτά δηλώνονται προς τα έξω. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο συζήτησε τη δυνατότητα ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα, η οποία όπως τονίστηκε θα γίνει πιο συζητήσιμη, ιδιαίτερα μετά τις αποτυχίες της στο μέτωπο του Χαρκόβου. Για διαπραγματεύσεις μιλούν επίσης η Γαλλία και η Γερμανία.
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, στέλνει διπλό μήνυμα δηλώνοντας την ετοιμότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο, αλλά ότι επίσης είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν είναι εναντίον των διαπραγματεύσεων, αλλά η πλευρά που αρνείται (δηλαδή το Κίεβο) πρέπει να κατανοήσει, ότι όσο καθυστερεί αυτή η διαδικασία, τόσο δυσκολότερα θα επιτευχθεί συμφωνία».
«Άστραψε και βρόντηξε» ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Γκενάντι Ζουγκάνοφ (αποτελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, στις 13 Σεπτεμβρίου. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να αναφέρεται στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον των ναζιστών, των ανθρώπων του Μπαντέρα και των φασιστών της Ουκρανίας και να μιλήσει πλέον για πόλεμο, κηρύσσοντας γενική επιστράτευση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Γιούσενκο στη συνέχεια δήλωσε ότι ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ εννοούσε επιστράτευση της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος και όχι του πληθυσμού, μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, ότι δεν υπάρχει ανάγκη επιστράτευσης.
Το άλλο κόμμα της Αριστεράς που εκπροσωπείται στο ρωσικό κοινοβούλιο (Ντούμα) είναι η «Δίκαιη Ρωσία - για την Αλήθεια». Οι θέσεις που διατυπώνει είναι συνήθως παραπλήσιες με τις θέσεις του ΚΚΡΟ. Ο ηγέτης του κόμματος Σεργκέι Μιρόνοφ δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» μπορεί άμεσα να εξελιχθεί σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξοντωθούν οι επικεφαλής των εγκληματικών τρομοκρατικών οργανώσεων της Ουκρανίας. Θεωρεί ότι «δεν θα ολοκληρωθεί η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας αν δεν εξοντωθεί το εγκληματικό τρομοκρατικό καθεστώς του Ζελένσκι». Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος απέστειλε σχέδιο νόμου στο υπουργικό συμβούλιο για την αναγνώριση της Ουκρανίας ως τρομοκρατικού κράτους.