Φέτος συμπληρώνονται 9 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013. Τα 9 αυτά χρόνια δόθηκαν πολλές μάχες εναντίον των ναζί και των υποστηρικτών τους σε κινηματικό και θεσμικό επίπεδο. Μάχες που δόθηκαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ήταν η θρυαλλίδα για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Εκείνη τη μαύρη δεκαετία της κρίσης που η οργάνωση έκανε ό,τι ήθελε, καθώς είχε εξασφαλίσει ασυλία από το σύστημα, από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές. Ο απολογισμός έχει θετικό πρόσημο. Η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Κοινοβουλίου. Η Χρυσή Αυγή με απόφαση δικαστηρίου είναι πια εγκληματική οργάνωση. Τα ηγετικά της στελέχη και τα εκτελεστικά της όργανα είναι πια στην φυλακή. Τα περισσότερα γραφεία της έχουν κλείσει. Στις περισσότερες εκδηλώσεις που οργανώνει, δεν μαζεύονται πάνω από 200 άτομα. Είναι πια μια διασπασμένη οργάνωση.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να συντηρήσει τις δικές της επετείους μνήμης, όπως αυτή πριν λίγες μέρες στις Θερμοπύλες, την οποία μάλιστα προπαγάνδιζε περίπου έναν ολόκληρο μήνα. Έχει κάνει επίκεντρο της δράσης της τη Θεσσαλονίκη, που βρήκε εύφορο έδαφος λόγω Μακεδονικού. Έχει επιλέξει υποβαθμισμένες περιοχές (Εύοσμο και Σταυρούπολη) και στήνει στέκια νεολαίας, οργανώνει επιθέσεις στο pride και λειτουργεί ξανά το site με άρθρα που υπογράφει ο Ν. Μιχαλολιάκος (την ίδια ώρα που «δεν έχει διαύγεια», όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του στη δίκη σε δεύτερο βαθμό που άρχισε τον Ιούνιο).

Οι ομάδες που έχουν προκύψει από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της που αποχώρησαν, (Λαγός και Κασιδιάρης) κάνουν πιο κεντρικές επιλογές παρέμβασης, όπως η ΔΕΘ ή τα αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια. Τηρώντας κατά γράμμα τον τρόπο δράσης τους όταν έχτιζαν το αντισυστημικό προφίλ τους το 2010, τώρα θα φροντίσουν να εκμεταλλευτούν την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση για να βρουν ξανά ευήκοα ώτα. Στη ΔΕΘ, για παράδειγμα, περίπου 100 οπαδοί του Ηλ. Κασιδιάρη πέταξαν τρικάκια κατά της ακρίβειας, κατά των μεταναστών, αλλά υπέρ των εξορύξεων (μην ξεχνάμε και τη στάση που είχε κρατήσει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, πάντα υπέρ των εφοπλιστικών συμφερόντων).

Ο Σεπτέμβρης είναι πια μήνας αντιφασιστικός. Είναι ο μήνας που δεν ξεχνάμε τη δράση της Χρυσής Αυγής. Των ταγμάτων εφόδου. Των δειλών που λειτουργούσαν σαν αγέλη λύκων, εκτελώντας διαταγές εναντίον όποιου διαφωνούσε. Εναντίον μεταναστών, αντιφασιστών, αριστερών, αναρχικών.

Ο Σεπτέμβρης είναι πια μήνας αντιφασιστικός. Μήνας που δεν ξεχνάμε τη θυσία του Παύλου Φύσσα. Δεν ξεχνάμε τον πόνο και την προσπάθεια των δικών του ανθρώπων και των υπολοίπων θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι ο μήνας που κάθε χρόνο πρέπει να επικαιροποιούμε για όλο τον υπόλοιπο χρόνο τις κόκκινες γραμμές μας απέναντι στους φασίστες.

 

Ελευθερία Κουμάντου Η Ελευθερία Κουμάντου είναι δημοσιογράφος, μέλος του Golden Dawn Watch. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet