Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές

 

Η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη ασχολείται με τη δημιουργία διαθεματικών μουσικών παραστάσεων χρησιμοποιώντας ως κύρια μέσα τα αυστηρά δομημένα πολυρρυθμικά σχήματα και την ετεροφωνία τόσο στη μουσική όσο και στον λόγο. Το νέο έργο της Δήμητρας Τρυπάνη Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές, αποτελεί ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες: την εισαγωγή και επτά σκηνές που αντιστοιχούν στα επτά μέρη του κειμένου του Γερμανικού Ρέκβιεμ αλλά –κυρίως– στις επτά ταινίες που δημιούργησε ο Ταρκόφσκι στη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Πρόκειται για μια ιδιότυπη σύγχρονη «Εξόδιο Λειτουργία» αφιερωμένη στον μεγάλο κινηματογραφιστή Αντρέι Ταρκόφσκι, τον δημιουργό που απέδωσε τις σκέψεις και τα αισθήματά του με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και διανοητικού σφρίγους. To ποιητικό κείμενο, που το υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας, συνδιαλέγεται με το γερμανικό κείμενο του Λουθηρανικού Ρέκβιεμ, αλλά και με θραύσματα διαλόγων από τις επτά ταινίες του ρώσου δημιουργού. Ο Αντρέι είναι μια «παράσταση ήχου», καθώς, σύμφωνα με τη συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη, ο ήχος –κείμενο και μουσική αυστηρά συνδεδεμένα μέσα στην παρτιτούρα– είναι το κατεξοχήν αφηγηματικό μέσο.

Δεκαοκτώ διακεκριμένοι ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί ερμηνεύουν επί σκηνής ισάριθμες εκδοχές του Αντρέι, πρόσωπα υπαρκτά ή φανταστικά, κομβικούς χαρακτήρες από τις επτά ταινίες του. Οι Σαβίνα Γιαννάτου, Φάνης Ζαχόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Χρήστος Θάνος, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βάλια Καράγιωργα, Γιώργος Κασαβέτης, Δήμητρα Κοκκινοπούλου, Νάντια Κοντογεώργη, Χαρά Κότσαλη, Χριστίνα Μαξούρη, Ηρώ Μπέζου, Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, Γιώργος Νικόπουλος, Καλλιόπη Σίμου, Αλίκη Σιούστη, Φώτης Σιώτας και Αλέξανδρος Ψυχράμης αρθρώνουν τον ποιητικό, κινηματογραφικό και μουσικό λόγο του έργου είτε ως μονάδες είτε ως ενιαίο «χορικό» σύνολο.

Επί σκηνής θα δούμε δεκαοκτώ εκδοχές του Ταρκόφσκι ταυτισμένες με τους ήρωες και τις ηρωίδες των ταινιών του, ή αλλιώς έναν διασπασμένο δημιουργικό νου που όσο προχωράει η παράσταση συγκεντρώνεται και ενοποιείται σε μία συμπαγή σκέψη. Ο λόγος που αρθρώνεται από τους δεκαοκτώ εξαιρετικούς ερμηνευτές της παράστασης –ποιητικός, κινηματογραφικός, μουσικός και συνολικά ιερατικός– γίνεται προσωπικός λόγος του καθενός και «χορικός» λόγος όλων μαζί. Η παράσταση Αντρέι δεν είναι ούτε συναυλία ούτε όπερα ούτε θεατρικό έργο. Είναι μια τελετουργική «παράσταση ήχου», την οποία μπορεί κανείς να επιλέξει να την παρακολουθήσει είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά μάτια.

Ο Παντελής Μπουκάλας μεταξύ των άλλων σημειώνει: Η θεολογία του Ταρκόφσκι, στη δική μου ανάγνωση και «ανάπλαση», δεν αφορά το επέκεινα και το μετέπειτα αλλά το εδώ και το τώρα του ανθρώπινου βίου. Ενός βίου που πληγώνεται όλο και βαθύτερα από το γεγονός ότι χρειάζεται πολύς πόνος ακόμα ώσπου να καταστεί κοινός, οικουμενικός τόπος το «δόγμα» ότι δίχως ηθική και πνευματικότητα η ανθρώπινη ύπαρξη χάνει το νόημά της και καταντάει κενό κέλυφος. Ό,τι ακριβώς αντιπάθησε και πολέμησε ο Αντρέι Ταρκόφσκι. Συντελεστές: σκηνικά: Έλενα Σταυροπούλου, κοστούμια: Νίκος Κόκκαλης, χορογραφία, κινησιολογία: Ερμίρα Γκόρο, φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη, σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος.

Με τη συμμετοχή εννεαμελούς μουσικού συνόλου.

Στις 25, 27, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7.30μμ (Κυριακή στις 6.30μμ), στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ.

 

 

Συναυλίες στο πλαίσιο του κύκλου Μίκης Θεοδωράκης

 

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο Μίκης Θεοδωράκης με την παρουσίαση σπουδαίων έργων του διεθνώς αναγνωρισμένου έλληνα συνθέτη. Για την καλλιτεχνική περίοδο 2022/23 ο κύκλος ανοίγει στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με δύο σημαντικές συναυλίες.

Η Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της γης (2 Οκτωβρίου, στις 6.30μμ)

Στην πρώτη συναυλία, η Ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, με σολίστ στο πιάνο τον Τίτο Γουβέλη, θα ερμηνεύσουν τη Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της γης, έργο που σηματοδότησε την επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη λόγια μουσική, το 1980. Στο τρίτο μέρος του έργου, η Παιδική Χορωδία ερμηνεύει Το τραγούδι της γης (σε ποιητικό κείμενο Μίκη Θεοδωράκη), μια σύντομη ποιητική σύνθεση που ενσωματώνει αποσπάσματα από τις τραυματικές εμπειρίες του συνθέτη από πολέμους, εξορίες, διώξεις. Με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

Το Πνευματικό εμβατήριο (5 Οκτωβρίου, στις 7.30μμ)

Στη δεύτερη συναυλία, η «ιδεώδης ερμηνεύτρια έργων του Μίκη Θεοδωράκη» Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει μαζί με τον διακεκριμένο βαθύφωνο της ΕΛΣ Τάσο Αποστόλου το Πνευματικό εμβατήριο και με τον σημαντικό ερμηνευτή της νεότερης γενιάς Θοδωρή Βουτσικάκη μια επιλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ. Το Πνευματικό εμβατήριο είναι το δεύτερο λαϊκό ορατόριο του Θεοδωράκη, μετά το Άξιον εστί, το οποίο συνέθεσε το 1969 στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου βρισκόταν εξόριστος από τη δικτατορία. Προτάσσοντας την απλότητα των μελωδιών με τη χρήση λαϊκών οργάνων και βασισμένο στο πατριωτικό ποίημα του Άγγελου Σικελιανού, το έργο στόχευε στη διατύπωση ενός ξεκάθαρου μηνύματος απέναντι στη δικτατορία. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτούν μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Θεοδωράκη, ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα. Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ.

 

 

Shigeru Umebayashi «In the mood for music»

 

 

Ο Shigeru Umebayashi έρχεται από την Άπω Ανατολή για να μας φέρει κοντά με την ευαισθησία του. Ο συνθέτης της αριστουργηματικής μουσικής των ταινιών «2046», «Ιπτάμενα Στιλέτα», «In the Mood for Love», «Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού», «Hannibal: Rising», σε μία και μοναδική εμφάνιση, μοιράζεται με το ελληνικό κοινό την απόλυτη μουσική αισθητική εμπειρία. Ο ερχομός του αποτελεί ήδη ένα εξαιρετικό κυριολεκτικά γεγονός καθώς ο Shigeru Umebayashi εμφανίζεται σπάνια. Τη μουσική του θα ερμηνεύσει η 40μελής Athens Philharmonia Orchestra με τη συμμετοχή του σχήματος Alex Drakos Ensemble, υπό τη διεύθυνση του φημισμένου Βέλγου μαέστρου, Dirk Brossé.

Το Alex Drakos Ensemble αποτελείται από: Αλέξανδρο - Δράκο Κτιστάκη,  τύμπανα ενορχηστρώσεις, Γιάννη Παπαδόπουλο, πιάνο, πλήκτρα, Ντίνο Μάνο, μπάσο, Θοδωρή Κότσυφα, κιθάρα, Νίκο Μέρμηγκα, νυκτά έγχορδα.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 


Συναυλία για τα αδέσποτα ζώα

 

 

Με τη μουσική, τα τραγούδια, τα νοήματα και τις ευαισθησίες του αξέχαστου Μίκη, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) συνδιοργανώνουν μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στα αδέσποτα ζώα. Βάλσαμο, αποκούμπι και ωδή για τους τυραννισμένους και αδικημένους του κόσμου μας ήταν πάντα η μουσική του Μίκη, αυτή τη φορά θα ακουστεί για τα κατατρεγμένα και βασανισμένα πλάσματα που ζουν δίπλα μας, στις ίδιες γειτονιές μαζί μας. Η συναυλία γίνεται για να τιμηθεί ο αγώνας του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του έχει νοσηλεύσει και φροντίσει περισσότερα από 45.000 αδέσποτα ζώα. Φυσικά, μαζί με το ΔΙΚΕΠΑΖ, θα τιμηθούν όλοι οι εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία που δρόμο τον δρόμο, γειτονιά τη γειτονιά, δίνουν μια σπουδαία καθημερινή μάχη για να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους «κρίκους» της ζωής.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης ευχαριστεί ιδιαίτερα την κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη, όχι μόνο γιατί εξασφάλισε την αφιλοκερδή συμμετοχή της ορχήστρας, αλλά και για τη συνεχή προσωπική της συμβολή στην οργάνωση της συναυλίας. Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Αμπαζής, Γεράσιμος Ανδρέατος, Γρηγόρης Βαλτινός, Φωτεινή Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Ελένη Δήμου, Γιάννης Ζουγανέλης, Ηρώ, Άγγελος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κανέλλος, Αργυρώ Καπαρού, Γιάννης Κορίζης, Σπύρος Κουτσοβασίλης, Βασίλης Λέκκας, Νίκος Λόλης, Σαββέρια Μαργιολά, Τατιάνα Παπαμόσχου, Παναγιώτης Πετράκης, Κώστας Πρέκας, Μαρία Ρεμπούτσικα, Γιάννης Σαββιδάκης, Κώστας Σκόνδρας, Μαρία Σουλτάτου, Ελένη Φιλίνη, Άννα Φόνσου, Μπέττυ Χαρλαύτη, Μαίρη Χρονοπούλου.
Η είσοδος θα είναι δωρεάν, αλλά λόγω της μεγάλης προσέλευσης που αναμένεται, είναι απαραίτητο να προηγηθούν από τους ενδιαφερόμενους κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 210 -7234567 ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: www.ticketservices.gr/event/oloi-mazi-gia-ta-adespota-zoakia

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet