«Μετά τη νίκη μας ελπίζω ότι θα συμβεί το ίδιο στην Ισπανία», λέει η Τζόρτζια Μελόνι. Όπως επίσης «δεν διαχώρισα αρκετά τη θέση μου όταν ο Τζανφράνκο Φίνι χαρακτήρισε τον φασισμό ως το απόλυτο κακό». Φράσεις που μας κάνουν να ανατριχιάζουμε, ακόμη περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας υπερβαίνει το 25%, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, δεύτερο σε πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, βρίσκεται γύρω στο 20,5%, με τον γραμματέα του κόμματος Ενρίκο Λέτα να ελπίζει στο τεράστιο ποσοστό των αναποφάσιστων, που αγγίζουν το 40 με 45%. Δεν είναι, όμως, βέβαιο ότι θα πεισθεί μεγάλο ποσοστό από τους αναποφάσιστους και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, αν πεισθεί, θα ψηφίσει το Δημοκρατικό Κόμμα. Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι στο 14,5%, με μια εντυπωσιακή αύξηση κυρίως στον Νότο όπου, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ixè, συγκεντρώνει το 24%, ενώ στον Βορρά τα ευρήματα είναι απογοητευτικά για το Κίνημα, καθώς συγκεντρώνει μόνο το 9%. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι στον φτωχό ιταλικό Νότο είναι πολλοί οι ωφελούμενοι από το Εισόδημα του Πολίτη, ίσως το σημαντικότερο μέτρο που πρότεινε και επέβαλε το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο η Δεξιά υπόσχεται ότι θα καταργήσει, ενώ η κυβέρνηση Ντράγκι μείωσε τους ωφελούμενους του επιδόματος. Η Λέγκα βρίσκεται γύρω στο 12,5% , η Forza Italia στο 8% και ο Τρίτος Πόλος, αποτελούμενος από το δίδυμο Ρέντσι–Καλέντα (Italia Viva–Azione), το οποίο θεωρεί τον εαυτό του ως τον γνήσιο συνεχιστή της «ατζέντας Ντράγκι», φαίνεται να αγγίζει το 6,7%. Η συμμαχία Ιταλική Αριστερά–Πράσινοι–Δίκτυα Πολιτών είναι στο 3,4% και το ευρωσκεπτικιστικό Italexit του πρώην βουλευτή των5 Αστέρων Τζιανλουίτζι Παραγκόνε στο 3%. Ο αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, καταγράφεται γύρω στο1,7%.

Σημαντικό γεγονός των τελευταίων ημερών προεκλογικής εκστρατείας είναι οι μεγάλες ομάδες, κυρίως νέων, που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ομιλίες της Τζόρτζια Μελόνι σε όλη την Ιταλία και με πανό και συνθήματα δηλώνουν την αντίθεσή τους στον φασισμό. Σε μια ανάλογη συγκέντρωση στο Παλέρμο, στην οποία συμμετείχε το «Κίνημα των Ανέργων» και η φεμινιστική συλλογικότητα «Non una di meno», η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια στους διαδηλωτές για να τους εμποδίσει να πλησιάσουν την πλατεία όπου θα μιλούσε η Μελόνι.

Οι εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη θα σηματοδοτήσουν μεγάλες αλλαγές για την ιταλική κοινωνία. Αναμένονται, όμως, και εκπλήξεις, σαν αυτές που συχνά δεν κατορθώνουν να καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet