Την πιο δύσκολη περίοδο από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, περνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κενό που δημιουργήθηκε με την αποπομπή του Γρηγόρη Δημητριάδη, για τις ισορροπίες μέσα στη ΝΔ αλλά και τη γεφύρωση της Πειραιώς με το Μαξίμου, προσπαθεί άτυπα να καλύψει η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά, όπως φαίνεται, δεν είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για αυτή τη δουλειά.

Μιλώντας με στελέχη της ΝΔ, καθώς και δημοσιογράφους που καλύπτουν τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που εισπράττει κάποιος από τον καθένα ξεχωριστά, καταλήγει να έχει ακριβώς το ίδιο νόημα: «Έχουν βγει μαχαίρια, οι Καραμανλικοί είναι στα κάγκελα», «τον περιμένουν όλοι στη γωνία, ακόμα και οι δικοί του», «Σαμαράς και Καραμανλής δεν του δίνουν άλλη περίοδο χάριτος».

 

Φίλια πυρά

 

Το επιτελείο Μητσοτάκη κινείται, σε κυβερνητικό επίπεδο, στον άξονα «Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει και από δεξιά και από αριστερά, εμείς ποντάρουμε και στις δύο πλευρές». Αυτό που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, όμως, είναι το εσωτερικό μέτωπο.

Κι ενώ το ζήτημα των δεκάδων επιφανών στελεχών, ακόμα και του πρώην αρχηγού του κόμματος Κώστα Καραμανλή, που με δημόσιες δηλώσεις τους καταδίκασαν τις αντιδράσεις του Μαξίμου στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, δείχνει να έχει ξεπεραστεί, προς το παρόν –άλλωστε τέτοια θέματα δεν επηρεάζουν τη μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ– αυτό που επιδεινώνεται σχεδόν καθημερινά είναι η διαμάχη στη βάση και στα μεσαία στελέχη, που όσο πλησιάζουμε στις εκλογές εκδηλώνεται όλο και πιο τακτικά, με «προσωπικά παιχνίδια» είτε για ίδιον, είτε για έμμεσο όφελος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η περίπτωση του δημάρχου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Λάζαρου Κυριζόγλου, ο οποίος διοργάνωσε εκδήλωση ακριβώς την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλαγε στη ΔΕΘ, και τα πυρά του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γιώργου Βλάχου, κατά του Στέλιου Πέτσα, μέσα στη βουλή, επειδή ο δεύτερος είχε υποσχεθεί στη μητρόπολη Μενιδίου 2 εκατ. ευρώ, αλλά δεν τα έδωσε. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει επίσημα, πριν από τρεις μήνες ότι ο Στέλιος Πέτσας θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Επί της ουσίας και με δεδομένο ότι η «νομή της πίτας» είναι χαρακτηριστικό της συντηρητικής παράταξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κύκλος του κατηγορούνται από πολλούς ως «μονοφαγάδες».

 

Με τη λάμψη του Χαριστέα

 

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν βγει κάποιος έξω από την Αθήνα. «Στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης θα δυσκολευτεί να φτιάξει ψηφοδέλτιο», αναφέρει τοπική πηγή της «Εποχής», διευκρινίζοντας ότι: «Ο Μητσοτάκης θέλει να φάει τους νυν, αλλά δεν έχει αντικαταστάτες. Οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές βγαίνουν συνεχώς από το 2000 και εκτός που οι ίδιοι έχουν τελματώσει όλα αυτά τα χρόνια, δεν άφησαν να προβληθεί κάποιος άλλος για να μην τον έχουν εμπόδιο. Η Πατουλίδου δεν θέλει να κατέβει στις εκλογές και εκτός από τον Χαριστέα δεν υπάρχει, έως τώρα, κάποιος αναγνωρίσιμος από το ευρύ κοινό. Αυτό που περιμένουμε, είναι να κάνει πανστρατιά με προέδρους και στελέχη πανεπιστημιακών συλλόγων και να τους ζητήσει να κατέβουν».

 

Με γνώμονα την υπερβολή

 

Σε κυβερνητικό επίπεδο, η προσπάθεια απεύθυνσης στα ονομαζόμενα λαϊκά στρώματα –βλέπε συνέντευξη στον SfairaFM– το γύρισμα της πλάτης στα ονομαζόμενα μεσαία στρώματα, η υπερβολή στα δεινά που περιμένουν τον ελληνικό λαό τον χειμώνα, προκειμένου να φανεί λίγο πριν τις εκλογές ότι ξεπεράστηκαν λόγω των χειρισμών Μητσοτάκη, έχει προκαλέσει τρομερή δυσφορία στα μεσαία στελέχη. Στον καταιγισμό ειδήσεων των τελευταίων ημερών, δύο σημεία σηματοδοτούν την πορεία των πραγμάτων για τη Νέα Δημοκρατία:

Το πρώτο είναι η φράση του Μάκη Βορίδη στη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου αναφέρθηκε στη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το κόμμα του άλλου Κυριάκου, του Βελόπουλου: «Τα σημερινά ποσοστά μας είναι ανάμεσα στο 34-35,5%», είπε ο Βορίδης και προκάλεσε υπόγειες αντιδράσεις στο Μαξίμου, καθώς θεωρήθηκε χτύπημα κάτω από τη ζώνη, επειδή δεν ενίσχυσε τη ρητορική της αυτοδυναμίας. Η άμεση απάντηση που πήρε από «παλαιοκομματικούς κύκλους» ήταν «άλλο να συνεργάζεσαι με τον Καρατζαφέρη κι άλλο με τον έμπορο των χειρόγραφων του Χριστού».

Το δεύτερο είναι η (μη) απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ: «… είπατε ότι η κυβέρνησή σας θα εντάξει και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Εάν ο ελληνικός λαός δεν σας δώσει την αυτοδυναμία, για λίγες μόνο έδρες, θα μπορούσατε να προσεγγίσετε μεμονωμένους βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα ή θα πάτε σε τρίτες εκλογές;». «…Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο για κάτι το οποίο θα λάβει χώρα σε αρκετούς μήνες…», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδεχόμενος εμμέσως το περιεχόμενο της ερώτησης και αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας, όχι με κόμματα, αλλά με βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια τόσο της Ελληνικής Λύσης, όσο και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

           

Κερδίζεις ή φεύγεις

 

Από την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ, το 2015, τις οποίες κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφερθεί ότι όποιος κι αν επικρατήσει, θα είναι μία μεταβατική λύση, έως ότου βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί της παράταξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού είχε βρεθεί η συμβιβαστική λύση των διαφόρων πολιτικών τάσεων και κοινωνικών – οικονομικών ομάδων. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη θητεία του στην προεδρία της ΝΔ και της κυβέρνησης, άφησε πολλούς δυσαρεστημένους και λίγους ευχαριστημένους, ενώ οι εσωκομματικές πολιτικές συμμαχίες, που κατά καιρούς τον στήριξαν, σήμερα δεν δείχνουν τέτοια διάθεση.

Σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 1, του ισχύοντος καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας: «Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής και αρχίζει από την ημέρα της εκλογής του. Παρατείνεται αυτοδικαίως εφόσον κατέχει το αξίωμα του πρωθυπουργού ή το κόμμα συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών μέχρις ότου η κυβέρνηση που σχηματίστηκε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής». Με απλά λόγια, αν η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές ή δεν μετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, οποιοδήποτε μέλος της μπορεί να ζητήσει την εκλογή νέου αρχηγού, καθώς τυπικά η θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια.

Το θέμα αυτό συζητείται έντονα σε κύκλους εκτός της Πειραιώς, καθώς επανέρχονται –και κυρίως δοκιμάζονται– σενάρια για τη διαδοχή του. Ορισμένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί έως τώρα, από τον Νίκο Δένδια έως την Όλγα Κεφαλογιάννη και από τον Άδωνη Γεωργιάδη έως ακόμα και τη Νίκη Κεραμέως, σηματοδοτούν συγκεκριμένους κύκλους και αυτό δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι θα λειτουργήσει θετικά για τη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

«Υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουμε από τα γνωστά πρόσωπα και να βρεθεί κάποιος που θα έχει βγει μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, θα έχει αποδείξει ότι είναι πιστός στο κόμμα και στους φίλους του, ασχέτως αν δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Κάτι σαν τον Κωσταντίνο Καραμανλή όταν ανέλαβε την ΕΡΕ», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από πηγή εκτός της Πειραιώς, λέγοντας, χωρίς να κατονομάσει, ότι υπάρχει κάποιος που καλύπτει όλες τις προδιαγραφές και έχει σημαντική θητεία, αλλά όχι στην πρώτη πολιτική γραμμή.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet