«Ζιζέλ» από την Εθνική Όπερα της Οδησσού

 

Το μπαλέτο και η ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, σε πλήρη σύνθεση, με 150 συντελεστές, έρχεται στην Αθήνα για να μας παρουσιάσει το αριστούργημα του Αντόλφ Αντάμ «Ζιζέλ». Το μπαλέτο Ζιζέλ, από τα πιο ολοκληρωμένα και σύνθετα έργα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 και αποτελεί την επιτομή, τόσο τεχνικά όσο και θεματικά, του ρομαντισμού. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού και το αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας.

Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι Ζιζέλ ή τα Ουιλί (Giselle ou les Wilis). Η Ζιζέλ είναι μια νεαρή χωρική που ερωτεύεται τον αριστοκράτη Άλμπρεχτ, αγνοώντας την πραγματική καταγωγή του. Η αποκάλυψη ωστόσο της πραγματικής του ταυτότητας, καθώς και του αρραβώνα του με μια κοπέλα της τάξης του, θα οδηγήσει τη Ζιζέλ στην τρέλα, ενώ λίγο αργότερα η ηρωίδα αυτοκτονεί με το σπαθί του αγαπημένου της. Στο δεύτερο μέρος, ο Άλμπρεχτ μετανιωμένος, έρχεται το βράδυ στο δάσος, στον τάφο της Ζιζέλ, ζητώντας συγχώρεση. Εκεί παγιδεύεται από τα πνεύματα των προδομένων από την αγάπη γυναικών, που με την βασίλισσά τους Μύρτα, βγαίνουν τη νύχτα και καταδικάζουν όποιον άντρα βρεθεί στον δρόμο τους, αναγκάζοντάς τον να χορέψει μέχρι θανάτου. Όμως η δύναμη της αγάπης της Ζιζέλ είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνο συγχωρεί τον αγαπημένο της αλλά του σώζει και τη ζωή, γλιτώνοντάς τον από τα μάγια των άλλων πνευμάτων.

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, με δική του ακαδημία και με τεράστιο καλλιτεχνικό έργο, παραμένει για χρόνια ένα από τα σπουδαιότερα μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης. Συντελεστές: Λιμπρέτο: Ζιλ-Ανρί Βερνουά ντε Σεν Ζορζ και Θεόφιλου Γκοτιέ. Χορογραφία: Ζαν Κοραλί και Ζιλ Περό με νεότερη επεξεργασία των Μαριούς Πετιπά και Λεονίντ Λαβρόφσκι. Διασκευή: Νάντια Φεντόροβα. Σκηνικά - κοστούμια: Ναταλία Μπεβζένκο. Με τους κορυφαίους σολίστ, το Corps de Ballet και την Ορχήστρα του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού. Διεύθυνση ορχήστρας: Βιατσεσλάβ Τσερνούχο Βόλιτς. Σολίστ: Ζιζέλ: Αλεξάντρα Βορομπίοβα, πρίμα μπαλαρίνα του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού. Κόμης Άλμπρεχτ: Αντρί Πισαρίεβ, κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού. Μύρτα: Κατερίνα Μπούρντικ Χάνς: Νμιτρό Σαράι.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

 

Μουσικές του Κόσμου

 

 

Οι Εncardia και οι Alcedo, δύο ιδιαίτερα και καταξιωμένα μουσικά σχήματα, θα μας οδηγήσουν μέσα από παραδοσιακούς και αυθεντικούς ήχους, στην πιο σημερινή και εμπνευσμένη εκδοχή της folk μουσικής. Μιας μουσικής που ξεκινούσε από πάντα μέσα από τη ζωή των ανθρώπων και συνεχίζει να μας αφορά όλους, αφού τα ίδια συναισθήματα και τα ίδια προβλήματα μοιράζονται οι «διαφορετικοί μεταξύ τους» άνθρωποι του πλανήτη μας αιώνες τώρα!

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, οι Εncardia με εκρηκτικούς ρυθμούς και χορούς του Ιταλικού Νότου στον πιο τολμηρό μουσικό συνδυασμό του παλιού και αυθεντικού με το καινούργιο και σημερινό. Θα ακούσουμε και τα νέα τραγούδια τους, άλλοτε σε rock κι άλλοτε σε νοσταλγική ή ερωτική διάθεση. Μια παράσταση που μετατρέπεται σε γιορτή και χωρίς να το καταλάβουμε βρισκόμαστε όλοι μαζί συντονισμένοι στους ρυθμούς της pizzica pizzica (παραδοσιακός δυναμικός χορός της Νότιας Ιταλίας).

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, οι Alcedo folk band με μουσικά χρώματα σαν τα φτερά της Αλκυόνης και διαδρομές από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι το Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Με πτήσεις χαμηλές από τη Θράκη μέχρι την Ιρλανδία και από το Ισραήλ μέχρι τα Βαλκάνια, ακόμα κι εκεί που η Οθωμανική Λόνγκα συναντά τις καντάτες του μεσαίωνα και της Αναγέννησης, οι Alcedo είναι και πάλι εδώ για να μας πουν ότι οι μουσικές έχουν πατρίδα αλλά δεν έχουν σύνορα.

Στη Μουσική σκηνή Ορφέας (Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη), στις 9μμ. Είσοδος: 10 ευρώ (τηλέφωνο κρατήσεων: 2108668544, 6939187511).

 

 

Συναυλία-αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

 

 

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του Meta–Xenakis, της διεθνούς συνένωσης ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή και περιλαμβάνει ενδεικτικά έργα από διάφορες περιόδους του Ιάννη Ξενάκη. Θα ακουστούν οι συνθέσεις Charisma (Χάρισμα) για κλαρινέτο και βιολοντσέλο (1971) και Tripli zyia (Τριπλή ζυγιά) για φωνή, φλάουτο και πιάνο (1952), που βρίσκονται σε διάλογο με έργα δημιουργών, τους οποίους ο ίδιος θεωρούσε σημαντικούς για την ανάπτυξη της σκέψης και της αισθητικής του, όπως ο Edgar Varèse και ο Olivier Messiaen καθώς και συνθέσεις μαθητών, συνεργατών και συνεχιστών του. Οι μουσικοί του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων θα ερμηνεύσουν ακόμη έργα του György Ligeti, του Pascal Dusapin και του Edgar Varèse.

Στα φωνητικά έργα της συναυλίας συμπράττει η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί: Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Αργυρώ Σειρά (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Μαρίνα Κολοβού (βιολοντσέλο), Κωνσταντίνος Δεστούνης (πιάνο).

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βράβευση των νικητών του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης Rethinking: Xenakis της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών: Κωνσταντίνος Χαλιάσας, Κάρμη (Α΄ βραβείο, απονομή: Πάνος Δημαράς, Πρόεδρος Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής), Φανή Κοσώνα, Allila (Β΄ βραβείο, απονομή: Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), Κωνσταντίνος Αγουρίδης, Φως (Γ΄ βραβείο, απονομή: Ιωσήφ Παπαδάτος, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών). Στη συνέχεια, το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων θα ερμηνεύσει έργα: του Morton Feldman (α΄ πανελλήνια εκτέλεση), του Ιάννη Ξενάκη και την ανέκδοτη σύνθεση του Olivier Messiaen Hymne des passereaux au lever du jour για σόλο κλαρινέτο (Ύμνος των σπουργιτιών στο ξημέρωμα, 1944).

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

 

 

Ρεσιτάλ για δύο πιάνα

 

 

Ο διεθνούς φήμης καναδός πιανίστας Alain Lefèvre που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα προσφιλής στο ελληνικό κοινό, συναντά, την εξίσου διάσημη συμπατριώτισσά του Ηélène Mercier σε ένα σπάνιο ρεσιτάλ με έργα για δύο πιάνα από τα οποία ξεχωρίζει το κοσμαγάπητο «Μπολερό» του Maurice Ravel σε μεταγραφή για δύο πιάνα του ίδιου του συνθέτη, μια εκδοχή που δεν ακούγεται συχνά στα συμφωνικά κέντρα.

Ο βασικός κορμός του προγράμματος της Hélène Mercier και του Alain Lefèvre αποτελείται από έργα του André Mathieu (1929 – 1968), του επονομαζόμενου «Καναδού Μozart», ενός συνθέτη με μοναδικό ταλέντο, ο οποίος υπήρξε παιδί-θαύμα. Μάλιστα, ο Lefèvre, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναβίωση της μουσικής του Mathieu μέσα από τις συναυλίες του σε Ευρώπη, Αμερική και Άπω Ανατολή, έχει συνεργαστεί με την Mercier στην ηχογράφηση έργων του λαμπρού καναδού συνθέτη, σε μεταγραφή για δύο πιάνα, μια δισκογραφική κατάθεση βραβευμένη με «Trophée Radio Classique» στην Γαλλία. Στο ρεσιτάλ τους, οι δύο σολίστ θα ερμηνεύσουν το Andante από το Κοντσερτίνο αρ. 2, έργο 13, τη Ρομαντική ραψωδία καθώς και το Κοντσέρτο αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 25, «του Κεμπέκ», μια δημοφιλέστατη δημιουργία, στην εποχή της, που ο André Mathieu έγραψε όταν ήταν μόλις 14 ετών. Θα παρουσιαστεί ακόμη η σύνθεση «Chagrin» («Θλίψη») σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, που ο Alain Lefèvre συνέθεσε το 2020, στην αρχή της πανδημίας. Τις μεταγραφές για δύο πιάνα των έργων του Mathieu και του Lefèvre υπογράφει ο Αχιλλέας Γουάστωρ.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet