Η έντονη παρουσία ακροδεξιών και νεοναζιστών οπαδών στις ποδοσφαιρικές εξέδρες της Ανατολικής Ευρώπης έχει συχνά καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, καθώς o νεοφασιστικός χουλιγκανισμός κυριαρχεί στα γήπεδα, χρησιμοποιώντας τις οργανωμένες ομάδες των ultras και χούλιγκανς ως τάγματα εφόδου στους δρόμους ενάντια σε μειονότητες, αναρχικούς, αριστερούς, LGBTQ. Απέναντι στον ακροδεξιό εσμό υπάρχουν ομάδες και οπαδοί που προσπαθούν να μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, του αντιρατσισμού και της πολύχρωμης εξέδρας. Στο site «Αυτολεξεί» (aftoleksi.gr) ο συγγραφέας Γιάβορ Ταρίνσκι παρουσίασε έξι ποδοσφαιρικούς συλλόγους από Λευκορωσία, Ουκρανία, Κροατία, Τσεχία, Ρωσία και Σλοβακία που έχουν αντιφασιστικό πρόσημο.

Η Partizan Minsk είναι ο πρώτος οπαδικά οργανωμένος και αποκλειστικά αντιφασιστικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Λευκορωσίας. Όταν ο τότε πρόεδρος λιθουανός ολιγάρχης Ρομανόβ εγκατέλειψε την ομάδα, οι οπαδοί κράτησαν το σύλλογο ζωντανό και από τότε τον διοικούν. Ανάμεσα στους αξιόλογους οπαδούς της είναι άτομα που φυλακίστηκαν από τη δικτατορική κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπως ο αναρχικός Ihar Alinevich (κυκλοφορεί βιβλίο του στα ελληνικά “Ο Δρόμος για το Μαγκαντάν: ημερολόγιο ενός φυλακισμένου”), οι αδελφοί Tamaz και Tsimur Pipiya, ο Artsem Kacev και πολλοί άλλοι. Μισητή από το πολιτικό κατεστημένο της Λευκορωσίας και με συνεχή οικονομικά προβλήματα, η Partizan Minsk κατάφερε να γίνει μια από τις πιο υποστηριζόμενες ομάδες στη Λευκορωσία και μια ανάσα φρέσκου αέρα.

Μπορεί οι ακροδεξιοί οπαδοί κυριαρχούν εδώ και καιρό στο ουκρανικό ποδόσφαιρο, όμως η Αρσεναλ Κιέβου επιμένει αντιφασιστικά. Η επαγγελματική της ομάδα διαλύθηκε το 2019 και έκτοτε να λειτουργούν μόνο οι ομάδες των νέων. Αυτό όμως που ξεχωρίζει την Arsenal Κιέβου από τους υπόλοιπους ουκρανικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους είναι οι οπαδοί της που απορρίπτουν ανοιχτά τον ρατσισμό και υποστηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πιο αξιοσημείωτος σύνδεσμος της Arsenal είναι οι Hoods Hoods Klan, οι οποίοι λόγω της αντιφασιστικής τους στάσης και δράσης έχουν επιφέρει την πλήρη περιφρόνηση των ακροδεξιών συλλόγων. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, οι Hoods Hoods Klan της Arsenal συμμετέχουν στην ουκρανική αντίσταση, σχηματίζοντας τη δική τους ένοπλη μονάδα ενάντια στον κατακτητή, μετρώντας μάλιστα νεκρούς όπως τον αντιφασίστα Γιούρι Σαμοϊλένκο, έναν εκ των ιστορικότερων μελών τους.

Ένας από τους παλαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Κροατίας, η NK Zagreb είναι η προοδευτική εξαίρεση σε μία χώρα όπου ο εθνικισμός κυριαρχεί στις κερκίδες. Τη δεκαετία του ’90 η βασική ομάδα οπαδών White Angels (ο κύριος σύνδεσμος της NK Zagreb) ανήκε στο ακροδεξιό οπαδικό μπλοκ. Τη δεκαετία του 2000 μία ομάδα αντιφασιστών μπαίνει στην κερκίδα και καταφέρνει να αλλάξει ριζικά τον πολιτικό προσανατολισμό του συνδέσμου, υιοθετώντας σαφή αντιφασιστική στάση. Την περίοδο αυτή μια διεφθαρμένη διοίκηση οδηγεί τη NK Zagreb σε συνεχείς υποβιβασμούς και κρίσεις. Οι White Angels ήρθαν σε ρήξη με τη διοίκηση της ομάδας και ιδρυσαν δική τους ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα Zagreb 041.

Η Bohemians 1905 της Πράγας, ιδρύθηκε αρχικά το 1905 με την τότε επωνυμία AFK Vršovice. Ο σύλλογος κατέκτησε το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας της Τσεχοσλοβακίας μόνο μία φορά, κατά τη διάρκεια της σεζόν 1982-’83. Οι Ultras Bohemians γεννήθηκαν το 2002 από ανθρώπους της αντιφασιστικής σκηνής της Πράγας. Το 2004 ο σύλλογος χρεοκόπησε, αλλά οι οπαδοί οργάνωσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 3 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατάφεραν να σώσουν τον σύλλογο. Σήμερα οι Ultras Bohemians προσελκύουν την υποστήριξη αντιφασιστών από όλη την Τσεχία.

Η Spartak Nalchik είναι ένας μικρός ποδοσφαιρικός σύλλογος από τη Δημοκρατία της Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια (μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας), ο οποίος σε όλη του την ιστορία έπαιζε κυρίως στις χαμηλότερες κατηγορίες του ρωσικού ποδοσφαίρου. Η Red-White Djigits, ιδρύθηκε το 1997 και υποστηρίζει τη Spartak Nalchik. Αυτός ο σύνδεσμος επέτρεψε σε ανθρώπους από όλες τις τοπικές εθνότητες να είναι κομμάτι της κερκίδας – Καμπαρδίνους (ένα τσερκέζικο φύλο που υπέστη εθνοκάθαρση τον 19ο αιώνα), Μπαλκάρους (μια τουρανική εθνοτική ομάδα που υπέστη αναγκαστικές απελάσεις από το σταλινικό καθεστώς), Κορεάτες, Σλάβους και άλλους. Λόγω της πολιτικής τους στάσης, καθώς και της εθνοτικής τους ποικιλομορφίας, οι οπαδοί της Spartak Nalchik έχουν υποστεί επιθέσεις από πολύ πολυπληθέστερες ακροδεξιές ομάδες.

Η Σλοβάκικη AS Trenčín δημιουργήθηκε το 1990 και στη σύντομη ύπαρξή της κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές το εθνικό πρωτάθλημα. Η κύρια ultras ομαδοποίηση δημιουργήθηκε το 2005 και ονομάζεται Trenchtown Gangsters ως ένδειξη της αγάπης των οπαδών για τον Bob Marley και τη Reggae μουσική. Ο σύνδεσμος αυτός είναι πολύ δραστήριος πολιτικά, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις, φεστιβάλ και αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου, όπου συμμετέχουν ομάδες από διάφορα μέρη της Ευρώπης υπό τους ήχους της Ska και της Reggae. Λόγω της αντιφασιστικής τους στάσης, οι οπαδοί της AS Trenčín μισιούνται από σχεδόν όλους τους ultras της Σλοβακίας και δέχονται πολλές επιθέσεις από την ακροδεξιά.

Πηγή: Αυτολεξεί (aftoleksi.gr)

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet