Έντονες και διαφορετικές αντιδράσεις προκάλεσε ένα δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας The Guardian, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, με τίτλο «Σύριοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται σε αυτοκινητοπομπή στα τουρκικά σύνορα για να μπουν στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα έγινε τη χρονική στιγμή που σημειώνεται η μεγαλύτερη ροή προσφύγων, τα τελευταία χρόνια, από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, με τελικό προορισμό κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα αναδημοσιεύτηκε από μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου στην Ελλάδα, αλλά γρήγορα χάθηκε, καθώς πουθενά δεν μπορούσε να εντοπισθεί το «καραβάνι με τους πάνω από 100.000 πρόσφυγες», που ανέφερε η εφημερίδα.

Η ένταση που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Ερντογάν στις σχέσεις της με την Αθήνα, οδηγεί παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι πρόσφυγες έχουν οδηγηθεί «κάπου στην Τουρκία» και είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως μέσον πίεσης προς την Ελλάδα και την ΕΕ, αν και όταν τους χρειαστούν. «Όλα τα ξενοδοχεία της Ανδριανούπολης, από το πιο φθηνό έως το πιο ακριβό, είναι γεμάτα, προφανώς εκεί μένουν οι πλούσιοι. Στους δρόμους δεν είδα καθόλου πρόσφυγες, ίσως να τους έχουν συγκεντρώσει στο πίσω μέρος της πόλης», είπε στην «Εποχή» κάτοικος της περιοχής του Έβρου, ο οποίος επισκέφθηκε την πλησιέστερη στα σύνορα τουρκική πόλη, για προσωπικούς λόγους, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Η ενοχική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των προσφύγων που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα, επιβεβαιώνεται, για μία ακόμα φορά, από το γεγονός ότι αρνήθηκαν να δώσουν άδεια επίσκεψης σε ξένους δημοσιογράφους, καθώς και σε ομάδα ευρωβουλευτών του κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι θέλησαν να επισκεφθούν περιοχές τις οποίες οι ελληνικές αρχές θεωρούν «ευαίσθητες». Η ομάδα αυτή έδωσε συνέντευξη Τύπου και, σύμφωνα με τον ιστότοπο popaganda, αναφέρθηκαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών. Εκτός από τις βίαιες επαναπροωθήσεις, καταγράφονται περιστατικά κλοπής αντικειμένων από τους πρόσφυγες, βασανιστηρίων και παρακολούθησης της συμπεριφοράς τους ακόμα και στον ύπνο τους. «Τα χρήματα της ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο απωθήθηκαν βάναυσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί και μάλιστα χρηματοδοτεί αυτές τις παράνομες πρακτικές», ήταν το νόημα της συνέντευξης Τύπου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της βρετανίδας Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ το περιεχόμενο της οποίας, από τη φύση του, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί. «Τα προσφυγικά camps χρησιμοποιούνται ως μεγάλα εργαστήρια πειραμάτων για έναν αριθμό εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, που δεν είναι νόμιμα στην ΕΕ αυτήν την στιγμή. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό. Γίνεται αναγνώριση προσώπου και χρησιμοποιούνται διάφορα τεχνικά μέσα προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν συμπεριφορές και συναισθήματα. Η χρήση όλων αυτών των εργαλείων έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αμφιλεγόμενη».

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό εμφανίστηκε να αγνοεί αυτές τις καταγγελίες και να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό των Πράσινων ευρωβουλευτών ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να οικοδομήσει μια διαφορετική πραγματικότητα και να υψώσει ένα τείχος ψεμάτων». Στη συνέντευξη αυτή μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο καθημερινός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα είναι στα 1.500 άτομα και από την αρχή του χρόνου έχουν ξεπεράσει τους 160.000 ανθρώπους (…) Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση, θα υψώσουμε φράχτη και είναι και ο φράχτης του αναστήματός μας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ ότι θα καλύψουμε το σύνολο του ποταμού Έβρου, περί τα 140 χλμ…»

Πέραν των ανθρωπιστικών λόγων, όμως, το ερώτημα που τίθεται, μετά τα λεγόμενα του Τάκη Θεοδωρικάκου και με δεδομένο ότι ο φράχτης είναι αδύνατον να χτιστεί ακριβώς επάνω στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, (ο σημερινός απέχει από 50 – 150 μέτρα), είναι: εάν πρόσφυγες φτάσουν στον φράχτη αφού περάσουν τον ποταμό Έβρο δεν έχουν εισέλθει σε ελληνικό έδαφος; Τότε, λοιπόν, είτε η σημασία του φράχτη ακυρώνεται, είτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «γκριζάρει» ελληνικό έδαφος!

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet