Τα εργαζόμενα άτομα του ΕΟΔΥ στις προσφυγικές δομές διεκδικούν το σύνολο των δεδουλευμένων τους, στη βάση όσων νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Οκτώβριο του 2019. Η κυβέρνηση τώρα έρχεται και περικόπτει τους μισθούς, αρνείται να κάνει προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν μεριμνά για τη στελέχωση και ανανέωση των προγραμμάτων Philos στις προσφυγικές δομές και επιτείνει το ανασφαλές εργασιακό περιβάλλον που διώχνει τους υγειονομικούς από τις δομές και θέτει σε κίνδυνο την υγεία ευάλωτων πληθυσμών.

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών» υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 23/09/2022. Με βάση το άρθρο 162, ρυθμίζονται μισθολογικές εκκρεμότητες των εργαζομένων στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών (ΚΦΠΜ), στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Τα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη έρχονται κόντρα σε όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στα εργαζόμενα άτομα των δομών το 2019. Το θέμα εντάχθηκε αιφνιδιαστικά σε ένα ν/σ του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ενημέρωση ή διαβούλευση του ΕΟΔΥ με τους εργαζόμενους. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 19/09 έως την Τετάρτη 21/09, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τις οικονομικές απολαβές που είχαν νομοθετηθεί το 2019.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2019 η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί και νομοθετήσει την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων του προγράμματος «Philos I & II» στις προσφυγικές δομές. Υπενθυμίζεται πως τα εργαζόμενα πρόσωπα του αποδεκατισμένου πλέον προγράμματος εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται, συντηρώντας το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας που οδηγεί πολλά άτομα σε παραιτήσεις.

Όπως εξηγεί στην Εποχή η γιατρός και αντιπρόεδρος σωματείου εργαζομένων του ΕΟΔΥ Ελένη Μπέλα «τον Νοέμβριο του 21’ λάβαμε ένα e-mail που έλεγε ότι “προέκυψε κάποιο πρόβλημα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προς το παρόν δεν μπορούμε να σας δώσουμε το σύνολο των αποδοχών. Θα λυθεί στην πορεία, μας συγχωρείτε για την καθυστέρηση”. Αυτό το μάθαμε λίγο πριν λήξουν οι συμβάσεις μας και αμέσως μετά δόθηκε μία δίμηνη ανανέωση και μετά έως το τέλος του 2022. Η τελευταία ανανέωση λήγει 31/12/2022». Έως και σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν εάν θα ανανεωθούν ή όχι οι συμβάσεις από την 01/01/2023.

«Εμείς προσφύγαμε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ατομικά –περί τα 100 άτομα– και η απάντηση της Επιθεώρησης ήταν ότι δικαίως τα διεκδικούμε, αλλά εφόσον ο εργοδότης [ΕΟΔΥ] δεν πείθεται, να προσφύγουμε στα δικαστήρια», περιγράφει η Ε. Μπέλα.

«Έξι μέρες πριν την κήρυξη της απεργίας, τυχαία χωρίς καμία ειδοποίηση, βλέπουμε στο διαδίκτυο ότι πρόκειται να ψηφιστεί άρθρο το οποίο κατ’ ουσία νομοθετεί την παράνομη περικοπή. Δεν εννοούσε ο νομοθέτης ότι θα παίρνουμε μηνιαίως αυτές τις αποδοχές, αλλά μία φορά τον χρόνο», σχολιάζει, αναδεικνύοντας επί της ουσίας τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, η απεργία των εργαζομένων κρίθηκε και παράνομη. «Μας έκανε ο εργοδότης ασφαλιστικά μέτρα. Έχουμε πληρώσει πρόστιμο ως Σωματείο. Η συμμετοχή ήταν γύρω στο 80%, απήργησαν 260 άτομα. Κυρίως απήργησε ο κόσμος που είναι σε καμπ και ΚΥΤ. Εκεί υπάρχουν περί τα 300 άτομα», σημείωσε η αντιπρόεδρος του Σωματείου.

Η ενίσχυση των προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης για τους προσφυγικούς πληθυσμούς και η έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων στις δομές είναι θέμα δημόσιας υγείας και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο. Αντιθέτως, ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση εμπαίζουν το προσωπικό, νομοθετούν και εν συνεχεία καταπατούν τα όσα νομοθέτησαν.

 

Στρατής Ηλιάκης Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet