Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη 28/09 το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», διεκδικώντας την άμεση στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία όλων των μονάδων του νοσοκομείου. Τις τελευταίες ημέρες, πλήθος δημοσιευμάτων και πολιτικών παρεμβάσεων ανέδειξαν τα δομικά προβλήματα του νοσοκομείου που έχουν οδηγήσει σε παύση πολλών ιατρικών εξετάσεων και σε τεράστια λίστα αναμονής 2.925 παιδιών για προγραμματισμένα χειρουργεία.

 

Πώς φτάσαμε από τις υποσχέσεις στήριξης της δημόσιας υγείας, κατά την περίοδο της καραντίνας και της έξαρσης της covid-19, στην υποστελέχωση και την αδυναμία πραγματοποίησης χειρουργείων σε ανήλικα;

Γιατρός εργαζόμενος στο νοσοκομείο Παίδων μίλησε στην Εποχή και ανέδειξε τα σημαντικότερα προβλήματα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Συγκεκριμένα, έως το 2011 οι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο ήταν 24 μόνιμοι και τα κρεβάτια 750. Τα πρώτα μέτρα λιτότητας, η παύση των προσλήψεων, η αδυναμία κάλυψης των κενών, το κύμα παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων δημιούργησαν μεγάλες και χρόνιες αδυναμίες στο νοσοκομείο. Οι κλίνες συρρικνώθηκαν σε 656 και έμειναν 17 αναισθησιολόγοι.

Ενδεικτικό αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας είναι το «πάγωμα» τεσσάρων (4) μόνιμων θέσεων που προκηρύχθηκαν το 2010, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ -έως και σήμερα- λόγω των μνημονιακών προϋπολογισμών. Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων προκαλούν αδυναμίες σε όλες τις μονάδες του νοσοκομείου. Κενά βεβαίως υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες (μικροβιολόγοι, καρδιολόγοι) αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή (ΜέΡΑ25) Κρίτωνα Αρσένη, τη Δευτέρα 26/09, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα υποστήριξε πως γίνονται κανονικά έξι έως δώδεκα επεμβάσεις κάθε μέρα και πως η λίστα αναμονής υπερβαίνει τα 2.000 άτομα από το 2018... Ακόμα, η υπουργός επεσήμανε την προσωρινή μετακίνηση μιας αναισθησιολόγου από τον Ευαγγελισμό και ενός από το νοσοκομείο Βούλας, για να συνδράμουν τις ανάγκες του Παίδων. Τάχθηκε ενάντια στην επίταξη αναισθησιολόγων από τον ιδιωτικό τομέα και τόνισε την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις.

Το χρόνιο πρόβλημα αναμονής χειρουργείων που εντοπίζεται από την υπουργό θα έπρεπε να είναι η αιτία για ριζικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, προσλήψεων και μισθολογικής αναβάθμισης. Δεν κινείται όμως προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο.

Συνομιλώντας με προσωπικό από το Παίδων, η επιλογή απόσπασης γιατρών από τον Ευαγγελισμό και την Βούλα χαρακτηρίστηκε «δίκοπο μαχαίρι», καθώς αποδυναμώνονται τα αλλά νοσοκομεία. Πράγματι, όπως γνωστοποιήθηκε στην Εποχή έφτασε χαρτί από την Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής για την προκήρυξη τριών θέσεων αναισθησιολόγων, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών. Τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου σαφώς και δεν πρόκειται να επιλυθούν με τρεις αναισθησιολόγους, αλλά θα επιταχυνθούν τουλάχιστον οι ιατρικές επεμβάσεις.

Το ΕΣΥ χρειάζεται να επουλώσει τις πληγές του από τη δεκαετία της λιτότητας και να ενισχυθεί περαιτέρω, διασφαλίζοντας τη δημόσια πρόσβαση όλων σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Τα χρόνια των μνημονίων έγινε περικοπή άνω του 40% των μισθών των γιατρών στο Δημόσιο. Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ελκυστικό για το προσωπικό που προτιμά να φύγει στο εξωτερικό ή να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Τί κίνητρα δίνονται στους γιατρούς για να στελεχώσουν το ΕΣΥ, όταν οι ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι που παρέχουν υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία αμείβονται σαφώς καλύτερα; Προς ποια κατεύθυνση κινείται τελικώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Ενίσχυσης του ΕΣΥ ή ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αύξησης των ανισοτήτων εις βάρος των γιατρών του δημοσίου;

 

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet