«Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα» είναι το πιο πετυχημένο σλόγκαν, όχι για την ανάπτυξη του τουρισμού –που ήταν και ο σκοπός του ευφυολογήματος- αλλά για την περιγραφή της κυβέρνησης που έχουμε. Ζει το μύθο της και απαιτεί να τον ζήσουμε μαζί της, να μην διαφωνούμε, να μην αμφισβητούμε, να μην αντιδράμε. Διαφορετικά στο πυρ το εξώτερον, με δική μας υπαιτιότητα, με δική μας ευθύνη.  Και εκείνη, στο θρόνο της, ατάραχη.

 

Υπέρμαχος του κράτους δικαίου και της διαφάνειας

 

Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στην Ελλάδα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα, η οποία συναντήθηκε αρχικά με εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων και τον Αλέξη Τσίπρα και κατόπιν με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα,  και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον τελευταίο να επισημαίνει «τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, της διαφάνειας, την ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και του Κράτους Δικαίου». Το περιεχόμενο των διαλόγων δεν το μαθαίνουμε από τις κυβερνητικές πηγές, αλλά η Β. Γιούροβα στο τουίτερ έγραψε πως στη συνάντησή της με τον υπουργό Δικαιοσύνης συζήτησε «τις συστάσεις με βάση την έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και των λογισμικών παρακολούθησης και των παρακολουθήσεων». Έθεσε, εν ολίγοις, όλη την ατζέντα. Και εισέπραξε την απόλυτη άρνηση της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Η επίσκεψη συνέπεσε λίγες μόλις μέρες μετά την παρέμβαση του ελληνικού παραρτήματος Διεθνούς Διαφάνειας, μιας παγκόσμιας οργάνωσης, η οποία συνεργάζεται με την Κομισιόν για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς και το Ευρωβαρόμετρο. Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας υπογραμμίζει ότι τα «πρόσφατα γεγονότα συνιστούν διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη «λίστα Πέτσα», η οποία «απέχει από κάθε έννοια διαφάνειας, λογοδοσίας και χρηστής διακυβέρνησης», στην ΕΥΠ και συγκεκριμένα στην αλλαγή του νόμου για τον διορισμό του διοικητή, όπως και στη διάταξη που κατάργησε την υποχρεωτική ενημέρωση των παρακολουθούμενων ως «κακές νομοθετικές πρακτικές, επικριθείσες μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, αλλά και εκ του προχείρου κυβερνητικές παρεμβάσεις σε έναν θεσμό του οποίου η ανεξάρτητη και εύρυθμη λειτουργία είναι καίριας σημασίας».

Τις ίδιες μέρες που η κυβέρνηση εξάρει το έργο της στη διαφάνεια και το κράτος δικαίου, ολοκληρώνεται άρον άρον η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, με την κυβέρνηση να μην έχει επιτρέψει την κλήση ούτε ενός μάρτυρα από αυτούς που πρότεινε η αντιπολίτευση, για να μην αναφερθούμε και στην σκανδαλώδη αθώωση όλων των κατηγορουμένων του σκανδάλου της Siemens ή στο σκανδαλώδες κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis, που ενεργοποίησε το Ειδικό Δικαστήριο ως το μεγαλύτερο θεσμικό πλυντήριο.

 

Ασφάλεια πάνω από όλα

 

Δεν είναι μόνο ο μύθος της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, που έχει να συντηρήσει η κυβέρνηση. Υπάρχουν πλείστοι άλλοι. Ένας είναι η ασφάλεια. Η κυβέρνηση έχει ως πρώτιστη προτεραιότητα την ασφάλεια, ένα συναίσθημα που πρέπει να το αισθανόμαστε όπως εκείνη ορίζει. Νιώθουν ασφάλεια οι φοιτητές της Πολυτεχνειούπολης που βρέθηκαν σε κίνδυνο από την ανταλλαγή πυρών; Νιώθουν ασφάλεια που βρέθηκαν δεμένοι και είδαν τις πόρτες των σπιτιών τους σπασμένες; Νιώθουν ασφάλεια που υποχρεώθηκαν να κοιμηθούν σε διαρρηγμένα από την αστυνομία σπίτια; Έτσι θα έπρεπε να νιώθουν. Αφού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, το είπε: «η κυβέρνηση με πράξεις είναι αποφασισμένη να φέρει ως πραγματικότητα το αίσθημα ασφάλειας μέσα στο πανεπιστήμιο».

 

Υπέρτατη αξία η ανθρώπινη ζωή

 

 Ένας δεύτερος μύθος είναι ότι η κυβέρνηση σέβεται ως υπέρτατη αξία την ανθρώπινη ζωή. Τώρα που αποκαλύπτεται με αδιάσειστα στοιχεία το υγειονομικό έγκλημα, επιχειρείται και πάλι η συγκάλυψη. Η επικαιροποιημένη έκθεση Λύτρα για τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ανέδειξε πως πέθανε το 97,7% των ασθενών. Η δημοσιοποίησή της είχε ως αποτέλεσμα των αποκλεισμό του Θ. Λύτρα από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο ίδιος στο τουίτερ έγραψε σχετικά «τα κλειστά, ασφυκτικά ελεγχόμενα δεδομένα είναι ένδειξη ανασφάλειας, ενώ τα open data ένδειξη δύναμης». Ένας τρίτος μύθος είναι ότι το κράτος δεν στοχοποιεί. Τρεις εκπρόσωποι του ΟΗΕ με επιστολή τους προς την κυβέρνηση υπογραμμίζουν την «έντονη ανησυχία τους ως προς τα στιγματιστικά σχόλια εκπροσώπων της κυβέρνησης που φαίνεται να έχουν ενθαρρύνει συκοφαντίες και απειλές εναντίον του Ιάσονα Αποστολόπουλου». Οι ίδιοι εκφράζουν την ανησυχία τους πως «ορισμένοι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, εξακολουθούν να υποφέρουν μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον».

 

Μαζί θα περάσουμε το δύσκολο χειμώνα

 

Τώρα έχει στηθεί ολόκληρη μιντιακή και όχι μόνο επιχείρηση να νιώσουν οι πολίτες ασφαλείς από τον χειμώνα που έρχεται. Το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή «μαζί θα περάσουμε το δύσκολο χειμώνα». Και οφείλουμε να νιώσουμε πως η κυβέρνηση μας περιβάλλει με τις φτερούγες της. Παρότι ο Δείκτης Οικονομικής Ανισότητας έδειξε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ οι ανισότητες αυξήθηκαν γεωμετρικά τα τελευταία τρία χρόνια (ενώ είχαν πτωτική πορεία κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων).

Την Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει τελικά να αποφύγει την ύφεση. Τα μηνύματα είναι είναι τρομακτικά. Το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά πηγαίνει σε ενοίκια και τρόφιμα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία εντοπίζει στο φάσμα της φτώχειας το 17% του πληθυσμού. Σύμφωνα με την Eurostat σε πέντε χώρες αυξήθηκε το ποσοστό της φτώχειας την περίοδο 2019-2021, με την Ελλάδα, την Κροατία, την Λετονία και την Ολλανδία να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Θ. Σκυλακάκης ανέλαβε το ρόλο –όπως είπε αυτολεξεί- να μας επισημάνει «ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος». Όπερ σημαίνει θα παγώσουμε. Και θα κατηγορηθούμε για λαϊκισμό.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet