Κάθε φορά που μια μελέτη θα αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τα προβλήματα του ΕΣΥ, θα ηχεί σαν υπόδειγμα πολιτικάντικου κυνισμού η φθηνή δικαιολογία του κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να δείχνουν ότι εκτός ΜΕΘ η θνητότητα των διασωληνωμένων είναι πολύ υψηλότερη: «Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!». Όχι γιατί δεν ήξερε, δεν μπορεί κανείς να τα ξέρει όλα, ούτε ο «κυβερνήτης», αλλά γιατί και όταν έμαθε, έκανε πως δεν κατάλαβε. Προκειμένου να μην ενισχύσει, ποσοτικά και ποιοτικά, το ΕΣΥ, όπως σε κάθε ευκαιρία υποσχόταν μέσα στην πανδημία, όταν έβλεπε τα σκούρα, προτιμάει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

 

Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει την απραξία της ΝΔ

 

Είναι μια διατύπωση που χρησιμοποίησε ο ομότιμος καθηγητής δημόσιας υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας από τη συχνότητα του ΚΟΝΤΡΑ, με ένα λόγο νηφάλιο και ταυτόχρονα στέρεο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, όταν κλήθηκε να κρίνει τη νέα μελέτη του Θ. Λύτρα, που δέχτηκε τόσες επιθέσεις αυτές τις μέρες. Όχι μόνο από το μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από όσους σκέφτονται και μιλούν με βάση τα νον πέιπερ που εκείνο μοιράζει.

Και έχει σημασία αυτή η διατύπωση, γιατί δεν στέκεται στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, στα τεράστια ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ και στο τεράστιο χάσμα ανισοτήτων ανάμεσα στα περιφερειακά νοσοκομεία και εκείνα του κέντρου. Αντίθετα, μας θυμίζει την ουσία των πραγμάτων: ότι τα χρονίζοντα προβλήματα του ΕΣΥ είχαμε τη ζωτική ανάγκη και τη δυνατότητα μέσα στην πανδημία να τα επιλύσουμε σε μεγάλο βαθμό. Η θανατηφόρα πίεση των πραγμάτων μάς ωθούσε σε αποφάσεις, που σε άλλες εποχές θα κρίνονταν υπερβολικές, «πολυτελείς», όπως υπονόησε κάποτε ο κ. Σκέρτσος, όταν του ζητούσαν περισσότερες ΜΕΘ, ή «πεταμένα εκατομμύρια» κατά τον άλλο φωστήρα της δημόσιας υγείας, τον κ. Πέτσα. Και μας τονίζει, επίσης, ότι οι υποσχέσεις που δίνονται εν βρασμώ, δεν είναι η μοίρα τους να ξεχνιούνται όταν φαίνεται να περνάει ο μέγιστος κίνδυνος. Μας εξηγεί, δηλαδή, γιατί δέχτηκε τόσο μεγάλη επίθεση η νέα μελέτη του Θ. Λύτρα, στην οποία καταγράφεται ότι όχι μόνο δεν πήρε υπόψη της η κυβέρνηση τα συμπεράσματα της αρχικής έρευνάς του, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε αφενός για να τα διαψεύσει, αφετέρου για να αποφύγει οποιεσδήποτε αναγκαίες παρεμβάσεις υποδείκνυαν τα στοιχεία που έφερνε στο φως. Η νέα μελέτη, που αφορά το επόμενο διάστημα, όταν ήταν πια σαφείς στον καθένα οι υποχρεώσεις που επιβάλλει η πανδημία για ενίσχυση του ΕΣΥ, αναδεικνύει τη μοιραία κατάληξη της απραξίας: τα σοκαριστικά στοιχεία δεν υποχωρούν, γίνονται σοκαριστικότερα. Ειπώθηκαν πολλά κάτω από την πίεση των πραγμάτων, έγιναν πολύ λιγότερα από τα απολύτως αναγκαία. Με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα: αυξήθηκε κατά 21% η θνητότητα το 2022, ήταν 98% υψηλότερη στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, 64% υψηλότερη στους διασωληνωμένους των περιφερειακών μονάδων . Ο χαρακτηρισμός «έγκλημα» δεν είναι φραστική υπερβολή.

 

Γιατί θέλουν να σβήσουν μελέτη και μελετητή;

 

Πώς να τα βγάλει πέρα η κυβέρνηση; Με μια τύπου καφενειακής κουβέντας απόρριψη των συμπερασμάτων της μελέτης Λύτρα από τον κ. Μαγιορκίνη; Αν είχε τέτοια δυνατότητα ο εν λόγω, θα μπορούσε να την αποκρούσει με επιστημονικά μέσα, με μια δημοσίευση των τεκμηριωμένων, ίσως, ενστάσεών του με τις ίδιες επιστημονικές προδιαγραφές. Του το υπόδειξε ευγενικά ο Θ. Λύτρας, αλλά μάλλον θα περιμένει άδικα. Στο κάτω κάτω, η εργασία του έχει ήδη τιμηθεί με τη λιτή και σαφή αξιολόγηση ενός αναγνωρισμένου από όλους συναδέλφου του: «Είναι μια πρώτης ποιότητας μελέτη», είπε ο Τ. Παναγιωτόπουλος, που συμπλήρωσε πως «το να λες την αλήθεια, δεν είναι χωρίς κόστος». Η κυβέρνηση έβαλε ήδη τα πρώτα εμπόδια στη συνέχιση της μελέτης του ή και σε επόμενες μελέτες, αποκλείοντάς τον από την πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα…

Γιατί, όμως, τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ; Δεν θα μπορούσε να λειάνει την τακτική της, να παραδεχτεί ένα μέρος από τα πραγματικά προβλήματα και να προβεί σε ενέργειες έστω και επικοινωνιακού χαρακτήρα; Όπως έκανε, για παράδειγμα, με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές; Ολόκληρο νέο υπουργείο ίδρυσε!

Δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στα σκαριά το «νέο ΕΣΥ», την παράδοση του «παλιού» στα ιδιωτικά και κερδοσκοπικά μεγα-συμφέροντα, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, της εισόδου των «ιατρικών κέντρων» στα δημόσια νοσοκομεία, με τη συγχώνευση και την κατάργηση δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων της περιφέρειας… Είχε εξαγγείλει το σχέδιό της με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Η πανδημία απλά την καθυστέρησε. Τώρα ήρθε η ώρα της εφαρμογής. Δεν παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα. Είναι πολλά τα λεφτά και πολλές οι υποσχέσεις που έχουν μοιραστεί αφειδώς. Η παραμικρή ενίσχυση του ΕΣΥ, όσο λογική κι αν φαντάζει στα μάτια όσων το έχουν ανάγκη, στα δικά τους μάτια είναι ένας κίνδυνος ματαίωσης των σχεδίων τους για έναν κατακλυσμό ιδιωτικοποίησης στο χρυσοφόρο τομέα της υγείας. Καιρός να φιμωθούν οι Λύτρηδες.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet