Του Μικαέλ Λεβί

Δεν μπορούμε να αντιδράσουμε παρά με φρίκη απέναντι στη θανατηφόρα τρέλα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι. Αποτελούν «αντίποινα» για τους γαλλικούς βομβαρδισμούς στη Συρία; Ή τιμωρία που επιβλήθηκε στην «άπιστη και ανήθικη» Γαλλία; Μπορούμε να το συζητήσουμε επ’ άπειρον, αλλά το σημαντικό βρίσκεται αλλού. Αυτές οι σφαγές θα έχουν ως πολιτικό αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της ρατσιστικής ακροδεξιάς και της ισλαμοφοβίας. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση για το μουσουλμανικό πληθυσμό στη Γαλλία, ο οποίος στη συντριπτική πλειοψηφία του δεν έχει καμία συνάφεια με τον τζιχαντισμό. Θα καταστήσουν πιο δύσκολη την απαραίτητη φιλοξενία των προσφύγων, ιδιαίτερα των Σύρων. Αναρωτιέται κάποιος μήπως είναι αυτός ακριβώς ο στόχος που επιδιώκεται από τους αυτουργούς του εγκλήματος: να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναν «πόλεμο των πολιτισμών», μεταξύ της ρατσιστικής Ευρώπης και του τζιχαντιστικού Ισλάμ. Η μόνη πυξίδα που μπορεί να μας οδηγήσει τώρα είναι η άρνηση να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα εστιάζοντας στον αντιρατσισμό και στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.
Είναι επίσης σημαντικό να απορρίψουμε όλες τις κλήσεις για «εθνικό μέτωπο» γύρω από την κυβέρνηση. Οι εχθροί των εχθρών μας (των τζιχαντιστών) δεν είναι φίλοι μας...
Η άλλη παγιδα που χρειάζεται να αποφύγουμε, είναι να μπαίνουμε σε μεγάλες συζητήσεις υπέρ ή κατά του Κορανίου, σύγκρισης των διαφορετικών θρησκειών για να επιλέξουμε την καλύτερη ή αντίθετα να εξαπολύσουμε μια μεγάλη κοσμική επίθεση ενάντια στην πίστη.
Το επείγον, το Δεκέμβριο του 2015, είναι αλλού: να δράσουμε από κοινού, άθεοι ή πιστοί, για τον κύριο επαναστατικό και ανθρωπιστικό στόχο του 21ου αιώνα: την κλιματική δικαιοσύνη. Πρέπει να πετύχουμε στην κινητοποίηση της 12ης Δεκέμβρη, με την ευκαιρία της συνάντησης της COP21 για την Κλιματική Αλλαγή, στο Παρίσι.
Αντιμέτωποι με την προβλέψιμη αποτυχία της επίσημης συνέντευξης -αναμφίβολα πλήρης κούφιων δηλώσεων για καλές προθέσεις-, είναι καθοριστικό η διαμαρτυρία από τα κάτω να ακουστεί και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη συνέχιση αυτού του αποφασιστικού αγώνα για το μέλλον της ανθρωπότητας.
To κείμενο δημοσιεύτηκε στο «Mediapart» [blogs.mediapart.fr], στις 19 Νοεμβρίου 2015.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet