Με αίμα βάφτηκε το ινδονησιακό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα καθώς το περασμένο Σάββατο, μετά το τέλος του αγώνα της Persebaya Surabaya με την Arema Malang, εξαγριωμένοι οπαδοί της Arema μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο “αγανακτισμένοι” από την ήττα της ομάδας τους. «Το παιχνίδι είχε τελειώσει, χάσαμε και σκοπεύαμε να απευθυνθούμε στο κοινό και να τους ευχαριστήσουμε όπως κάνουμε συνήθως. Αποφασίσαμε όμως να παραμείνουμε στο κέντρο του γηπέδου. Μετά προσεγγίσαμε μια κερκίδα για να ζητήσουμε συγγνώμη και παράλληλα κάποιοι άρχισαν να εισβάλουν στο γήπεδο. Ήταν δύο - τρία άτομα, δεν ήταν πρόβλημα. Ξαφνικά είδαμε ότι έρχονταν πολλοί περισσότεροι και αρχίσαμε να τρέχουμε προς τα αποδυτήρια», περιέγραψε ο παίκτης της Αρέμα Σέρζιο Σίλβα.
Oι οπαδοί πέταξαν μπουκάλια, ξήλωσαν καθίσματα, προκαλώντας κατάσταση χάους. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απωθήσουν και εκεί άρχισαν συμπλοκές, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων (με ευθεία βολή προς τους οπαδούς...) τα οποία απαγορεύονται στα γήπεδα ποδοσφαίρου από τη FIFA. «Οι φίλαθλοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι και το επόμενο που συνειδητοποίησα είναι πως είχαμε επτά ή οκτώ νεκρούς στα αποδυτήρια. Ήταν το απόλυτο χάος. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο συμπαίκτης του, Αμπέλ Καμάρα.
Ο απολογισμός από την εισβολή των οπαδών και τις συγκρούσεις με την αστυνομία είναι τραγικός. Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας, τουλάχιστον 180 άνθρωποι, ανάμεσά τους 32 παιδιά, από 3 ως 17 ετών. Οι τραυματίες ήταν πάνω από 300. Οι περισσότεροι από αυτούς ποδοπατήθηκαν!
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo εξέφρασε τη λύπη του για την πολύνεκρη τραγωδία και διέταξε έρευνα. Αποφάσισε επίσης την αναστολή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μέχρι να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση ασφαλείας στα γήπεδα και να τεθούν αυστηρότερα μέτρα. «Ελπίζω αυτή η τραγωδία να είναι η τελευταία τραγωδία του ποδοσφαίρου στην Ινδονησία», δήλωσε. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας απαγόρευσε στην Arema να φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου για το υπόλοιπο της σεζόν.
Συνωστισμός και χρήση δακρυγόνων
Ο ινδονήσιος υπουργός Ασφάλειας αποκάλυψε πως είχαν εκδοθεί 42.000 εισιτήρια για ένα γήπεδο χωρητικότητας 38.000! Ο πρόεδρος της FIFA χαρακτήρισε το γεγονός «μια μαύρη μέρα για όλους όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα από κάθε λογική». Η FIFA έχει συμβουλεύσει να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων στα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας Νίκο Αφίντα υπερασπίστηκε πάντως την απόφαση των αρχών να προχωρήσουν στη χρήση δακρυγόνων. «Έχουμε ήδη κάνει μια προληπτική ενέργεια πριν ρίξουμε τελικά τα δακρυγόνα καθώς (οι οπαδοί) άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, ενεργώντας άναρχα και καίγοντας οχήματα», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αστυνομίας Dedy Prasetyo είπε ότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Μαλάνγκ απομακρύνθηκε μαζί με εννέα μέλη μιας επίλεκτης κινητής αστυνομικής ταξιαρχίας και είναι αντιμέτωποι με πιθανή απόλυση καθώς παραπέμπονται σε πειθαρχικό.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει οι αρχές να διεξαχθεί ενδελεχής κι ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση των δακρυγόνων στο στάδιο Kanjuhuran. Να σημειωθεί ότι από τα χρόνια της διοίκησης του Μπλάτερ στη FIFA, έχει υπάρξει οδηγία ως προς τους όρους ασφαλείας διεξαγωγής των αγώνων ότι απαγορεύεται η χρήση, ακόμη κι η μεταφορά, χημικών - κάτι που ξεχνιέται εύκολα κι εδώ στην Ελλάδα.
Βία και ποδόσφαιρο στην Ινδονησία
Στο ποδόσφαιρο της Ινδονησίας η πιο γνωστή αντιπαλότητα είναι μεταξύ των ομάδων Persija Jakarta και Persib Bandung. Σε αρκετά ματς έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, πολλές από τις οποίες θανατηφόρες. Το 2018, ένας υποστηρικτής της Persija Jakarta ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οπαδούς της Persib Bandung. Τον περασμένο Ιούνιο, δύο οπαδοί της Persib Bandung ποδοπατήθηκαν, προσπαθώντας να μπουν στο στάδιο στο Bandung προκειμένου να παρακολουθήσουν το President’s Cup 2022. Οι εξαγριωμένοι οπαδοί έγιναν επιθετικοί επειδή οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεπαν να εισέλθουν στο ήδη γεμάτο γήπεδο. Όμως οι βιαιότητες στα ποδοσφαιρικά γήπεδα “πιάνουν” και την εθνική ομάδα της χώρας. Το 2019, κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί φέτος στο Κατάρ, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων της Ινδονησίας και της Μαλαισίας. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019, υποστηρικτές της Μαλαισίας δέχθηκαν απειλές και επιθέσεις με αντικείμενα κατά τη διάρκεια αγώνα στη Τζακάρτα. Ο υπουργός Αθλητισμού της Μαλαισίας που βρισκόταν στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα φυγαδεύτηκε μετά τα επεισόδια. Δύο μήνες αργότερα, σε αγώνα στην Κουάλα Λουμπούρ, οπαδοί των δύο ομάδων πετούσαν εκατέρωθεν φωτοβολίδες και μπουκάλια. Επίσης στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας του 2019, μετά την ήττα από το Βιετνάμ στον τελικό της διοργάνωσης κάτω των 22, οπαδοί της Ινδονησίας απειλούσαν και έβριζαν μέσω των social media τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Βάσει στοιχείων του οργανισμού Save Our Soccer, από το 1995 τουλάχιστον 86 οπαδοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε συμπλοκές.