Ένας δήμαρχος, ως τοπικός άρχοντας με απόσταση από την κεντρική πολιτική σκηνή, έχει, κατά τεκμήριο, την άνεση να διαφοροποιείται από κομματικές ή κυβερνητικές επιλογές. Πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με κυβερνητικά μέτρα που προσβάλουν βάναυσα την πόλη του, το πανεπιστήμιό της, τη νεολαία της και το εργατικό της δυναμικό. Δυστυχώς, στην Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει καταντήσει πειθήνιος κυβερνητικός υπάλληλος, ένας θλιβερός ρόλος προβλέψιμου κομπάρσου που δεν κρύβεται πίσω από την γυαλιστερή μεγαλοαστική του εικόνα. Δεν τόλμησε να διαφοροποιηθεί ελάχιστα, ούτε έστω για το θεαθήναι, στην μόνιμη και πολύμηνη αστυνομική παρουσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου η άγρια καταστολή της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μητσοτάκη απέναντι στους φοιτητές έχει πάρει χαρακτήρα βίαιης βεντέτας των μπάτσων με θύμα τη νεολαία. Και φυσικά ούτε κουβέντα για το εργασιακό έγκλημα που επιχειρεί η κυβέρνηση στην πόλη που διοικεί, χρησιμοποιώντας καθημερινά ΜΑΤ και απεργοσπάστες, απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων της εταιρίας Μαλαματίνα, μια εταιρία που έχει δοθεί δώρο σε ημετέρους της κυβέρνησης για να επιβάλουν ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Πού να ήξερε τι έκρυβε στον κόρφο του ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης όταν τον προωθούσε ως αντιδήμαρχο στη περίοδο που διοικούσε τον δήμο Θεσσαλονίκης. Έχουν αναλογιστεί άραγε τις ευθύνες τους, δημοτικές παρατάξεις, και μάλιστα αριστερές, που τον στήριξαν σιωπηρά στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών; Έχει μείνει έστω ελάχιστη τσίπα σε εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο αριστερής παράταξης που φιγουράρει ως αντιδήμαρχος του Ζέρβα; Ελπίζω η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» να τον έχει αποπέμψει από τις τάξεις της…

 Οι δημοτικές κινήσεις «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Θεσσαλονίκη Μαζί» κατέθεσαν κοινό σχέδιο ψηφίσματος για τα παραπάνω θέματα στο δημοτικό συμβούλιο. Η διοίκηση Ζέρβα, παραμάγαζο της κυβέρνησης, το απέρριψε. Στην ανακοίνωσή της, η «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» αναφέρει:

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πλειοψηφία του Δήμου Θεσσαλονίκης απέρριψε δυστυχώς προτεινόμενο ψήφισμα που ζητούσε την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ. Το ψήφισμα δεν περιλάμβανε το σύνολο των απόψεων μας για το άσυλο, την καταστολή ή το πανεπιστήμιο, αλλά το στοιχειώδες δημοκρατικό μας καθήκον: να στηρίξουμε τα πανεπιστήμια και την επιστροφή τους στην ομαλότητα. Η διοίκηση του Δήμου επέλεξε ξανά να ταυτιστεί με μία από τις χειρότερες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής: την στρατηγική της έντασης μέσα στα πανεπιστήμια. Μια στρατηγική που ακυρώνει την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία ή και την ζωή φοιτητών/τριών, εκπαιδευτικών κι εργαζομένων.

Στην ίδια συνεδρίαση, η πλειοψηφία απέρριψε επίσης την υποστήριξη των απεργών της Μαλαματίνα, έναν εργατικό αγώνα που άγγιξε την καρδιά όλων των εργαζομένων της πόλης.

Η απομόνωσή της από το λαϊκό αίσθημα είναι φανερή. Αλλά και στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν τα πάει καλύτερα: χαρακτηριστικό είναι ότι ένα σοβαρότατο θέμα όπως ο ισολογισμός, υπερψηφίστηκε με μόνο 22 θετικές ψήφους, στους 48 συμβούλους. Είναι μια απερχόμενη διοίκηση, που όσο μένει κάνει μόνο κακό».

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet