Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Ουδέν µονιµότερον του προσωρινού ή αλλιώς πώς επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι κάποια μέτρα που πάρθηκαν λόγω πανδημίας ήρθαν για να μείνουν. Όπως θα μείνουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους πέραν των προβλεπόμενων στην άδεια. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Μπορεί, λοιπόν, οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού να αποσύρονται, η στέρηση όμως δημόσιου χώρου από τους πολίτες παραμένει, με τα πεζοδρόμια να καταλαμβάνονται και τις πλατείες να αποτελούν προέκταση των καταστημάτων εστίασης.
Η δυνατότητα ατελούς παραχώρησης έως και διπλάσιων κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, πεζοδρόμια και δρόμους ίσχυσε πρώτη φορά το 2020 για την τήρηση των αποστάσεων για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό. Λογικό. Έκτοτε με δύο τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια παρατάθηκε η «έκτακτη» κατάσταση. Ας πούμε λογικό κι αυτό. Φτάσουμε, όμως, στην τρίτη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση είναι πλέον φανερό ότι για ακόμα μια φορά κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επικαλούμενη όχι την υγειονομική ασφάλεια, αλλά οικονομικούς λόγους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη Βουλή για τη συγκεκριμένη τροπολογία, ανέφερε: «Τη δυνατότητα της ατελούς παραχώρησης κάποιου πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου την παρατείνουμε μέχρι τις 15/1/2023. Αυτό πάντοτε δίνεται ως δυνατότητα στους Δήμους. Δεν αποτελεί κάποια νομική υποχρέωση, αλλά αποτελεί μια δυνατότητα. Η νομική αυτή δυνατότητα γίνεται διότι η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μεταφερόμενη επίπτωση σε οικονομικό επίπεδο κυρίως στον χώρο της εστίασης, καθώς στην πραγματικότητα όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρχαν σημαντικές απώλειες εσόδων για τις επιχειρήσεις εστίασης».

Φαίνεται πως στις κυβερνητικές προθέσεις δεν προέχει η ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά η ψηφοθηρική δυνατότητα των δημάρχων ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, μέχρι να στηθούν οι κάλπες, να δούμε και άλλη παράταση για τα τραπεζοκαθίσματα.

Την αγωνία της για το αν η εν λόγω τροπολογία θα εφαρμοστεί στην πρωτεύουσα εξέφρασε η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εύλογη αγωνία αν αναλογιστούμε ότι η Αθήνα σε πολλές περιοχές του κέντρου έχει μετατραπεί σε απέραντο «μαγαζί». Στην Πλάκα και το Θησείο, για παράδειγμα, ολόκληροι πεζόδρομοι και δρόμοι έχουν καταληφθεί σε τέτοιο βαθμό που απομένει ένας μικρός διάδρομος για τη διέλευση των πεζών. Επίσης, σε όλο το κέντρο της πόλης είναι ανύπαρκτη η προστασία των διαβάσεων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων, καθώς και των διαδρόμων όδευσης τυφλών.

Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Αθηναίων και να μην εφαρμόσει την παραπάνω τροπολογία. Αν πράγματι ο δήμαρχος δεν θέλει να γίνει η πόλη τουριστική Disneyland, όπως ισχυρίζεται, αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη – κι αυτή μέχρι τώρα μας πείθει μάλλον για το αντίθετο».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet