Κυβέρνηση, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δημοτική αρχή έχουν δημιουργήσει ένα ανεξέλεγκτο μείγμα βίας και αυταρχισμού, μια ζοφερή κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην καταστροφή της πλατείας με την κατασκευή του σταθμού του μετρό, αλλά και στην ανάπλαση του λόφου Στρέφη από την ιδιωτική εταιρεία Prodea, με αποτέλεσμα η γειτονιά να βρίσκεται υπό κατοχή, όπως καταγγέλλουν. Ο δημόσιος χώρος, ο ζωτικός χώρος των ανθρώπων καταλαμβάνεται και η αστυνομική βαρβαρότητα είναι πανταχού παρούσα.

Το σχέδιο να γίνει η Αθήνα ένα απέραντο ξενοδοχείο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Δήμο Αθηναίων να σχεδιάζει, να αποφασίζει και να υλοποιεί με γνώμονα το κέρδος. «Η δημόσια διαβούλευση στον Δήμο Αθηναίων σημαίνει ξύλο και συλλήψεις» είναι το συμπέρασμα των κατοίκων που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τους αγώνες τους.

 

Αποκορύφωμα του σκηνικού καταστολής, η επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε έναν άνδρα το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Το περιστατικό συνέβη στο γήπεδο μπάσκετ στον λόφο του Στρέφη. Αφού τον ξυλοκόπησαν βάναυσα μπροστά στα παιδιά του, στη συνέχεια προχώρησαν στην προσαγωγή του. Ακολούθησαν οι γνωστές ιλαροτραγικές δικαιολογίες ότι προηγήθηκε «λεκτική αντιπαράθεση με ομάδα 15 ατόμων». Το μόνο που δεν ακούστηκε είναι το «τι γύρευε ο πατέρας σε αθλητικό χώρο μαζί με τα παιδιά του;». Ευτυχώς, όμως, αυτά τα συνήθη κατασκευασμένα ψεύδη καταρρέουν εύκολα από τις αδιάσειστες μαρτυρίες, όπως στην προκειμένη περίπτωση από τα βίντεο που απαθανάτισαν τι πραγματικά συνέβη. Ο άνδρας δέχτηκε άγρια επίθεση όταν ζήτησε από τους άντρες των ΥΜΕΤ να σταματήσουν να χτυπάνε μια κοπέλα, που απλά ήθελε να εισέλθει στον χώρο του γηπέδου. Πού να ήξεραν ότι για την ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στον Στρέφη, αλλά... κατεχόμενη ζώνη.

Από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, που το πρώτο εργοτάξιο στήθηκε στον λόφο του Στρέφη, πάνοπλες δυνάμεις αστυνομικών εγκαταστάθηκαν κατά μήκους του λόφου και των γύρω δρόμων.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 36ου Δημοτικού Σχολείου, που εκδόθηκε με αφορμή την επίθεση στον πατέρα μαθητή, καταγγέλλει ότι η διέλευση στον λόφο παρεμποδίζεται διαρκώς μέσα στην ημέρα. «Κλούβες της αστυνομίας βρίσκονται διαρκώς παρκαρισμένες στην είσοδο του γηπέδου. Το απόγευμα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τρομακτική με τις διμοιρίες να αυξάνονται και τις συμπεριφορές των ανδρών της αστυνομίας να ξεφεύγουν μέχρι τώρα σε λεκτικό επίπεδο και το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου πλέον και σε επίπεδο πρακτικής».

Η ανακοίνωση τονίζει ότι «δεν πρόκειται για μια αφήγηση στο αστυνομικό δελτίο ειδήσεων. Είναι η καθημερινότητα όσων ζούμε σε αυτήν τη γειτονιά και πια έχει ξεπεράσει τα όρια της επικινδυνότητας. Στη θέση του Δ. θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε από εμάς...».

Σχετική καταγγελία έκανε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Χρυσούλα Παπαγεωργίου, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει: «Ποιος είναι αυτός που δίνει εντολές ένστολοι με όπλα να βρίσκονται στην είσοδο ενός δημοτικού σχολείου την ώρα που βγαίνουν τα παιδιά με τους γονείς; Ποιος είναι αυτός που θέλει να μας φέρει αντιμέτωπους/ες με αυτήν την κατάσταση; Ποιος είναι αυτός που στοχοποιεί ένα σχολείο; Φύγετε από εδώ. Εσείς και οι φρουροί σας».

«Για την αστυνομία που φυλάει λαμαρίνες και δέρνει κόσμο, λεφτά υπάρχουν. Για τα σχολεία μας που τα μπαλκόνια πέφτουν στο κεφάλι των παιδιών και έχουν να συντηρηθούν από τότε που χτίστηκαν δεν υπάρχουν», επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων και αναφέρει σχετικά με τον Στρέφη: «Εκατομμύρια θα δοθούν για μια ανάπλαση από ιδιωτική εταιρεία που αλλάζει χαρακτήρα και ουσιαστική χρήση στον μοναδικό ελεύθερο χώρο μας, στη μοναδική ανάσα πρασίνου στην περιοχή μας, στον λόφο μας όταν το μόνο που χρειάζεται είναι αντιπλημμυρικά έργα που του αντιστοιχούν, πυρασφάλεια, φροντίδα και συντήρηση του πρασίνου και των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις υπηρεσίες του Δήμου στον οποίο πληρώνουμε υπέρογκα τέλη χωρίς κανένα αντίκρισμα».

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου το απόγευμα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας, με κατοίκους και συλλογικότητες των Εξαρχείων να διαδηλώνουν «ενάντια στα συμφέροντα και τις μπίζνες της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη». Την ίδια στιγμή, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις όλο και περισσότερων κατοίκων απέναντι στις παρεμβάσεις του στους ελεύθερους χώρους της πόλης, κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να καταδικάσουν τη βία. Καλά διαβάσατε! Κατά τον δήμαρχο Αθηναίων, η βία ασκείται από τους δημότες που ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της διαμαρτυρίας απέναντι στις ενέργειες της δημοτικής αρχής του.

Η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, με αφορμή την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και τις πινακίδες εργοταξίου που απαγορεύουν την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του Στρέφη στους «μη-έχοντες εργασία», κατέθεσε σχετικό ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητώντας εξηγήσεις για την επικρατούσα κατάσταση, δεδομένου ότι για τις εν λόγω εργασίες έχει εκδοθεί γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία θέτει σαφώς ως όρο: «Να μην παρεμποδίζονται με οποιονδήποτε τρόπο οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες με ταυτόχρονη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας για αποφυγή ατυχημάτων των επισκεπτών».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet