Το κρύο επελαύνει και οι πολίτες βρίσκονται ενώπιον πολλαπλών δυσμενών σεναρίων που σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να γίνεται σαφές, δεν αποτελούν «θεόσταλτες» επιταγές ή αποκλειστικό αποτέλεσμα της σύνδεσης της χώρας με κεντρικές ευρωπαϊκές επιλογές (βλ. διπλανή στήλη). Το ερώτημα που τίθεται στους πολίτες: πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο ή καυσόξυλα, είναι μόνο το περίβλημα ενός πολύ σπουδαιότερου ερωτήματος που τίθεται στην κυβέρνηση: με τους πολίτες ή με τα υπερκέρδη; Ερώτημα σε απόλυτη συνάρτηση με την πολιτική επιλογή να ταχθούμε με το μέλλον του πλανήτη, είτε αυτή αφορά την παγκόσμια ειρήνη είτε την κλιματική κρίση.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας την περασμένη εβδομάδα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης ρεπορτάζ εφημερίδας που υπολογίζει το κόστος θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό το μήνα, βάσει του οποίου η ακριβότερη επιλογή είναι τα καυσόξυλα τόνισε: «Πρώτον, η κυβέρνηση με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού είχαν ήδη αυξηθεί υπέρμετρα οι τιμές πώλησης καυσόξυλων, είχαν διπλασιαστεί και είχε ήδη ξεκινήσει η αυθαιρεσία, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο συντελεστή κέρδους. Το όριο κέρδους, λοιπόν, θα μπει αφού έχουν πουληθεί τα περισσότερα καυσόξυλα. Δεύτερον, και ιδιαίτερα κρίσιμο, δεν αρκεί το πλαφόν αλλά η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει στους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε καυσόξυλα και όχι από ανέλεγκτη υλοτόμηση. […] Πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα σε καυσόξυλα για οικιακή χρήση για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, σε μεγαλύτερες ποσότητες από πέρυσι, λόγω της ακρίβειας των υπολοίπων καυσίμων. Διαθεσιμότητα σημαίνει και στήριξη των μη στελεχωμένων δασαρχείων, όταν η κυβέρνηση υπόσχεται ψευδώς ότι θα κάνει προσλήψεις στα δασαρχεία εδώ και τρία χρόνια. Χρειαζόμαστε στελεχωμένα δασαρχεία για τις πυρκαγιές, για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, για την προστασία των δασών μας και τώρα για τα καυσόξυλα». Ενώ ο ίδιος επισήμανε: «Αφού, αν και καθυστερημένα, και έστω στα καυσόξυλα η κυβέρνηση βάζει όριο κέρδους πρέπει να παρέμβει εδώ και τώρα για να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών».
Για αυτό το θέμα, η Πέτη Πέρκα, αναπληρώτρια τομεάρχισσα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαιρετίζοντας σε Ημερίδα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια, στερώντας ρευστότητα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς, έμμεσους φόρους και άδικες χρεώσεις, από τα οποία τους επιστρέφεται ένα μικρό ποσό ως επιδότηση. Ο νέος μηχανισμός για τον δήθεν περιορισμό των υπερκερδών εξακολουθεί να επιτρέπει τεράστιο περιθώριο κέρδους, ενώ νέα υπερκέρδη δημιουργούνται στη λιανική, μεγαλύτερα σε σύγκριση με τη "ρήτρα αναπροσαρμογής", που υποτίθεται πως έχει καταργηθεί». Μπροστά σε δαιδαλώδεις και παρελκυστικές πρακτικές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι πολίτες δεν μπορεί να αισθάνονται μόνοι. Υπάρχουν θεσμοί και καταναλωτικές οργανώσεις που κινητοποιούνται και προσφέρουν ενημέρωση και προστασία στους καταναλωτές (βλ. διπλανή στήλη).
Ωστόσο, θέτοντας το ενεργειακό ζήτημα στη βάση του, η Π. Πέρκα τόνισε πώς «οι αναταραχές στις αγορές ενέργειας, το κόστος του ρίσκου και η μετακύλιση της αστάθειας στους καταναλωτές, είναι δομικό στοιχείο της αγοράς ενέργειας βασισμένης στα ορυκτά καύσιμα. Επομένως η δυσμενής συγκυρία πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα άλμα προς τα μπροστά και όχι σε ένα βήμα προς τα πίσω».
»Ειδικότερα σήμερα που υπάρχουν οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα τις ΑΠΕ, με πλουραλισμό και ενεργειακή δημοκρατία, την αποθήκευση ενέργειας, για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα το θεσμικό πλαίσιο, τις ενεργειακές κοινότητες που εξασφαλίζουν συμμετοχή της κοινωνίας και διάχυση του οφέλους, την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού χώρου.
Και βεβαίως την εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών μας δεν είναι η ηλεκτροπαραγωγή. Το υπόλοιπο κομμάτι που πρέπει εξίσου να εστιάσουμε, είναι η θέρμανση-ψύξη σπιτιών, οι μεταφορές, ο πρωτογενής τομέας κ.τ.λ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος, προκειμένου να έχουμε ενεργειακή και κλιματική ασφάλεια, αλλά και μικρότερο ενεργειακό κόστος».
Για να καταλήξει: «Ακόμα και εάν στη σημερινή συγκυρία φαντάζει ο πόλεμος και η ακρίβεια ως η μεγαλύτερη απειλή, η απειλή της κλιματικής κρίσης παραμένει».