Καταγγελία για «κίνδυνο διασυρμού της Ελλάδας και του ελληνικού βιβλίου» στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (αλλά και στην έκθεση της Μπολόνια) κάνουν έξι σύλλογοι εκδοτών που εκπροσωπούν περίπου το σύνολο των ελληνικών εκδοτικών οίκων: η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών όπως και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Βορείου Ελλάδος.

 

Η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η πιο προβεβλημένη έκθεση βιβλίου στον κόσμο, ανοίγει τις πύλες της σε λίγες μέρες, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου. Η περιπέτεια της ελληνικής συμμετοχής ξεκίνησε με την απραξία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και την απόφαση -αρχές Αυγούστου- του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της συμμετοχής σε ξένες εκθέσεις βιβλίου από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προκειμένου να τις αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού (η Διεύθυνση Γραμμάτων) απευθείας. Το υπουργείο ζήτησε τη συμμετοχή των ενώσεων εκδοτών οι οποίες όρισαν στη σχετική επιτροπή εκπρόσωπό τους την εκδότρια Άννυ Ραγιά. Σήμερα όμως παραιτούνται από τη συμμετοχή τους στην οργανωτική επιτροπή -όχι όμως και οι εκδότες χωριστά από τη συμμετοχή τους στην έκθεση- μιλώντας για προχειρότητα και διάθεση μετάθεσης ευθυνών. Σε απάντηση το υπουργείο ανακοίνωσε το πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής μία μέρα μετά την ανακοίνωσή τους και μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της έκθεσης.

Οι έξι ενώσεις εκδοτών, στο δελτίο τύπου της 11ης Οκτωβρίου, λένε μεταξύ άλλων:

Αρνούμαστε να είμαστε συμμέτοχοι σε έναν σχεδιασμό ο οποίος ξεκίνησε στο χρονικό σημείο που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, σε έναν σχεδιασμό του οποίου αγνοούμε ακόμα και τις βασικές συντεταγμένες, αρνούμαστε να είμαστε το άλλοθι του αρμόδιου υπουργείου -ως δήθεν συμμέτοχοι- σε μια διοργάνωση που στήνεται "στο πόδι" και σχεδιάζεται με τη δήθεν συμμετοχή των Ελλήνων εκδοτών».

Και συνεχίζουν: «Εμείς, οι Έλληνες εκδότες νιώθουμε παγιδευμένοι από τις καθυστερήσεις, τις ασάφειες και τις μεθοδεύσεις του ΥΠΠΟΑ και δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε στον διασυρμό της χώρας μας στις δύο κορυφαίες εκθέσεις βιβλίου παγκοσμίως, της Φρανκφούρτης και της Μπολόνια».

Οι έξι ενώσεις εκδοτών, στην κοινή τους ανακοίνωση, εγκαλούν επίσης το υπουργείο Πολιτισμού για τη μη ίδρυση φορέα βιβλίου και ζητούν: «Να ξεκαθαριστεί η ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) και να προσδιοριστεί η πολιτική του ΥΠΠΟΑ για την επόμενη χρονιά σχετικά με τη νομοθέτηση φορέα βιβλίου, ο οποίος απουσιάζει μετά το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ. Αντ’ αυτών ο κ. υφυπουργός μας ανακοίνωσε ότι “ευελπιστεί” να νομοθετηθεί ο μετασχηματισμός του ΕΙΠ σε Κέντρο Βιβλίου το 2022!».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet