Όσο το σχέδιο να μετατραπεί η πρωτεύουσα σε απέραντο ξενοδοχείο βρίσκεται σε εξέλιξη –με τον δήμο Αθηναίων να σχεδιάζει, να αποφασίζει και να υλοποιεί με γνώμονα το κέρδος– κάτοικοι και συλλογικότητες των Εξαρχείων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διάσωση του λόφου Στρέφη ως δημόσιου και δασικού χώρου.

Έτσι, λοιπόν, κάτοικοι και καθημερινοί επισκέπτες του λόφου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Prodea Investments, της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων στον λόφο του Στρέφη, με πρώτο στόχο την προσωρινή διαταγή παύσης παντός είδους εργασίας.

H συζήτηση για την έκδοση προσωρινής αναστολής των έργων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου. Κατά την ακροαματική διαδικασία, τα επιχειρήματα των κατοίκων αφορούσαν πρωτίστως τις μελέτες για το έργο. Όπως τόνισαν, απουσιάζει μια πλήρης γεωτεχνική μελέτη και αντ’ αυτού υπάρχει μια απλή έκθεση αυτοψίας, ενώ δεν έχει γίνει επίσης ολοκληρωμένη γεωλογική μελέτη. Αναφορικά με τη φυτοτεχνική μελέτη, επεσήμαναν ότι απουσιάζουν τα 88 είδη πτηνών, καθώς και τα προστατευόμενα από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είδη χλωρίδας και πανίδας. Επίσης οι κάτοικοι τόνισαν ότι κόβονται αναίτια δέντρα ύψους 30 μέτρων, καθώς και πυκνή θαμνώδης βλάστηση, ενώ με όλες τις προτεινόμενες σοβαρές παρεμβάσεις αλλοιώνεται ανεπιστρεπτί ο δασικός χαρακτήρας του λόφου. Επίσης, οι κάτοικοι κατέστησαν σαφές ότι οι μελέτες αγνοούν το υφιστάμενο δίκτυο απορροής ομβρίων που έχει μπαζωθεί λόγω της εγκατάλειψης από τον δήμο Αθηναίων. Αντί για την επισκευή και συντήρησή του, προκρίνεται νέο δίκτυο, που απαιτεί βαριές χωματουργικές επεμβάσεις, άρα καταστροφή μέρους του λόφου και αποκλεισμό του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και η σύμφωνη γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας αναφέρεται σε συντήρηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών. Ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν κατά της Prodea Investments, στη δικαστική αίθουσα παραστάθηκε την τελευταία στιγμή και ο δήμος Αθηναίων ως υποστηρικτής της εταιρείας και εναντίον των κατοίκων, γεγονός που, όπως καταγγέλλει η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη, δημιούργησε έκπληξη ακόμα και στη δικαστή!

Τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή των Εξαρχείων τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις περιφράξεις τεχνικών έργων, προκάλεσαν την αντίδραση του Συλλόγου Μηχανικών Δήμου Αθήνας. «Σε μια περιοχή με λιγοστούς κοινόχρηστους χώρους είναι –τουλάχιστον– πολύ ατυχής σχεδιασμός δημοσίων έργων, τα εργοτάξια δύο εντελώς διαφορετικών έργων (μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και ανάπλαση λόφου του Στρέφη από ιδιώτη) να στήνονται την ίδια χρονική περίοδο (Αύγουστο κλείστηκε η πλατεία και Οκτώβριο ο Στρέφης), στερώντας από τους κατοίκους μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο (…) Ως μηχανικοί δημοσίων έργων, ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι απαραίτητο σε έργα σε χώρους πρασίνου, τα έργα και οι περιφράξεις τους να εκτελούνται τμηματικά (π.χ. στο έργο του Εθνικού Κήπου), ώστε να μη στερούνται οι κάτοικοι τους χώρους πρασίνου κατά την περίοδο κατασκευής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει, επίσης, την καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ και των δυνάμεων καταστολής στις περιφράξεις των έργων. «Το 2013, όταν ως Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου υλοποιούσαμε την παιδική χαρά στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, υπό τις απειλές και τους τραμπουκισμούς της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, που παραβίαζαν τον χώρο του εργοταξίου, σπάζοντας ό,τι είχε κατασκευαστεί, πού ήταν όλες αυτές οι αστυνομικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τους υπαλλήλους του δήμου από αποδεδειγμένα πλέον, δολοφόνους;».

Αντίστοιχα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ανακοίνωσή της δηλώνει μόνιμη «κάτοικος» των Εξαρχείων, καθότι εκεί βρίσκεται η έδρα της και αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία να εδραιώνεται στην περιοχή κλίμα φόβου και έντασης. «Η “απειλή της βίας” –που δικαιολογεί δήθεν την εκεί παρουσία της ΕΛΑΣ– δεν ανοίγει κεφάλια. Η βία της, αντίθετα, είναι που τα ανοίγει», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΑ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet