Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «δουλειές ξανά» που υπερψηφίστηκε τον Απρίλιο 2022 προέβλεπε τη θέσπιση ποινών και αυστηρότερων κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και της εγγραφής ενός ανέργου στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ -πρώην ΟΑΕΔ). Στις 27 Σεπτεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΠΑ εξειδίκευσε και υπερψήφισε τις ποινές.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο ανέργων για δύο έτη σε περίπτωση άρνησης τριών θέσεων εργασίας. Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος, σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση επαγγελματικής κατάρτισης. Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης. Προσωρινή διαγραφή από το μητρώο ΔΥΠΑ για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης και αναζήτηση παροχών που τυχόν έχουν καταβληθεί, σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης του ανέργου ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο. Το ίδιο ισχύει και αν ο άνεργος παραλείψει να τα επικαιροποιήσει.

«Η εκτίμηση είναι πως από Νοέμβριο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτά», σχολιάζει στην «Εποχή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης. «Η βούληση μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης είναι να μεταφέρει την ευθύνη της ανεργίας από το κράτος στον άνεργο, ότι η ανεργία είναι ατομική ευθύνη τους καθενός. Αποσύρεται σιγά σιγά το κράτος από βασικές του υποχρεώσεις στήριξης των πολιτών και των ανέργων. Όλες οι λειτουργίες μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και την κερδοσκοπία».

Ο Γ. Μακράκης επισημαίνει τους μύθους που επικαλείται η κυβέρνηση για το επίδομα ανεργίας. «Θα έχετε δει δημοσιεύματα που πηγάζουν από το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, περί “τεμπέληδων ανέργων”, “απατεώνες άνεργοι”. Αυτό είναι μύθος. Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές, δεν λαμβάνουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι επίδομα ανεργίας. Επίδομα λαμβάνει το 10-15% του συνόλου των εγγεγραμμένων. Αυτοί που παίρνουν επίδομα έχουν προηγούμενη εργασιακή σχέση, έχουν πληρώσει εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ για την ανεργία. Είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνόλου των ανέργων και λαμβάνουν το επίδομα για συγκεκριμένη περίοδο. Οι άλλοι δεν λαμβάνουν τίποτα», διευκρινίζει χαρακτηριστικά.

«Το ΔΣ του ΟΑΕΔ –ΔΥΠΑ τώρα– ήρθε να εξειδικεύσει αυτές τις ποινές και πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία. Από αυτό το ΔΣ απουσιάζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι είχαν δύο εκπρόσωπους στο ΔΣ, με τον νόμο «δουλειές ξανά» μειώθηκε σε έναν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ενώ είχαμε πρόσκληση από τον κ. Χατζηδάκη να του υποδείξουμε, όπως προβλέπει, ο νόμος έναν εκπρόσωπο, του υποδείξαμε, αλλά μετά δεν το έκανε δεκτό και βάζει άλλα ζητήματα. Υπάρχει μια σκοπιμότητα, μια μεθοδολογία για την εκπαραθύρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων από το ΔΣ της ΔΥΠΑ», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

Αύξηση μισθού του διοικητή

 

Την ίδια ώρα που θεσπίζονται ποινές για τους ανέργους, το επίδομα παραμένει εξαιρετικά χαμηλό και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν «παγώσει» από τα χρόνια των μνημονίων, ο μισθός του διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, αυξάνεται.

«Από τη μετάβαση από ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, με το νομοσχέδιο “δουλειές ξανά” αυξήθηκε ο μισθός του διοικητή 1.000 ευρώ. Από 3.600 ευρώ σε 4.600 ευρώ, συν τις αποζημιώσεις που παίρνει από τη συμμετοχή του στα διοικητικά συμβούλια. Είναι προκλητικό και δείχνει κυνικότητα ένα διοικητής των ανέργων να αυξάνει το μισθό του 1.000 ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που τα επιδόματα ανεργίας παραμένουν σε επίπεδα φτώχειας, στο 55% του βασικού μισθού. Ο ίδιος λέει ότι του τον αύξησε ο υπουργός», σχολιάζει στην «Εποχή» ο Γ. Μακράκης.

 

Καταγγελίες εργασιακού εκφοβισμού από τη διοίκηση

 

Παράλληλα, στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ γίνονται καταγγελίες για απαράδεκτες συμπεριφορές των διοικούντων προς εργαζόμενα άτομα. «Συμπεριφορές που, όπως μας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι, εμπεριέχουν στοιχεία εργασιακού εκφοβισμού. Έχουμε λιποθυμίες συναδέλφων την ώρα που γίνεται κλειστή σύσκεψη, υπηρεσιακή στην οποία προεδρεύει ο κ. διοικητής και το κλίμα φαινόταν να είναι πολύ άγριο. Στο νοσοκομείο η διάγνωση ήταν “συγκοπτικό επεισόδιο λόγω άγχους”. Έχουμε κρίση πανικού, έχουμε μία αγανάκτηση πάρα πολλών συναδέλφων από τις συμπεριφορές της διοίκησης γενικά. Την Τετάρτη μου έστειλε μια συνάδελφος ένα μήνυμα που έλεγε τα έξης: “νιώθω ότι ζω εργασιακό μεσαίωνα με περίβλημα εκσυγχρονιστικού διοικητικού μετασχηματισμού”».

 

Ημέρες (προεκλογικής) καριέρας

 

Ακόμα, η διοίκηση της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν τις «ημέρες καριέρας» σε πόλεις όλης της χώρας, με σκοπό την επικοινωνία ατόμων που αναζητούν εργασία με τις δράσεις της υπηρεσίας, στελέχη εταιριών και εργασιακούς συμβούλους. Ωστόσο, ο Γ. Μακράκης επισημαίνει πως «οι ημέρες καριέρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και να είναι μια δράση εξωτερίκευσης του οργανισμού. Όμως έχουν μετατραπεί με ευθύνη του κ. Πρωτοψάλτη σε κομματική φιέστα. Γίνονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, οι κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν παρέλαση, με κάμερες, σε πεντάστερα ξενοδοχεία, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Μία “ημέρα καριέρας” κοστίζει 30-50.000 ευρώ και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αποτελούν μικροκομματικές προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τον κ. διοικητή να μας πει πόσες θέσεις εργασίας καλύφθηκαν από αυτές τις ημέρες καριέρας. Τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet