Το Σάββατο 8 Oκτωβρίου, οργανώθηκε εκδήλωση συμπαράστασης στον Julian Assange, δημοσιογράφο και συν-ιδρυτή του διαδικτυακού ιστοχώρου αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας Wikileaks.

Όπως είναι ίσως γνωστό, το Wikileaks είναι ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων που έχει σαν στόχο να προωθεί τη διαφάνεια ως προς τις δραστηριότητες οργανισμών, εταιρειών και κυβερνήσεων. Toν Iούλιο και Οκτώβριο του 2010 έφεραν στο φως χιλιάδες ντοκουμέντα και απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού στρατού σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τα οποία αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου (wikileaks.org/afg και wikileaks.org/irq). Από τότε ο Ασάνζ στοχοποιήθηκε από τις αμερικανικές πολιτικές δομές και τα ΜΜΕ και έγινε μια συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ρεπορτάζ ανέφεραν την εμπλοκή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα στη Σουηδία, με στόχο να μεταθέσουν τη δημόσια συζήτηση από σοβαρά πολιτικά ζητήματα, όπως τα κρατικά και εμπορικά συμφέροντα πίσω από τη διεξαγωγή των πολέμων. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν την έκδοση του στις ΗΠΑ για να δικαστεί. Για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία και τον κίνδυνο ακόλουθης έκδοσης στις ΗΠΑ, ο Assange κατέφυγε και έλαβε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο το 2012 (επί προεδρίας Ραφαελ Κορέα), όπου παρέμεινε μέχρι το 2019, οπότε και εκδιώχθηκε από τη νέα κυβέρνηση του Εκουαδόρ λόγω «απρεπούς συμπεριφοράς». Στη συνέχεια παραδόθηκε στις βρετανικές αρχές και φυλακίστηκε στις φυλακές του Belmarsh στο Λονδίνο, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του, διάφορες προσωπικότητες των Wikileaks, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες, όπως ο Κεν Λόουτς, ο Μπράιαν Ίνο και ο Ρότζερ Γουότερς, έχουν προσπαθήσει να υποστηρίξουν τον Ασάνζ με στόχο την αποφυγή της έκδοσης του στις ΗΠΑ. Η υπόθεσή του έχει αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στο πρόσωπό του συγκρούονται οι αρχές της δημοσιογραφίας ως λειτουργήματος και η ανάγκη της πολιτικής εξουσίας για αδιαφάνεια.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου, που διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Don’t Extradite Assange (dontextraditeassange.com) και υποστηρίχτηκε από πολλές δημοσιογραφικές και άλλες οργανώσεις, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι ένωσαν τα χέρια τους σε ένδειξη συμπαράστασης. Ανάμεσα σε αυτούς, η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, o πρώην γενικός γραμματέας του μεγάλου συνδικάτου Unite, Λεν Μακλάσκι, και ο πρώην αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους και κοινό:

«Η δίωξη του Ασάνζ δεν είναι μόνο μια άμεση απειλή για όποιον δημοσιογράφο βάζει τον εαυτό του ενάντια στην πολιτική εξουσία, αλλά οδηγεί και κάθε δημοσιογράφο σε αυτολογοκρισία, μια και θα το σκεφτεί ξανά και ξανά πριν δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ. Επομένως, η προτροπή μου προς όλους τους δημοσιογράφους, ανεξάρτητα αν συμφωνούν πολιτικά μαζί μου, είναι να κατανοήσουν τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η υπόθεση για το επάγγελμα τους συνολικά. Και αν είχα τη δυνατότητα θα έλεγα απευθείας στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι έχει λάβει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή εντολή και έχει εκλεγεί από κόσμο που έχει διαδηλώσει για την ειρήνη, για τα πολιτικά δικαιώματα, για να υπερασπιστεί αυτούς που έκαναν γνωστό το Watergate, όπως ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ και πολλοί άλλοι. Θα έλεγα λοιπόν στον πρόεδρο Μπάιντεν: Είσαι διατεθειμένος να περάσεις στη ιστορία ως ο πρόεδρος που υπέγραψε τη θανατική καταδίκη του Τζουλιάν Ασάνζ;

Ή μήπως, να περάσεις στην ιστορία ως ο πρόεδρος που αντιστάθηκε ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο. Που υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου. Που υπερασπίστηκε τη δημοσιογραφία. Και που είπε: ο Τζουλιάν Ασάνζ πρέπει να ελευθερωθεί».

 

Δημήτρης Μπούκας, Λυδία Μπούκα-Δαβάκη Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet