Το θέμα της ακρίβειας έφτασε στη βουλή, κατόπιν επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Τσίπρα. Στη συζήτηση αυτή παρουσιάστηκαν δύο εικόνες. Η πλειάδα οικονομικών στοιχείων από επίσημους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς που καταγράφει την πληθωριστική και την ενεργειακή κρίση και η ανερυθρίαστη διάψευση αυτών σε όλους τους τόνους.

Ο Αλ. Τσίπρας εισηγητικά είπε πως «η ακρίβεια έχει το όνομα του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο επειδή όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη, πράγμα παράλογο για μία μικρή χώρα με τόσο χαμηλή αγοραστική δύναμη για τους πολίτες της, η ακρίβεια έχει το όνομά σας και γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος να την κατανοήσετε. Να συναισθανθείτε τις επιπτώσεις της». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, έγινε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας άγγελος της αισχροκέρδειας» και τόνισε πως από τα υπερκέρδη των καρτέλ, τα οποία ανήλθαν στα 485 εκατ. ευρώ, δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Στο τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό προκηρύξει άμεσα εκλογές, προκειμένου «η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της ξανά».

Ο πρωθυπουργός έστησε την απάντησή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω στην πολιτική απρέπεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας δεν ξέρουν και δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν τα στοιχεία, πόσο μάλλον να σώσουν τη χώρα, ήθελαν οι συγγραφείς της ομιλίας να είναι ο αβίαστος συνειρμός. Κατόπιν, ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «προπαγάνδα», «παραχάραξη της αλήθειας», «διάδοση ψεμάτων», «επικίνδυνη άγνοια», «επικίνδυνες προθέσεις». Τοποθέτησε την παράταξή του στην υπεράσπιση των πολλών, καθώς τόνισε πως εκπροσωπεί τη μεγάλη, κοινωνική πλειοψηφία. Τέλος, υπενθύμισε το κυβερνητικό πρόγραμμα για έκτακτες ενισχύσεις, επιδόματα σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έθεσε τη χώρα εν αναμονή ευρωπαϊκής λύσης, η οποία μοιάζει να μην έρχεται. Εντύπωση προκάλεσε η έγνοια του να αναφερθεί έμμεσα στις εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στους οποίους κινείται η κυβέρνηση: «Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα», υπογράμμισε. Εκτίμησή του κυβερνητικού επιτελείου μοιάζει να είναι ότι η ακρίβεια είναι «πρόσκαιρη», «θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει» είπε, προκειμένου να ροκανίσει το χρόνο να βγει ο δύσκολος χειμώνας, μήπως και η άνοιξη ζεστάνει τις καρδιές των ψηφοφόρων.

Από τη συζήτηση στη βουλή δεν γίναμε σοφότεροι, αλλά πιο οργισμένοι. Γιατί είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός της χώρας να μην δείχνει κατανόηση στις δυσκολίες που ζούμε και λίγο ή πολύ να λέει ότι όλα είναι «θέμα ερμηνείας». Δεν είναι. Υπάρχουν και τα βιώματα, που μας καθορίζουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet