Συνάντηση πολιτισμών
To Nederlands Blazers Ensemble συναντά την οικογένεια Ξυλούρη
Μια απρόβλεπτη γέφυρα-συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών σε μια πρωτότυπη συναυλία με μουσικούς από την Ολλανδία και από την κρητική οικογένεια Ξυλούρη. Το σύνολο «Nederlands Blazers Ensemble» ιδρύθηκε το 1961 και έχει συμπράξει με σπουδαίους μουσικούς από όλο τον κόσμο, όπως ο μαέστρος Nikolaus Harnoncourt. Αυτή είναι η πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα όμως η πρώτη σύμπραξη τους πριν δύο χρόνια στο Άμστερνταμ ενθουσίασε τους ολλανδούς θεατές. Η διονυσιακή ενέργεια της κρητικής μουσικής, μέσα από τη φρεσκάδα, το ταλέντο και την αρτιότητα της τεχνικής του Γιώργη (Ψαρογιώργη) λαούτο, τραγούδι και των νεότερων μελών της οικογένειας Ξυλούρη, Νίκου, λύρα, τραγούδι, Αντώνη, λαούτο, τραγούδι και της Απολλωνίας, ούτι, κρουστά, τραγούδι.
Στο πρόγραμμα, η λύρα, το λαούτο, η φωνή και τα κρουστά διαπλέκονται με τον άρτιο ήχο των πνευστών του NBE. Κρητικές μουσικές, με όλη την αύρα του Ψηλορείτη, του Κρητικού και του Λιβυκού Πελάγους, διαδέχονται με αριστοτεχνικό τρόπο η μία την άλλη και συνυπάρχουν αρμονικά με μουσικές του κόσμου, αλλά και με έργα μπαρόκ και μελωδίες από όπερες του Jean-Philippe Rameau, εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, απογειώνοντας το κοινό.
Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.
Ροβινσώνας Κρούσος για μικρούς και μεγάλους
Η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Τατιάνα Λύγαρη παρουσιάζει μια συναρπαστική μουσικοθεατρική παράσταση για να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους, στον περιπετειώδη κόσμο του πιο διάσημου ναυαγού, του Ροβινσώνα Κρούσου. Μετά την τεράστια επιτυχία της θεατρικής εκδοχής του Γύρου του κόσμου σε 80 ημέρες, που παρακολούθησαν στο Μέγαρο 130.000 θεατές από όλη την Ελλάδα σε 410 παραστάσεις, η σκηνοθέτρια έρχεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του εμβληματικού έργου «Ροβινσώνας Κρούσος». Το σπουδαίο βιβλίο του συγγραφέα Ντάνιελ Νταφόε, ενός από τους θεμελιωτές του αγγλικού μυθιστορήματος, γράφτηκε το 1719, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες σε όλον τον πλανήτη, έχει διασκευαστεί πολλές φορές για τον κινηματογράφο και έχει συναρπάσει εκατομμύρια αναγνώστες κάθε ηλικίας. O συγγραφέας το εμπνεύστηκε από τη ζωή του σκωτσέζου ναυαγού Αλεξάντερ Σέλκιρκ, που έζησε ολομόναχος σε ένα έρημο τροπικό νησί του Ειρηνικού. Ο Ροβινσώνας σαλπάρει με ένα καράβι όμως στον δρόμο ναυαγεί σε ένα ερημονήσι. Ολομόναχος στην αρχή, με μοναδικά εφόδια τις γνώσεις και την εφευρετικότητά του, καταφέρνει να επιβιώσει στην άγρια φύση. Στη συνέχεια θα αποκτήσει συντροφιά τον πιστό υπηρέτη Παρασκευά και έναν φλύαρο παπαγάλο. Καλλιεργεί τη γη, εκτρέφει ζώα, φτιάχνει εργαλεία, το πρώτο ψωμί, το πρώτο πήλινο πιάτο, κατασκευάζει σπίτι και βάρκα. Αντιμετωπίζει άγριους κανίβαλους και αδίστακτους κουρσάρους, διατηρώντας πάντα άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας ότι κάποια στιγμή, κάποτε, θα επιστρέψει στο πατρικό του και στην αγαπημένη του. Η εξαιρετική διασκευή του έργου, με ευαισθησία και χιούμορ, σε σημερινό λόγο, είναι του Γιώργου Γαλίτη. Η ορχήστρα επί σκηνής, με πιάνο, κιθάρες, πνευστά και καταιγιστικά ντραμς, παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις του Μηνά Ι. Aλεξιάδη, ενώ ένας εκλεκτός, πολυμελής θίασος ερμηνεύει, τραγουδά και χορεύει, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Τα ευρηματικά σκηνικά και τα φαντασμαγορικά κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι χορογραφίες, οι φωτισμοί, ο σχεδιασμός ήχου και οι εντυπωσιακές προβολές ολοκληρώνουν αυτή την ξεχωριστή θεατρική εμπειρία.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Έλενα Βακάλη, Γιάννης Βαρβαρέσος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Μάρθα Τομπουλίδου, Δημήτρης Τσολάκης, Σαμψών Φύτρος, Χρυσαλένα Χριστοπούλου κ.ά.
Και οι μουσικοί: Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Παπαλάμπρου, Άλκηστις Ραυτοπούλου, Εβελίνα Χαρκοφτάκη.
Από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου έως στις 9 Απριλίου 2023, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Νέος Εκθεσιακός Χώρος. Ώρες: Σάββατο στις 3μμ, Κυριακή στις 11.30πμ και 3μμ. Σχολικές παραστάσεις: Τρίτη - Παρασκευή 10πμ.
Σμύρνη μου, αλησμόνητη πατρίδα
Το μουσικό-ποιητικό έργο «Σμύρνη μου αλησμόνητη πατρίδα» του Πασχάλη Τόνιου έχει βασιστεί σε ποίηση: Σεφέρη, Καβάφη, Παλαμά, Εφταλιώτη, Στ. Μυριβήλη , Αγ. Σημηριώτη, Κ.Χ. Μύρη, Απ. Μαγγανάρη, Δ. Σωτηρίου, Σ. Προκοπίου, Πασχάλη Τόνιου, George Horton, LawrenceDurrell, ενώ τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο ίδιος. Τα μουσικά θέματα του έργου έχουν τη ρίζα τους στη ρυθμολογία και στο μουσικό ύφος της μικρασιάτικης μουσικής και τις βυζαντινές κλίμακες. Ο ίδιος ο δημιουργός σημειώνει: Ως Έλληνας καλλιτέχνης ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα μουσικό έργο βασισμένο στη σπουδαία ποίηση μεγάλων ποιητών για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, ποιήματα που αναφέρονται στα γεγονότα του 1922. Η επίκαιρη παράσταση που η θεματική της ακουμπά στην ιστορία μας, μέσα από τον λόγο και τη μουσική αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας που έχασαν τη ζωή τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους.
Στην εμπειρία του εκτοπισμού, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός αποτελούν ένα δραματικό γεγονός το οποίο έλαβε ευρύτερες νοηματικές διαστάσεις με διαγενεακή αναφορά που εξελίχθηκε σε συλλογική εμπειρία και απέκτησε το νόημα του πολιτισμικού τραύματος. Το τραύμα επηρέασε και άλλαξε την ταυτότητα των ανθρώπων, δημιουργώντας μια νέα προσφυγική ταυτότητα, η οποία απέκτησε συλλογική διάσταση παρά την ποικιλομορφία της και ήταν αυτή που αποτελούσε το συνεκτικό στοιχείο για την ίδρυση τόσο πολλών προσφυγικών συλλόγων σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Η τέχνη μπορεί να μεταφέρει από το χθες στο σήμερα ιστορικά στοιχεία, θυμίζοντας και ακονίζοντας τη μνήμη μας, διότι λαός χωρίς μνήμες κινδυνεύει ξανά και ξανά.
Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι: Πασχάλης Τόνιος, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Μαρία Σουλτάτου. Aφηγητής ο Νικήτας Τσακίρογλου. Παιδική χορωδία: Δημήτρη Τυπάλδου, οι Αδερφές Φεργαδιώτη και η Λίνα Κιοσσέ. Παρουσίαση: Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος. Ενορχήστρωση: Κυριάκος Γκουβέντας, Χρήστος Ζούμπος. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Την Δευτέρα στις 24 Οκτωβρίου, στις 7μμ, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο-Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Είσοδος με προσκλήσεις.
Το Μπαράκι της Διδότου
Το ιστορικό και αγαπημένο μπαράκι της Διδότου, ανανεωμένο και στα χέρια άξιων ανθρώπων του πολιτισμού υπόσχεται να μας προσφέρει μια όμορφη και ποιοτική πολιτιστική χρονιά. Το πρόγραμμα φέτος θα είναι γεμάτο με τραγούδια, μουσικές και εκδηλώσεις που θα τιμούν τον θεατή και την ιστορία του χώρου. Θα συνυπάρχουν κανονικά οι μουσικές παραστάσεις με τις παρουσιάσεις δίσκων, τα «Μικρά Συμπόσια» (αφιερώματα σε σημαντικούς ανθρώπους του τραγουδιού της μουσικής και της ποίησης) με τις παρουσιάσεις βιβλίων. Όλα αυτά σε ένα από τους ομορφότερους χώρους της πόλης, ανανεωμένο, με καινούρια σκηνή, με εξαιρετικό ήχο και ακουστική, ξύλινο πιάνο, νέα καμαρίνια, αλλά και πολύ καλή εξυπηρέτηση σε όλα τα επίπεδα. Από τον Οκτώβρη λοιπόν άρχισε το νέο ανανεωμένο πρόγραμμά και αυτή την εβδομάδα στις μουσικές του εκδηλώσεις ξεχωρίζει η παρουσία μιας σπουδαίας κυρίας του τραγουδιού της Αιμιλίας Σαρρή η οποία συναντά τον συνθέτη και πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά με τίτλο «Έβραζε το κύμα του γαρμπή…». Τι άλλο τίτλο άραγε θα μπορούσε να έχει; όταν απο το 1979 μέχρι σήμερα με δεκάδες επανεκτελέσεις, με δεκάδες ερμηνείες, ο δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου «Ο Σταυρός του Νότου» παραμένει ένας από τους καλύτερους δίσκους ελληνικής μουσικής, και μας σύστησε νέους τότε τραγουδιστές σε καταπληκτικές ερμηνείες. Ακόμα και σήμερα, οι φωνές των νεαρών τότε Γιάννη Κούτρα, Αιµιλίας Σαρρή και Βασίλη Παπαπακωνσταντίνου, και το εξώφυλλο του Αλέκου Φασιανού δεν παύουν να μας συγκινούν
Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Μπαράκι της Διδότου – Πολυχώρος Πολιτισμού (τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3642990).