Το τριήμερο 20-22/11 πραγματοποιήθηκε η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια ζωντανή διαδικασία με μεγάλη προσέλευση μελών, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος για την επόμενη μέρα της οργάνωσης και τέθηκαν τα θεμέλια για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότησή της. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν νέοι από το ισπανικό Podemos, το ιρλανδικό Sinn Fein, το τούρκικο HDP, το γερμανικό Linksjugend Solid, το Left Youth of Finland από τη Φινλανδία, το Δίκτυο της Γνώσης από την Ιταλία, το πορτογαλικό Bloco de Esquerda, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για αυτούς ένα φωτεινό παράδειγμα σε μια αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.

Προχωρά αποφασιστικά

Οι διαδικασίες συνεχίστηκαν το Σάββατο με τις τοποθετήσεις των συνέδρων. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη η Νεολαία να γυρίσει σελίδα, να αφήσει πίσω της τον προβληματισμό και τη μελαγχολία που δημιούργησε η διάσπαση και οι αποχωρήσεις, να διδαχθεί από τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα. Μέσα από τις τοποθετήσεις των συνέδρων μεταφέρθηκαν εμπειρίες από διαφορετικούς κοινωνικούς χώρους από τα πανεπιστήμια μέχρι τις γειτονιές και τους χώρους εργασίας και αναλύθηκαν όλα τα πεδία στα οποία η Νεολαία πρέπει να παρέμβει. Τονίσθηκε η ανάγκη η οργάνωση να πυροδοτήσει νέους αγώνες και να είναι παρούσα σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη του επόμενου διαστήματος, διατηρώντας την αυτονομία της από το κόμμα και την κυβέρνηση.

Κοινωνικά χρήσιμη οργάνωση

Σε όλους τους τόνους επισημάνθηκε ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελεί μια κοινωνικά χρήσιμη νεολαιίστικη οργάνωση, με αναφορές σε πληθώρα ζητημάτων, που θα συμμετέχει στη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου νέων ενάντια στη λιτότητα και τον αυταρχισμό, θα αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και την οικοδόμηση ενός μαχητικού φοιτητικού κινήματος, που θα διεκδικήσει την υλοποίηση όλων των φοιτητικών αιτημάτων των προηγούμενων ετών. Μια οργάνωση που θα συνδεθεί οργανικά με τα δίκτυα ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, με τους αγώνες στις γειτονιές, την εργασία και την κοινωνική οικονομία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος  και την ιδιωτικοποίηση των φυσικών αγαθών. Ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο και το φράχτη του Έβρου, βοηθώντας έμπρακτα όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, παλεύοντας το φασισμό,το ρατσισμό και τις έμφυλες διακρίσεις σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας,. Παράλληλα αναπτύχθηκε η αναγκαιότητα η Νεολαία το επόμενο διάστημα μέσα από την παρέμβαση της να εμπλέξει στους κόλπους της ακόμα περισσότερο νέο κόσμο.
Την τρίτη και τελευταία μέρα της συνδιάσκεψης ψηφίστηκαν τα νέα πολιτικά ντοκουμέντα της οργάνωσης. Αρχικά δύο ψηφίσματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του Ελληνικού και την έκδοση στις ιταλικές αρχές των πέντε Ελλήνων φοιτητών, που διώκονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις στην Ιταλία. Στη συνέχεια ψηφίσθηκε ομόφωνα το κείμενο Πολιτικής Απόφασης. Ένα κείμενο που ήταν εξ αρχής μικρό, προκειμένου να εμπλουτιστεί από την ίδια τη διαδικασία της συνδιάσκεψης, κάτι που έγινε με πληθώρα τροπολογιών και προσθηκών που ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο.

Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο

Οι διαδικασίες έκλεισαν με την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου, που θα αναλάβει την πολιτική και οργανωτική πορεία της οργάνωσης, μέχρι το 1ο Συνέδριό της στα τέλη του 2016. Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους:
Αλεξίου Σωτήρη, Αρκούδη Δημήτρη, Βάντζο Χρήστο, Βλαχάκη Κωνσταντίνο, Γάρο Άρη, Γεωργαντά Αντώνη, Γεωργούδη Ιάκωβο, Γεωργούτσο Νίκο, Γιαγλή Κώστα,  Γκιώνη Δημήτρη, Δημάγγελο Κυριάκο, Διάκο Γιώργο, Δραγώνα Νίνα-Άλκηστη, Ζαρκανίτη Σοφία, Θεοφιλάτο Μάριο, Καββαδία Κώστα, Καββαθά Μάνια, Καμπουράκη Κώστα, Καραγεώργου Εύα, Κλαυδιανό Δημήτρη, Κωστοπούλου Μίνα, Λαμάι Συμεών, Μαρκεζίνη Παναγιώτη, Μαρκόπουλο Πέτρο, Μπίρμπα Νεφέλη, Μπούρου Μαρουλία, Ντότσικα Γιάννη, Πάντου Χρύσα, Παππά Δανάη, Ραπανάκη Σπύρο, Σαρρή Κατερίνα, Σκεμπέ Λάμπρο, Συμεωνίδη Γιώργο, Σχινά-Παπαδόπουλο Ιάσωνα, Τερλεπάνη Νίκο, Τόσκα Μίλτο, Τσατσαρώνη Κατερίνα, Τσεφαλά Βίκυ, Φλώρο Νώντα, Φουτάκη Νίκο, Φτούλη Αλεξάνδρα.
Ομόφωνα εξελέγη γραμματέας του νέου οργάνου ο Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος, ενώ τη γραμματεία του οργάνου αποτελούν οι Αλεξίου Σωτήρης, Γεωργαντάς Αντώνης, Δημάγγελος Κυριάκος, Διάκος Γιώργος, Κλαυδιανός Δημήτρης, Μπούρου Μαρουλία, Ντότσικας Γιάννης, Ραπανάκης Σπύρος, Τσατσαρώνη Κατερίνα, Τσεφαλά Βίκυ.
Δανάη Ψωμοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet