Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ, στην οποία έλαβαν μέρος 600 περίπου αντιπρόσωποι, εκ των οποίων περίπου 350 ήταν νέοι κάτω των 35 ετών. Στη συνδιάσκεψη απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς από τους, ΜεΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΣΕΚ, ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ , Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ΔΕΑ. Χαιρετισμό απέστειλαν οι οργανώσεις ΑΡΙΣ και Χριστιανική Δημοκρατία, καθώς και οι Αλέκος Αλαβάνος, Χρήστος Λάσκος, Μάνια Παπαδημητρίου και Γιάννης Ζερδελής.
Τις εισηγήσεις για τις θέσεις της ΛΑΕ παρουσίασαν η Μαριάνα Τσίχλη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, και ο Δημήτρης Στρατούλης, πρ. Βουλευτής και Υπουργός.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την ομόφωνη έγκριση της Πολιτικής Απόφασης και του Κανονισμού Λειτουργίας, την ανάδειξη των νέων πολιτικών της Οργάνων και την τροποποίηση του τίτλου σε Λαϊκή Ενότητα–Ανυπότακτη Αριστερά στα πλαίσια της διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και επανίδρυσής της.
Στην Πολιτική Απόφαση ξεχωρίζει η αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «δεν μπορεί και δεν θέλει να αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια και έτσι να διατηρείται η ηγεμονία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό. Έχει ολοκληρώσει την νεοφιλελεύθερη προσαρμογή του, ενώ, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας έθεσε τις βάσεις για μια σειρά πολιτικών που σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα κυβερνητικής αλλαγής. Η εκλογική στόχευσή του στο κέντρο, αλλά και η προσπάθεια του να γίνει αρεστός σε κυρίαρχα οικονομικά, αλλά και ιμπεριαλιστικά κέντρα, τον αποτρέπουν από το να καλέσει σε λαϊκές κινητοποιήσεις ακόμα και για το ζήτημα των υποκλοπών».
Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η πολιτική του κεφαλαίου και η στάση των βασικών κομμάτων, σημαντικές ευθύνες για τις αδυναμίες του λαϊκού κινήματος φέρουν και εκείνες οι δυνάμεις της αριστεράς (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25), αλλά και της ριζοσπαστικής αριστεράς, που παρά την θετική συμβολή τους στην ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων, δεν συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός ευρύτατου αγωνιστικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων…».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος της ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά με το ΜΕΡΑ25 με σκοπό την από κοινού κάθοδο στις εκλογές, με όσες αντιφάσεις μπορεί να υποκρύπτει ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς είναι δεδομένα τα 7+1 σημεία του ΜΕΡΑ25 για προοδευτική κυβέρνηση.
Από τη Συνδιάσκεψη της ΛΑΕ αναδείχτηκαν συν-γραμματείς ο Δημήτρης Στρατούλης και η Μαριάννα Τσίχλη. Επίσης αναδείχτηκε Πολιτική Γραμματεία, μέλη της οποίας είναι οι Στάθης Λεουτσάκος, Δημήτρης Σαραφιανός, Κώστας Ήσυχος, Νίκο Σακούτης, Δέσποινα Σπανού, Αναστασία Σταυροπούλου, Στρατής Γεωργούλας, Βαγγέλης Καλιντεράκης, Θωμάς Κώτσιας, Μάνια Μπαρσέφσκι, και Βασιλική Αθανασοπούλου.
Τέλος, συγκροτήθηκε Πολιτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους Νίκο Χουντή, Κώστας Λαπαβίτσα, Νάντια Βαλαβάνη, Γιάννη Κουζή, Γιάννη Ζερδελή, καθώς και από τους συντονιστές των νομαρχιακών οργανώσεων της ΛΑΕ και πολιτικά στελέχη της.
Η Μαριάνα Τσίχλη, νομικός και απόφοιτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, γνωστή από τους φοιτητικούς αγώνες με τα ΕΑΑΚ, την ένταξή της αρχικά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σήμερα Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Αττική, μιλώντας στην «Εποχή», επισήμανε: «Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένας πολιτικός χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μαζικός, ανοιχτός και πλατύς, χωρίς αποκλεισμούς. Να συγκροτηθεί μετωπικό πολιτικό υποκείμενο, με πρόγραμμα που θα απαντά στα βασικά προβλήματα του λαού, συνδέοντάς τα με ευρύτερες ρήξεις και τον σοσιαλιστικό ορίζοντα…. Είναι ανάγκη η κοινή δράση στο κίνημα, αλλά και η εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη βάση ενός προγράμματος με κορμό τα άμεσα ζητήματα επιβίωσης του λαού με πλήρη πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική αυτοτέλεια κάθε δύναμης».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Δημήτρης Στρατούλης, τόνισε στην εφημερίδα μας: «Οι εναλλακτικές προτάσεις μας δεν αποτελούν κυβερνητικό πρόγραμμά μας, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πολιτικοί συσχετισμοί. Προβάλλονται ως διεκδικήσεις και στόχοι που θα μπορούσαν να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος, αλλά και ως βάση για μία πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση απέναντι στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές αντικοινωνικές πολιτικές. Τις καταθέτουμε για συζήτηση σε όλες τις ανυπότακτες στα μνημόνια Αριστερές δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι όλες μαζί μπορούμε και πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο δρόμο, που θα βγάλει την κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα, στα οποία την έσπρωξαν οι αστικές δυνάμεις, και θα επιτρέψει οι δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού να γράψουν τη δική τους ιστορία, δικαιώνοντας τους αγώνες προηγούμενων γενεών, διδάσκοντας αγώνα και αξιοπρέπεια. Η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος είναι βασική προϋπόθεση για την αλλαγή συνειδήσεων και συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων της εργασίας και της Αριστεράς, για ένα σχέδιο ανατροπής, αλλαγής και ελπίδας. Όμως, η ανάπτυξή του καθιστά πιο αναγκαία την ύπαρξη και πολιτικού υποκειμένου με τη μορφή ευρύτατου αριστερού κινηματικού, πολιτικού και εκλογικού μετώπου, ως δύναμης συνοχής, πολιτικού προσανατολισμού και διεξόδου».
Σημειώνεται ότι η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης που επιχειρήθηκε να συγκροτηθεί πέρυσι –χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα– παραμένει ως χώρος συνάντησης των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Πάντως, κινητικότητα και ζυμώσεις παρατηρούνται στον χώρο αυτό, με επίκεντρο τις συνεργασίες και το ξεπέρασμα σημαντικών διαφωνιών, στις οποίες έχουν προστεθεί εσχάτως και η προσέγγιση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλά για αυτά θα επανέλθουμε σε επόμενο φύλλο.