«Οφειλή» του Σταύρου Ψυλλάκη

 

 


«Οφειλή» του Σταύρου Ψυλλάκη: Μια ταινία για το φίλο του Αλέκο Ζούκα σκηνοθετεί ο Σταύρος Ψυλλάκης, χτυπώντας για μια ακόμη φορά κέντρο! Γιατί ο Ψυλλάκης δεν κάνει βιογραφία πολλώ δε μάλλον… αγιογραφία. Προσδίδει όμως στον Ζούκα (1956-2012) τις πραγματικές ανθρώπινές του διαστάσεις, εκείνες που αγάπησε ο σκηνοθέτης στον φίλο του και θέλησε να αναδείξει. Έτσι κινηματογραφεί τον ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο, τον γλεντζέ και ταυτόχρονα βαθιά στοχαστικό, εναλλάσσοντάς το με ταξίδια στην Πυρόγιαννη και εκμυστηρεύσεις του Ζούκα για την εμπειρία του με τον καρκίνο.

«Εκεί που ζούμε» του Σωτήρη Γκορίτσα: Ο νεαρός δικηγόρος Αντώνης Σπετσιώτης γιορτάζει τα γενέθλιά του. Μόνο που το εικοσιτετράωρο των γενεθλίων του θα εξελιχθεί εντελώς απρόσμενα, προσγειώνοντάς τον από τα δικαστήρια της Ευελπίδων σε λαμπερές καντίνες και σκοτεινά πάρκινγκ της Εθνικής οδού, από το τακτοποιημένο εργένικο σπίτι του στον Λυκαβηττό σε αγροικίες στο Χαλκούτσι και πολυτελείς βίλες στην Αλίαρτο, και θα τελειώσει απρόβλεπτα ξημερώματα στην Αθήνα.

«Ο άγνωστος» (The stranger) του Τζόελ Έγκερτον: Δύο άνδρες γνωρίζονται σε ένα αεροπλάνο και ξεκινούν μια συζήτηση που καταλήγει σε φιλία. Ωστόσο, κανένας δεν είναι πραγματικά αυτός που δείχνει και οι δυο τους κουβαλάνε μυστικά που απειλούν να τους καταστρέψουν – ενώ μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις του έθνους πλησιάζει.

«Το φως του διαβόλου» (Prey for the devil) του Ντάνιελ Σταμ: Οι δαιμονισμένοι αυξάνονται και η Καθολική Εκκλησία αναγκάζεται να ανοίξει σχολεία εξορκισμού.

«Ληστής με στιλ» (Bandit) του Άλαν Ούνγκαρ: Η ζωή του Ιπτάμενου κλέφτη του θρυλικού εγκληματία ο οποίος κατάφερε να ληστέψει πάνω από 59 τράπεζες και κοσμηματοπωλεία μέχρι που συνελήφθη, χωρίς όμως αυτό το γεγονός να καταφέρει να τον σταματήσει.

«Καλημέρα γλυκιά πατρίδα» (Merhaba güzel vatanim) του Τζενγκίζ Οζκαραμπεκίρ: Οι παράλληλοι βίοι του διάσημου τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και του συγγραφέα Αχμέτ Ουμίτ. Μια συνάντηση δύο ανθρώπων που απέχουν τρεις γενιές, μέσα από κοινές τους εμπειρίες, ιδεολογίες και την πίεση που δέχτηκαν για τα πιστεύω τους.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet