Τον Θόδωρο Αγγελόπουλο θυμάται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του. Έτσι, και έχοντας ως κεντρική ιδέα την Αναπαράσταση, την ταινία του 1970 η οποία θεωρείται ως η ιδρυτική πράξη του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, το φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα σκηνοθέτη.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και το ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος-Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του», των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου. Επίσης θα υπάρξει έκθεση με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα εικαστικά έργα 12 καλλιτεχνών και έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη «Η άλλη θάλασσα», με τίτλο «Η “Θάλασσα” στο Λιμάνι». Τέλος, θα κυκλοφορήσει ειδική δίγλωσση έκδοση του φεστιβάλ, με τον τίτλο «Αγγελόπουλος για πάντα».

Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον με την προβολή της τελευταίας και πιο προσωπικής ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Οι Φάμπελμανς» (The Fabelmans), η οποία κέρδισε το βραβείο κοινού στο Τορόντο ενώ αναμένεται να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση των βραβείων Όσκαρ.

Μέχρι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, που θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 199 ταινίες μεγάλου και 68 μικρού μήκους. Ως ταινία λήξης έχει επιλεγεί ο «Κορσές» (Corsage) της Μαρί Κρόιτσερ, η οποία προσεγγίζει τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της πριγκίπισσας Σίσι, μέσα από τη φεμινιστική ματιά της σκηνοθέτριας.

Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους δύο σημαντικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Η λαμπερή και ταυτόχρονα τολμηρή, ηθοποιός Σαρλότ Γκενσμπούργκ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία «Νυχτερινοί επισκέπτες», σε σκηνοθεσία του Μικαέλ Ερς, και ο παλιός φίλος του Φεστιβάλ, ο αγαπημένος Φατίχ Ακίν, ο οποίος με τη σειρά του θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Το χρυσάφι του Ρήνου».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα φετινά αφιερώματα. Στεκόμαστε στο «Κινηματογράφος των αυτοχθόνων» στο οποίο θα προβληθούν ταινίες που φέρνουν στο φως πολιτισμούς που αξίζει να γνωρίσουμε. Το σημαντικό είναι πως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο παγκοσμίως το οποίο επιχειρεί κάτι τέτοιο.

Υπάρχει επίσης αφιέρωμα στο έργο του βρετανού Πίτερ Στρίκλαντ, ο οποίος εκτός από τις ελληνικές ρίζες του, θεωρείται ως ένας από τους πιο ρηξικέλευθους σκηνοθέτες της τελευταίας 15ετίας και θα είναι παρών στη Θεσσαλονίκη.

Πολύ σημαντικό είναι και το αφιέρωμα στον θρυλικό γιουγκοσλάβο σκηνοθέτη Αλαξάνταρ Πέτροβιτς καθώς και εκείνο στο έργο των πειραματικών δημιουργών Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ.

Τέλος, θα τιμηθεί ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Πίτερ Μπρουκ με ένα spotlight στο κινηματογραφικό του έργο.

Στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος θα προβληθούν συνολικά 28 μεγάλου και 19 μικρού μήκους ταινίες. Θα γίνει επίσης ειδική προβολή της νέας ταινίας του Πάνου Κούτρα «Dodo», που έκανε πρεμιέρα στις Κάνες, spotlight στο έργο της πρωτοπόρου ελληνίδας σκηνοθέτριας Μαρίας Πλυτά και στο έργο της Μαρίας Γαβαλά, ενώ στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης για τη Φίνος Φιλμ θα προβληθεί η ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963). Επίσης στο πλαίσιο των καθολικά προσβάσιμων προβολών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και το «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη (1998). Τέλος, θα προβληθούν όλες οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Έντεκα είναι οι ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Ανάμεσά τους και οι ελληνικές «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα και «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασαλή. Θα προβληθούν επίσης 8 ταινίες εκτός συναγωνισμού.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα Meet the neighbors, θα προβληθούν 10 ταινίες από τις οποίες 2 ελληνικές, οι «Black stone» του Σπύρου Ιακωβίδη και «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου. Τέσσερις ταινίες θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού.

Επίσης διαγωνιστικό είναι και το τμήμα, Film Forward, όπου θα προβληθούν 11 ταινίες, εκ των οποίων δύο ελληνικές: «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα.

Εκτός όμως από τα διαγωνιστικά τμήματα έχουμε και εκείνα τα οποία μπορεί να μην προβάλλουν ταινίες οι οποίες διεκδικούν βραβεία αλλά είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό.

Τέτοιο είναι οι Ματιές στα Βαλκάνια, στο οποίο οι θεατές απολαμβάνουν τις καλύτερες ταινίες των γειτονικών μας χωρών με τις οποίες μας ενώνουν κοινές εμπειρίες και βιώματα. Δέκα είναι οι ταινίες μεγάλου μήκους και 6 οι μικρού μήκους οι οποίες θα προβληθούν φέτος στο εν λόγω τμήμα.

Σε ειδικές προβολές θα δούμε 26 ταινίες ανάμεσά τους τις νέες ταινίες σκηνοθετών όπως ο Σαμ Μέντες, ο Φρανσουά Οζόν, ο Τζαφάρ Παναχί, η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, ο Ντάρεν Αρονόφσκι, οι αδελφοί Νταρντέν, ο Φατίχ Ακίν κ.ά.

Το πρόγραμμα των Ανοιχτών Οριζόντων, που επίσης έχει αγαπηθεί, περιλαμβάνει 26 ταινίες, ενώ στην υποενότητά του Another take, περιλαμβάνονται 23 ταινίες.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet