Από τις 17 ως τις 29 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ΜΕΤΑ International Film Festival, με τη συμμετοχή ταινιών από όλο τον κόσμο. Στο φετινό πρόγραμμα είχε επιλεγεί να προβληθεί στο τμήμα Ντοκιμαντέρ και η εξαιρετική ταινία του συμπατριώτη μας Θωμά Σίδερη «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Όμως η προβολή δεν έγινε ποτέ! Τρεις ημέρες πριν παιχτεί η ταινία του Σίδερη, ο σκηνοθέτης έλαβε ηλεκτρονική επιστολή εκ μέρους της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβαλ, της κυρίας Λεϊλα Μεσινάεϊ με την οποία τον πληροφορούσε πως μετά από παρέμβαση της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να αποσύρει την ταινία από το πρόγραμμα! Η ίδια προσπάθησε να μεταπείσει τους υπεύθυνους της πρεσβείας κάτι όμως που κατέστη αδύνατον. Η κ. Μεσινάεϊ, όπως ενημέρωσε τον έλληνα σκηνοθέτη, έλαβε μια σειρά επιστολών διαμαρτυρίας εναντίον της ταινίας με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Όλες οι επιστολές έχουν απειλητική κατάληξη καθώς αναφέρουν:

«Σας προτρέπουμε να σταματήσετε την προβολή της αναφερόμενης ταινίας ντοκιμαντέρ στις κινηματογραφικές αίθουσες και να μην παίζετε με τη φωτιά ενεργώντας με πολιτικά προκλητικούς τρόπους. Παρεμπιπτόντως, το θέμα έχει αναφερθεί και στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ, γραφείο του Ντουμπάι με επίσημη προφορική σημείωση από την πλευρά μας».

Τελικά, προς δόξαν τη λογοκρισίας, οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέκυψαν στις παράλογες απαιτήσεις της αζέρικης πρεσβείας και έτσι η ταινία απεσύρθη. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Θωμάς Σίδερης σε μήνυμα που μας έστειλε:

«Το Προξενείο του Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να πείσει τις αρχές των ΗΑΕ, οι οποίες δήλωσαν ρητά στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ: “Ή βγάζετε την ταινία από το πρόγραμμα ή δεν γίνεται φεστιβάλ”. Έτσι, με πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, το Προξενείο προβάλει και υποστηρίζει την επίσημη θέση και γραμμή της κυβέρνησης, απαλείφθηκε η ταινία από το επίσημο πρόγραμμα».

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet