Μηνύματα στήριξης από Τραμπ, Μελόνι, Ορμπάν, Μοραβιέκι1

 

Στο επίκεντρο της πολιτική παρέμβασης του Vox αυτήν την περίοδο, τόσο θεσμικά όσο και στην κοινωνία, βρίσκεται «Η Ιστορία της Ισπανίας» και ειδικότερα η ανακήρυξη συμβόλων του φρανκισμού σε «κοινά αγαθά με πολιτιστικό ενδιαφέρον», ώστε, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Vox, «…να προστατευθούν από τους βανδάλους που είναι στην κυβέρνηση και θέλουν να καταστρέψουν την ιστορία και την εθνική κληρονομιά μας με τον νόμο της δημοκρατικής μνήμης»2. Ζητήματα όπως η μετανάστευση και η ενίσχυση προστασίας των συνόρων, ο φεμινισμός και τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και το παρόν –προοπτικές της Ευρώπης παραμένουν στην Ημερήσια Διάταξη για νομοθετικές παρεμβάσεις–ανατροπές, όπου απαιτείται. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική–κοινωνική συγκυρία, η απεύθυνση του ηγέτη του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ ήταν, ως συνήθως, στους «από κάτω». Στο πολιτιστικό τομέα του Φεστιβάλ και ειδικότερα στο μουσικό πρόγραμμα, ξεχείλισε ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, αλλά και η νοσταλγία για «μέρες του 1936». Οι φασιστικοί – ναζιστικοί χαιρετισμοί δεν έλειψαν, αλλά δεν κυριάρχησαν.

Το Vox πραγματοποίησε και φέτος το ετήσιο πολιτικό – πολιτιστικό του φεστιβάλ (Viva22) στις 8 - 9 του Οκτώβρη στη Μαδρίτη και σε μεγάλο χώρο (60.χιλ.m2), όπου εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 10 - 35 χιλιάδες άτομα. Το κλίμα πανηγυρικό τόσο για τις επιτυχίες του κόμματος το 2022, όσο και για τις εκλογικές νίκες και γενικότερα την ενίσχυση αδελφών κομμάτων στην Ευρώπη, αλλά και στη Λατινική Αμερική, όπου το Vox κινείται ήδη δραστήρια για διεθνή συντονισμό της Ακροδεξιάς.

Η διεθνής στήριξη ήταν αναβαθμισμένη, όπως άλλωστε και η Ακροδεξιά. Τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη και έγιναν αποδεκτά με ενθουσιασμό, ωστόσο το «Ζήτω! στους πατριώτες της Ευρώπης» και το μήνυμα της Τζ. Μελόνι έκλεψε την παράσταση: «…μια Ευρώπη που καλωσορίζει αυτούς που έρχονται νόμιμα από άλλες χώρες για να δουλέψουν και προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα από την παράνομη μετανάστευση, που επενδύει στη γεννητικότητα και υπερασπίζεται τον κοινωνικό της οικογένειας…». Μηνύματα έστειλαν επίσης δύο πορτογαλικά ακροδεξιά κόμματα, υποψήφιοι πρόεδροι στις τελευταίες εκλογές από Αργεντινή και Χιλή, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Ουρίμπε και η πραξικοπηματική πρόεδρος της Βολιβίας Άνιες από τη φυλακή όπου βρίσκεται.

 «Δώστε πίσω τη φωνή στους Ισπανούς», είναι η ονομασία του πολιτικού προγράμματος του Vox, που εκφωνήθηκε συνοπτικά στο Φεστιβάλ από τον ηγέτη του. Ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα που πλέον δεν μας εκπλήσσει. «…Η κατάσταση είναι κρίσιμη, οδήγησαν τα έθνη, την Ισπανία στο χείλος της αβύσσου. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αυξάνονται, ενώ μειώνεται η αγοραστική δύναμή των οικογενειών, οι μισθοί πολλές φορές δεν φτάνουν για αγορά ούτε βασικών προϊόντων, οι δουλειές είναι όλο και πιο προσωρινές και πιο σπάνιες…».

 

Κανονικοποίηση – Σύννεφα στον ορίζοντα

 

Το Vox, όπως όλη η Ακροδεξιά στην Ευρώπη, έχει πλέον γίνει ένας παράγοντας στο προσκήνιο της ισπανικής πολιτικής», γράφει ο Στήβεν Φόρτι στην Εποχή (19-20/2/202). Από τη στήριξη της Δεξιάς να κυβερνήσει στην Ανδαλουσία το 2019, την ενσωμάτωση στον πολιτικό λόγο της Δεξιάς και τμημάτων της Κεντροαριστεράς, στοιχεία του πυρήνα της Ακροδεξιάς (π.χ εθνικοφροσύνη, ξενοφοβία, ομοφοβία, περιστολή δικαιωμάτων), φτάσαμε τον περασμένο Φλεβάρη για πρώτη φορά στη συγκυβέρνηση Δεξιάς – Ακροδεξιάς στην περιφέρεια της Καστίλης – Λεόν.

Το 2023 είναι χρόνος εκλογών: περιφερειακές και δημοτικές τον Μάιο και βουλευτικές στο τέλος του χρόνου. Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτο το Λαϊκό Κόμμα, με μεγάλη διαφορά εδρών από τους Σοσιαλιστές που χάνουν έδρες, όπως και το Ποδέμος. Τo Vox, παρόλο που χάνει επίσης αρκετές έδρες τις οποίες κερδίζει η Δεξιά, όπως και στην Ανδαλουσία τον περασμένο Ιούνιο, ενδεχομένως να είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η Δεξιά θα το αποτολμήσει;

 

 

Σημειώσεις:

1. Πρωθυπουργός Πολωνίας, παρακολούθησε και μίλησε στο φεστιβάλ.

2. Ο νόμος ψηφίστηκε οριστικά και από τη Γερουσία στις 5/10/22. Ο Αμπασκάλ δηλώνει ότι θα προσφύγει άμεσα στα αρμόδια ανώτερα/ανώτατα δικαστήρια για την ακύρωσή του.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet