Στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Δεκέμβρης 2016), ο στόχος ήταν η Οικοδόμηση Συμμαχιών για μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης. To Progressive Caucus του Ευρωκοινοβουλίου, καλούσε για συνεργασία των red-red-green ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Κοινοί οι αγώνες στην Ευρώπη των Συνδικάτων και των Κινημάτων. Το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ της Αριστεράς, των Πράσινων και των Προοδευτικών δυνάμεων (Νοέμβρης 2017, Μασσαλία) θα υλοποιηθεί πάνω σε αυτό το πνεύμα σύνθεσης. Ήταν η περίοδος κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού και του γερμανικού μερκαντιλισμού, με την Alt. Right στο προσκήνιο (Τράμπ, Μπρέξιτ, Μπολσονάρου, κυβερνήσεις χωρών Βίσεγκραντ).

 

Έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι του συμπιεσμένου ιστορικού χρόνου. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή στην ΕΕ ήταν η δημιουργία του, ανεπαρκούς, Ταμείου Ανάκαμψης και η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο παραμένει ακόμα ανέπαφο. Νέες όμως μεταβλητές θα επιβαρύνουν το παγκόσμιο τοπίο δημιουργώντας συνολική κρίση: όξυνση της κλιματικής κρίσης, πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, νέα άνοδος της ακροδεξιάς και σύμπραξη με την νεοφιλελεύθερη δεξιά, διεθνής παραδοχή του αδιέξοδου των trickle-down economics, κυβερνητική εμπειρία κομμάτων της Αριστεράς.

Το 6ο ετήσιο Ευρωπαϊκό Φόρουμ της Αριστεράς, των Πράσινων και των Προοδευτικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Οκτώβρη, στην Αθήνα, υπό τη σκιά του πολέμου, τη ρωσική εισβολή και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών.

Για ένα τριήμερο, στο όμορφο Σεράφειο συγκρότημα, συναντήθηκαν σκέψεις, εμπειρίες και προτάσεις για τη δυνατότητα ανατροπής αυτής της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής δυστοπίας. Πολύ ενθαρρυντική η μεγάλη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών και κόσμου, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην έναρξη η Ράνια Σβίγκου και η Κόνι Χίλντεμπραντ (Transform!Europe) έθεσαν την ατζέντα και η πρώτη μέρα συνεχίσθηκε με συζητήσεις για την ειρήνη, την υγεία, για τον κοινωνικο-οικολογικό μετασχηματισμό της ενέργειας αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης. Στο κεντρικό πάνελ οι ηγετικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ευρύτερης αριστεράς συμφώνησαν στο τρίπτυχο του Αλέξη Τσίπρα, που στην ομιλία του τόνισε: «Για να θυμηθώ τη ρήση των πολιτικών μας αντιπάλων, κυριολεκτικά πλέον There Is No Alternative. Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τη μείωση των ανισοτήτων. Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την προστασία της εργασίας. Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την κλιματική δικαιοσύνη».

Το Σάββατο το πρωί έγιναν οι συνελεύσεις των συνδικαλιστών και του πολιτισμού, ακολούθησαν η συνέλευση των γυναικών και των νεών και η συζήτηση για τη στέγαση. Το απόγευμα για τη συλλογική ασφάλεια τον αφοπλισμό και την ειρήνη και κατόπιν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το πώς η Αριστερά μπορεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, για την ενεργειακή φτώχεια και την επισιτιστική κρίση σε συνάρτηση με το κλίμα και για μέλλον της Ευρώπης μεταξύ δυστοπίας ή δημοκρατίας. Ακολούθησε η συναυλία με την Μαρίνα Σάτι που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου με τις ξένες αντιπροσωπείες να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη ανερχόμενη ελληνική τέχνη.

Η Κυριακή ξεκίνησε το πρωί με την αλληλεγγύη ως απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις και κατόπιν έγινε το κλείσιμο των εργασιών με τα κοινά συμπεράσματα του Φόρουμ:

- Οι Aριστερές, Πράσινες και Προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πρωτοστατήσουν με δημοκρατικές πολιτικές εναλλακτικές ενάντια στην εξάπλωση του φασισμού, ειδικά στους νέους και στις εργατικές κοινότητες και να δώσουν απάντηση στην κρίση που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων.

- Η πανδημία απέδειξε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, των ανισοτήτων και η προστασία των δικαιωμάτων βασίζονται στη δημόσια κάλυψη όλων των βασικών ανθρώπινων αναγκών.

- Καταδίκη της παράνομης εισβολής της Ρωσίας, προτείνεται κατάπαυση του πυρός και διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συλλογικής ασφάλειας και αφοπλισμού στην Ευρώπη, βάσει των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και του Χάρτη του Παρισιού.

- Απαιτείται η ειρήνη στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών της περιοχής. Καταδικάζεται η κλιμάκωση και οι απειλές της τουρκικής ηγεσίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και απαιτείται επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του OHE για την εξεύρεση συνολικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Σθεναρή καταδίκη των αντιδημοκρατικών πρακτικών της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια στη δημοκρατική αντιπολίτευση και κύρια στο HDP.

- Να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

- Η ΕΕ να υιοθετήσει επειγόντως ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης.

- Αναγκαία μια φεμινιστική απάντηση για την εξάλειψη του σεξισμού και της σεξουαλικής βίας με στόχο την κατάργηση της πατριαρχίας.

- Αναγνωρίζουμε το αίτημα για επανένωση της Ιρλανδίας (Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής) και υποστηρίζουμε τις προοδευτικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική που αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαών τους.

- Το Φόρουμ συνηγορεί υπέρ της διαγραφής του χρέους που παγιδεύει τις αφρικανικές χώρες και την επίλυση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων τους.

Στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Φόρουμ επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα σύνθεσης σε κοινούς πολιτικούς άξονες, με ουσιαστικό ρόλο συνδικάτων και κινημάτων, ως συνδετικών κρίκων μεταξύ των κομμάτων, αλλά όλο αυτό δεν μετουσιώθηκε σε κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και της ανερχόμενης ακροδεξιάς. Αλλά σ’ αυτή τη δυστοπική συγκυρία «οι καιροί ου μενετοί».

 

Λευτέρης Στουκογεώργος Ο Λευτέρης Στουκογεώργος είναι οικονομολόγος. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet